Smulpaapje kookt! – Indiaase gehaktballetjes in tomatensaus



Indiaas lijkt zo’n keuken waar je in eerste instantie niet aan denkt als je kookt voor kinderen. Toch is dit gerecht er eentje die ook prima gegeten kan worden met kinderen aan tafel. Rijk aan kruiden en specerijen, maar nergens tè uitgesproken van smaak.

Alle gerechten voor ‘Smulpaapje kookt!’ worden op onze peuter getest. Zo ook dit gerecht. En er kwamen twee duimen omhoog. Ook de Naan en pappadums die ik erbij serveerde vielen buitengewoon goed in de smaak. En welk kind houdt nou niet van gehaktballetjes in tomatensaus?

Efficiënt koken

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Het is echt makkelijker te maken dan je denkt. Maak het in het weekend alvast klaar en zet het afgekoeld in de koelkast. Niet alleen efficiënt voor door de week, maar de smaken trekken ook nog eens extra lekker in de balletjes. Op de dag dat je het dan wilt eten verwarm je het gerecht op laag vuur en hoef je alleen nog maar te bedenken wat je erbij serveert. Hoe makkelijk is dat?

Wat heb je nodig?

Voor de saus

1 el olijfolie en 1 el boter
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
2 tl geraspte verse gember
2 el kurkuma
2 el citroensap
handje gehakte koriander
blik tomatenblokjes
1 tl suiker

Voor de gehaktballetjes

500g gehakt (rund of lams)
1 ui, geraspt
2 el bladpeterselie, fijngesneden
1 tl kaneel, komijn èn koriander
¼ tl gemalen kardemom

Optioneel: wat verse munt

Aan de slag

Voor de saus fruit je de ui, knoflook en gember in het olie/botermengsel op laag vuur tot het lichtbruin kleurt. Doe er dan de kurkuma, citroensap, koriander en tomatenblokjes en suiker bij. Laat dit op een laag vuur, met deksel op de pan, een minuut of 10 sudderen.

Alle ballen verzamelen

In een grote kom meng je het gehakt, de ui, peterselie en kruiden en meng dit goed door elkaar. Draai nu kleine gehaktballetjes, ter grootte van een kleine walnoot. Dit is ook erg leuk om door de kinderen (of samen met hen) te laten doen. Alle balletjes nu voorzichtig in de saus laten vallen en heel voorzichtig omscheppen. Laat dit, met deksel op de pan, een minuut of twintig pruttelen.

En klaar ben je!

In ongeveer een half uur staat er nu een heerlijk geurende pan gehaktballetjes in tomatensaus met een Indiaase twist op je fornuis. Proef even of er nog wat zout en peper bij moet. En maak het gerecht af met nog wat citroensap, gehakte koriander en, als je hebt, wat fijngesneden munt. Je kunt het serveren met rijst, couscous. Of zoals wij het aten, met warme Naan en wat pappadums.

Gepubliceerd op 7 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd