Smulpaapje kookt! – Indiaase gehaktballetjes in tomatensaus



Indiaas lijkt zo’n keuken waar je in eerste instantie niet aan denkt als je kookt voor kinderen. Toch is dit gerecht er eentje die ook prima gegeten kan worden met kinderen aan tafel. Rijk aan kruiden en specerijen, maar nergens tè uitgesproken van smaak.

Alle gerechten voor ‘Smulpaapje kookt!’ worden op onze peuter getest. Zo ook dit gerecht. En er kwamen twee duimen omhoog. Ook de Naan en pappadums die ik erbij serveerde vielen buitengewoon goed in de smaak. En welk kind houdt nou niet van gehaktballetjes in tomatensaus?

Efficiënt koken

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Het is echt makkelijker te maken dan je denkt. Maak het in het weekend alvast klaar en zet het afgekoeld in de koelkast. Niet alleen efficiënt voor door de week, maar de smaken trekken ook nog eens extra lekker in de balletjes. Op de dag dat je het dan wilt eten verwarm je het gerecht op laag vuur en hoef je alleen nog maar te bedenken wat je erbij serveert. Hoe makkelijk is dat?

Wat heb je nodig?

Voor de saus

1 el olijfolie en 1 el boter
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
2 tl geraspte verse gember
2 el kurkuma
2 el citroensap
handje gehakte koriander
blik tomatenblokjes
1 tl suiker

Voor de gehaktballetjes

500g gehakt (rund of lams)
1 ui, geraspt
2 el bladpeterselie, fijngesneden
1 tl kaneel, komijn èn koriander
¼ tl gemalen kardemom

Optioneel: wat verse munt

Aan de slag

Voor de saus fruit je de ui, knoflook en gember in het olie/botermengsel op laag vuur tot het lichtbruin kleurt. Doe er dan de kurkuma, citroensap, koriander en tomatenblokjes en suiker bij. Laat dit op een laag vuur, met deksel op de pan, een minuut of 10 sudderen.

Alle ballen verzamelen

In een grote kom meng je het gehakt, de ui, peterselie en kruiden en meng dit goed door elkaar. Draai nu kleine gehaktballetjes, ter grootte van een kleine walnoot. Dit is ook erg leuk om door de kinderen (of samen met hen) te laten doen. Alle balletjes nu voorzichtig in de saus laten vallen en heel voorzichtig omscheppen. Laat dit, met deksel op de pan, een minuut of twintig pruttelen.

En klaar ben je!

In ongeveer een half uur staat er nu een heerlijk geurende pan gehaktballetjes in tomatensaus met een Indiaase twist op je fornuis. Proef even of er nog wat zout en peper bij moet. En maak het gerecht af met nog wat citroensap, gehakte koriander en, als je hebt, wat fijngesneden munt. Je kunt het serveren met rijst, couscous. Of zoals wij het aten, met warme Naan en wat pappadums.

Gepubliceerd op 7 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.