Smulpaapje kookt! – Indiaase gehaktballetjes in tomatensaus



Indiaas lijkt zo’n keuken waar je in eerste instantie niet aan denkt als je kookt voor kinderen. Toch is dit gerecht er eentje die ook prima gegeten kan worden met kinderen aan tafel. Rijk aan kruiden en specerijen, maar nergens tè uitgesproken van smaak.

Alle gerechten voor ‘Smulpaapje kookt!’ worden op onze peuter getest. Zo ook dit gerecht. En er kwamen twee duimen omhoog. Ook de Naan en pappadums die ik erbij serveerde vielen buitengewoon goed in de smaak. En welk kind houdt nou niet van gehaktballetjes in tomatensaus?

Efficiënt koken

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Het is echt makkelijker te maken dan je denkt. Maak het in het weekend alvast klaar en zet het afgekoeld in de koelkast. Niet alleen efficiënt voor door de week, maar de smaken trekken ook nog eens extra lekker in de balletjes. Op de dag dat je het dan wilt eten verwarm je het gerecht op laag vuur en hoef je alleen nog maar te bedenken wat je erbij serveert. Hoe makkelijk is dat?

Wat heb je nodig?

Voor de saus

1 el olijfolie en 1 el boter
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
2 tl geraspte verse gember
2 el kurkuma
2 el citroensap
handje gehakte koriander
blik tomatenblokjes
1 tl suiker

Voor de gehaktballetjes

500g gehakt (rund of lams)
1 ui, geraspt
2 el bladpeterselie, fijngesneden
1 tl kaneel, komijn èn koriander
¼ tl gemalen kardemom

Optioneel: wat verse munt

Aan de slag

Voor de saus fruit je de ui, knoflook en gember in het olie/botermengsel op laag vuur tot het lichtbruin kleurt. Doe er dan de kurkuma, citroensap, koriander en tomatenblokjes en suiker bij. Laat dit op een laag vuur, met deksel op de pan, een minuut of 10 sudderen.

Alle ballen verzamelen

In een grote kom meng je het gehakt, de ui, peterselie en kruiden en meng dit goed door elkaar. Draai nu kleine gehaktballetjes, ter grootte van een kleine walnoot. Dit is ook erg leuk om door de kinderen (of samen met hen) te laten doen. Alle balletjes nu voorzichtig in de saus laten vallen en heel voorzichtig omscheppen. Laat dit, met deksel op de pan, een minuut of twintig pruttelen.

En klaar ben je!

In ongeveer een half uur staat er nu een heerlijk geurende pan gehaktballetjes in tomatensaus met een Indiaase twist op je fornuis. Proef even of er nog wat zout en peper bij moet. En maak het gerecht af met nog wat citroensap, gehakte koriander en, als je hebt, wat fijngesneden munt. Je kunt het serveren met rijst, couscous. Of zoals wij het aten, met warme Naan en wat pappadums.

Gepubliceerd op 7 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.