Smulpaapje kookt! – Indiaase gehaktballetjes in tomatensaus



Indiaas lijkt zo’n keuken waar je in eerste instantie niet aan denkt als je kookt voor kinderen. Toch is dit gerecht er eentje die ook prima gegeten kan worden met kinderen aan tafel. Rijk aan kruiden en specerijen, maar nergens tè uitgesproken van smaak.

Alle gerechten voor ‘Smulpaapje kookt!’ worden op onze peuter getest. Zo ook dit gerecht. En er kwamen twee duimen omhoog. Ook de Naan en pappadums die ik erbij serveerde vielen buitengewoon goed in de smaak. En welk kind houdt nou niet van gehaktballetjes in tomatensaus?

Efficiënt koken

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Het is echt makkelijker te maken dan je denkt. Maak het in het weekend alvast klaar en zet het afgekoeld in de koelkast. Niet alleen efficiënt voor door de week, maar de smaken trekken ook nog eens extra lekker in de balletjes. Op de dag dat je het dan wilt eten verwarm je het gerecht op laag vuur en hoef je alleen nog maar te bedenken wat je erbij serveert. Hoe makkelijk is dat?

Wat heb je nodig?

Voor de saus

1 el olijfolie en 1 el boter
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
2 tl geraspte verse gember
2 el kurkuma
2 el citroensap
handje gehakte koriander
blik tomatenblokjes
1 tl suiker

Voor de gehaktballetjes

500g gehakt (rund of lams)
1 ui, geraspt
2 el bladpeterselie, fijngesneden
1 tl kaneel, komijn èn koriander
¼ tl gemalen kardemom

Optioneel: wat verse munt

Aan de slag

Voor de saus fruit je de ui, knoflook en gember in het olie/botermengsel op laag vuur tot het lichtbruin kleurt. Doe er dan de kurkuma, citroensap, koriander en tomatenblokjes en suiker bij. Laat dit op een laag vuur, met deksel op de pan, een minuut of 10 sudderen.

Alle ballen verzamelen

In een grote kom meng je het gehakt, de ui, peterselie en kruiden en meng dit goed door elkaar. Draai nu kleine gehaktballetjes, ter grootte van een kleine walnoot. Dit is ook erg leuk om door de kinderen (of samen met hen) te laten doen. Alle balletjes nu voorzichtig in de saus laten vallen en heel voorzichtig omscheppen. Laat dit, met deksel op de pan, een minuut of twintig pruttelen.

En klaar ben je!

In ongeveer een half uur staat er nu een heerlijk geurende pan gehaktballetjes in tomatensaus met een Indiaase twist op je fornuis. Proef even of er nog wat zout en peper bij moet. En maak het gerecht af met nog wat citroensap, gehakte koriander en, als je hebt, wat fijngesneden munt. Je kunt het serveren met rijst, couscous. Of zoals wij het aten, met warme Naan en wat pappadums.

Gepubliceerd op 7 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.