Smulpaapje kookt! – Indiaase gehaktballetjes in tomatensaus



Indiaas lijkt zo’n keuken waar je in eerste instantie niet aan denkt als je kookt voor kinderen. Toch is dit gerecht er eentje die ook prima gegeten kan worden met kinderen aan tafel. Rijk aan kruiden en specerijen, maar nergens tè uitgesproken van smaak.

Alle gerechten voor ‘Smulpaapje kookt!’ worden op onze peuter getest. Zo ook dit gerecht. En er kwamen twee duimen omhoog. Ook de Naan en pappadums die ik erbij serveerde vielen buitengewoon goed in de smaak. En welk kind houdt nou niet van gehaktballetjes in tomatensaus?

Efficiënt koken

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Het is echt makkelijker te maken dan je denkt. Maak het in het weekend alvast klaar en zet het afgekoeld in de koelkast. Niet alleen efficiënt voor door de week, maar de smaken trekken ook nog eens extra lekker in de balletjes. Op de dag dat je het dan wilt eten verwarm je het gerecht op laag vuur en hoef je alleen nog maar te bedenken wat je erbij serveert. Hoe makkelijk is dat?

Wat heb je nodig?

Voor de saus

1 el olijfolie en 1 el boter
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
2 tl geraspte verse gember
2 el kurkuma
2 el citroensap
handje gehakte koriander
blik tomatenblokjes
1 tl suiker

Voor de gehaktballetjes

500g gehakt (rund of lams)
1 ui, geraspt
2 el bladpeterselie, fijngesneden
1 tl kaneel, komijn èn koriander
¼ tl gemalen kardemom

Optioneel: wat verse munt

Aan de slag

Voor de saus fruit je de ui, knoflook en gember in het olie/botermengsel op laag vuur tot het lichtbruin kleurt. Doe er dan de kurkuma, citroensap, koriander en tomatenblokjes en suiker bij. Laat dit op een laag vuur, met deksel op de pan, een minuut of 10 sudderen.

Alle ballen verzamelen

In een grote kom meng je het gehakt, de ui, peterselie en kruiden en meng dit goed door elkaar. Draai nu kleine gehaktballetjes, ter grootte van een kleine walnoot. Dit is ook erg leuk om door de kinderen (of samen met hen) te laten doen. Alle balletjes nu voorzichtig in de saus laten vallen en heel voorzichtig omscheppen. Laat dit, met deksel op de pan, een minuut of twintig pruttelen.

En klaar ben je!

In ongeveer een half uur staat er nu een heerlijk geurende pan gehaktballetjes in tomatensaus met een Indiaase twist op je fornuis. Proef even of er nog wat zout en peper bij moet. En maak het gerecht af met nog wat citroensap, gehakte koriander en, als je hebt, wat fijngesneden munt. Je kunt het serveren met rijst, couscous. Of zoals wij het aten, met warme Naan en wat pappadums.

Gepubliceerd op 7 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.