Smulpaapje kookt! – Ikea’s Zweedse gehaktballetjes (uit Guilty Pleasures)
Een boek vol zoete verleidingen, maar dan toch voor een hartig recept kiezen. Ik kan dat…. Maar nadat ik ze had gemaakt was ik éxtra blij, want oh wat zijn ze lekker, deze Zweedse gehaktballetjes. Ik at het bordje dat ik voor de foto maakte als ontbijt. Geen grap;-)
Dit is dan ook typisch zo’n gerecht waar klein én groot blij van worden. Gauw maken dus!
Voor ruim 4 personen
Voor de roomsaus (halveren kan ook prima!)
30g boter
30g bloem
250ml runderbouillon
200ml slagroom
peper & zout
15g dille, fijngehakt
Voor de gehaktballetjes
600g half om half gehakt (biologisch)
1 ui, fijngesnipperd
1ei
50g paneermeel
peper & zout
Neutrale olie, om in te bakken
Erbij: veenbessen compote (ik gebruikte die van Lidl)
Zweedse gehaktballetjes
Meng gehakt met alle andere ingrediënten en draai er kleine gehaktballetjes van. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak daar, in ongeveer 8-10 minuten, de balletjes goudbruin en gaar in aan. Afhankelijk van de grootte van je pan doe je dat in meerdere etappes.
Dille roomsaus
Voor de saus smelt je de boter, daar mix je de bloem goed door met een garde. Bak dit 3 minuutjes voordat de bouillon erbij gaat. Met een garde goed glad roeren. Nu de room erbij en dit nog een paar minuutjes laten pruttelen. Breng op smaak met goed wat zout en peper en roer er tot slot de fijngehakte dille door.
Ikea’s gehaktballetjes, maar dan zelfgemaakt
Deze gehaktballetjes serveer je natuurlijk met frietjes, net als bij Ikea. Schep lekker wat roomsaus over de balletjes, schepje veenbessen compote erbij en groente naar keuze. Smullen maar!
Gepubliceerd op 28 november 2015