Smulpaapje kookt! – Ikea’s Zweedse gehaktballetjes (uit Guilty Pleasures)



Een boek vol zoete verleidingen, maar dan toch voor een hartig recept kiezen. Ik kan dat…. Maar nadat ik ze had gemaakt was ik éxtra blij, want oh wat zijn ze lekker, deze Zweedse gehaktballetjes. Ik at het bordje dat ik voor de foto maakte als ontbijt. Geen grap;-)

Dit is dan ook typisch zo’n gerecht waar klein én groot blij van worden. Gauw maken dus!

Voor ruim 4 personen

Voor de roomsaus (halveren kan ook prima!)

30g boter
30g bloem
250ml runderbouillon
200ml slagroom
peper & zout
15g dille, fijngehakt

Voor de gehaktballetjes

600g half om half gehakt (biologisch)
1 ui, fijngesnipperd
1ei
50g paneermeel
peper & zout
Neutrale olie, om in te bakken

Erbij: veenbessen compote (ik gebruikte die van Lidl)

Zweedse gehaktballetjes

Meng gehakt met alle andere ingrediënten en draai er kleine gehaktballetjes van. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak daar, in ongeveer 8-10 minuten, de balletjes goudbruin en gaar in aan. Afhankelijk van de grootte van je pan doe je dat in meerdere etappes.

Dille roomsaus

Voor de saus smelt je de boter, daar mix je de bloem goed door met een garde. Bak dit 3 minuutjes voordat de bouillon erbij gaat. Met een garde goed glad roeren. Nu de room erbij en dit nog een paar minuutjes laten pruttelen. Breng op smaak met goed wat zout en peper en roer er tot slot de fijngehakte dille door.

Ikea’s gehaktballetjes, maar dan zelfgemaakt

Deze gehaktballetjes serveer je natuurlijk met frietjes, net als bij Ikea. Schep lekker wat roomsaus over de balletjes, schepje veenbessen compote erbij en groente naar keuze. Smullen maar!

Gepubliceerd op 28 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.