Smulpaapje kookt! – Ikea’s Zweedse gehaktballetjes (uit Guilty Pleasures)



Een boek vol zoete verleidingen, maar dan toch voor een hartig recept kiezen. Ik kan dat…. Maar nadat ik ze had gemaakt was ik éxtra blij, want oh wat zijn ze lekker, deze Zweedse gehaktballetjes. Ik at het bordje dat ik voor de foto maakte als ontbijt. Geen grap;-)

Dit is dan ook typisch zo’n gerecht waar klein én groot blij van worden. Gauw maken dus!

Voor ruim 4 personen

Voor de roomsaus (halveren kan ook prima!)

30g boter
30g bloem
250ml runderbouillon
200ml slagroom
peper & zout
15g dille, fijngehakt

Voor de gehaktballetjes

600g half om half gehakt (biologisch)
1 ui, fijngesnipperd
1ei
50g paneermeel
peper & zout
Neutrale olie, om in te bakken

Erbij: veenbessen compote (ik gebruikte die van Lidl)

Zweedse gehaktballetjes

Meng gehakt met alle andere ingrediënten en draai er kleine gehaktballetjes van. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak daar, in ongeveer 8-10 minuten, de balletjes goudbruin en gaar in aan. Afhankelijk van de grootte van je pan doe je dat in meerdere etappes.

Dille roomsaus

Voor de saus smelt je de boter, daar mix je de bloem goed door met een garde. Bak dit 3 minuutjes voordat de bouillon erbij gaat. Met een garde goed glad roeren. Nu de room erbij en dit nog een paar minuutjes laten pruttelen. Breng op smaak met goed wat zout en peper en roer er tot slot de fijngehakte dille door.

Ikea’s gehaktballetjes, maar dan zelfgemaakt

Deze gehaktballetjes serveer je natuurlijk met frietjes, net als bij Ikea. Schep lekker wat roomsaus over de balletjes, schepje veenbessen compote erbij en groente naar keuze. Smullen maar!

Gepubliceerd op 28 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!