Smulpaapje kookt – Huzarensalade



Dit was een van de eerste gerechten die we maakten uit ‘Echt eten’ van Jonathan Karpathios, die we eerder deze week reviewden. We kennen allemaal wel de met mayonaise doordrenkte huzarensalade uit de supermarkt. Onherkenbare ingrediënten, sompige structuur. Niet lekker! Hoe anders en verfrissend is deze huzarensalade van Jonathan. Heerlijk voor in het weekend, en na een paar dagen nóg lekkerder!

Goede basis is het uitgangspunt

De basis van deze huzarensalade is vegetarisch, aardappel en knolselderij spelen de hoofdrol. Dat klinkt misschien in eerste instantie niet spannend. Maar wacht maar even, want er zijn nog een paar fijne bijrollen, die een minstens zo belangrijke rol in het gerecht spelen. Wij vermoeden dat we zelf nog wel eens wat variaties op dit gerecht gaan maken. Want waarom zou je er niet wat (verse) doperwtjes door doen? Of wat overgebleven gebraden kip. Serveer de huzarensalade ook eens met wat partjes hard gekookt ei. Kortom, laat je fantasie de vrije loop en bedenk wat jìj er nog lekker door vindt.

Wat heb je nodig (4 personen, als lunchgerecht)

300g aardappel, geschild en in fijne blokjes gesneden
300g knolselderij, geschild en in fijne blokjes gesneden
300g augurk, in kleine stukjes gesneden
300g appel (Elstar), in kleine blokjes gesneden
platte peterselie, fijn gesneden
zout & peper

Voor de French dressing

1 tl Dijon mosterd
1 sjalot, fijngesneden
1 dl witte wijnazijn
3 dl zonnebloemolie
bosje peterselie, fijngesneden
2 el kappertjes, afgespoeld

Aan de slag

Kook in ruim kokend water de aardappel en knolselderij een paar minuutjes, tot ze beetgaar zijn. Niet te lang koken, ze moeten echt nog een beetje bite overhouden. Giet ze af en laat even uitdampen. Voor de dressing klop je de mosterd, azijn en sjalot even door elkaar. Met een garde meng je nu langzaam de olie er bij tot je binding in de dressing krijgt. Je kunt dit evt ook met een blender of staafmixer doen. Voeg de peterselie en kappertjes toe en breng op smaak met zout en peper. Je hebt nu meer dressing dan je voor de salade nodig hebt. Het restant giet je in een schoon potje en kun je in de koelkast bewaren. Gebruik ‘m op een later moment bijvoorbeeld over een salade.

Breng alles samen

Doe de aardappel, knolselderij, appel en augurk in een kom en giet daar, naar smaak, de dressing over. Goed mengen! Als de aardappel en knolselderij nog een beetje warm is nemen ze de dressing nóg beter op. Bestrooi de salade met peterselie en kijk of je nog zout en peper wilt toevoegen. Je basis is klaar. En ook zo is ie al hèèrlijk. Maar ga gerust je gang met de eerder genoemde variatiemogelijkheden. Erbij kun je lekker wat vers brood serveren. Een heerlijk weekendgerecht!

Gepubliceerd op 22 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.