Smulpaapje kookt – Huzarensalade



Dit was een van de eerste gerechten die we maakten uit ‘Echt eten’ van Jonathan Karpathios, die we eerder deze week reviewden. We kennen allemaal wel de met mayonaise doordrenkte huzarensalade uit de supermarkt. Onherkenbare ingrediënten, sompige structuur. Niet lekker! Hoe anders en verfrissend is deze huzarensalade van Jonathan. Heerlijk voor in het weekend, en na een paar dagen nóg lekkerder!

Goede basis is het uitgangspunt

De basis van deze huzarensalade is vegetarisch, aardappel en knolselderij spelen de hoofdrol. Dat klinkt misschien in eerste instantie niet spannend. Maar wacht maar even, want er zijn nog een paar fijne bijrollen, die een minstens zo belangrijke rol in het gerecht spelen. Wij vermoeden dat we zelf nog wel eens wat variaties op dit gerecht gaan maken. Want waarom zou je er niet wat (verse) doperwtjes door doen? Of wat overgebleven gebraden kip. Serveer de huzarensalade ook eens met wat partjes hard gekookt ei. Kortom, laat je fantasie de vrije loop en bedenk wat jìj er nog lekker door vindt.

Wat heb je nodig (4 personen, als lunchgerecht)

300g aardappel, geschild en in fijne blokjes gesneden
300g knolselderij, geschild en in fijne blokjes gesneden
300g augurk, in kleine stukjes gesneden
300g appel (Elstar), in kleine blokjes gesneden
platte peterselie, fijn gesneden
zout & peper

Voor de French dressing

1 tl Dijon mosterd
1 sjalot, fijngesneden
1 dl witte wijnazijn
3 dl zonnebloemolie
bosje peterselie, fijngesneden
2 el kappertjes, afgespoeld

Aan de slag

Kook in ruim kokend water de aardappel en knolselderij een paar minuutjes, tot ze beetgaar zijn. Niet te lang koken, ze moeten echt nog een beetje bite overhouden. Giet ze af en laat even uitdampen. Voor de dressing klop je de mosterd, azijn en sjalot even door elkaar. Met een garde meng je nu langzaam de olie er bij tot je binding in de dressing krijgt. Je kunt dit evt ook met een blender of staafmixer doen. Voeg de peterselie en kappertjes toe en breng op smaak met zout en peper. Je hebt nu meer dressing dan je voor de salade nodig hebt. Het restant giet je in een schoon potje en kun je in de koelkast bewaren. Gebruik ‘m op een later moment bijvoorbeeld over een salade.

Breng alles samen

Doe de aardappel, knolselderij, appel en augurk in een kom en giet daar, naar smaak, de dressing over. Goed mengen! Als de aardappel en knolselderij nog een beetje warm is nemen ze de dressing nóg beter op. Bestrooi de salade met peterselie en kijk of je nog zout en peper wilt toevoegen. Je basis is klaar. En ook zo is ie al hèèrlijk. Maar ga gerust je gang met de eerder genoemde variatiemogelijkheden. Erbij kun je lekker wat vers brood serveren. Een heerlijk weekendgerecht!

Gepubliceerd op 22 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.