Smulpaapje kookt! – Hete bliksem met cajunspeklapjes



Stamppotten zijn super makkelijk voor die doordeweekse dagen dat je lekker snel aan tafel wilt.

Vandaag stappen we de Hollandse keuken in. Het resultaat is mijn variant op de klassieke hete bliksem.

Voor vier personen

1,5kg aardappelen, geschild en in kwarten
100ml halfvolle melk
40g (room) boter
Zout, peper en nootmuskaat
4 rijpe peren (ongeveer kilo), geschild, zonder klokhuis, in kwarten
4 Speklapjes (liefst van een goede slager!)
4tl Cajunkruiden

Hollandse stamppot

Kook de aardappels in ruim, gezouten water in 15 minuten gaar. De laatste 5 minuten doe je daar de rijpe peren bij. Zijn de peren nog wat aan de harde kant dan hebben ze langer nodig om te koken. Kruid de speklapjes met de cajunkruiden en bak ze in een klein beetje neutrale olie lekker krokant aan. Snijd daarna in blokjes. Hoe beter je vlees des te lekkerder het resultaat. Speklapjes van de supermarkt bevatten vaak nog veel water, dat merk je dan ook als ze je bakt. Ze zullen dan minder mooi krokant worden.

Hete bliksem

Als de aardappels en peren gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een minuten uitdampen. Normaliter maak ik puree het liefst met een aardappelknijper, maar voor deze stamppot mag de structuur wat grover zijn. Dus met een stamper aan de slag dus, doe de melk erbij tot je de stamppot hebt zoals je ‘lekker vindt. Doordat in de peren ook nog flink wat vocht zit zal je stamppot vochtiger zijn dan normaal. Houd daar rekening mee als je de melk erbij doet.

Maak af met een goede klont boter en breng op smaak met nootmuskaat (met mate), zout en peper. Tot slot de blokjes krokant gebakken spek erdoor en meteen serveren.

Gepubliceerd op 20 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.