Smulpaapje kookt! – Hete bliksem met cajunspeklapjes



Stamppotten zijn super makkelijk voor die doordeweekse dagen dat je lekker snel aan tafel wilt.

Vandaag stappen we de Hollandse keuken in. Het resultaat is mijn variant op de klassieke hete bliksem.

Voor vier personen

1,5kg aardappelen, geschild en in kwarten
100ml halfvolle melk
40g (room) boter
Zout, peper en nootmuskaat
4 rijpe peren (ongeveer kilo), geschild, zonder klokhuis, in kwarten
4 Speklapjes (liefst van een goede slager!)
4tl Cajunkruiden

Hollandse stamppot

Kook de aardappels in ruim, gezouten water in 15 minuten gaar. De laatste 5 minuten doe je daar de rijpe peren bij. Zijn de peren nog wat aan de harde kant dan hebben ze langer nodig om te koken. Kruid de speklapjes met de cajunkruiden en bak ze in een klein beetje neutrale olie lekker krokant aan. Snijd daarna in blokjes. Hoe beter je vlees des te lekkerder het resultaat. Speklapjes van de supermarkt bevatten vaak nog veel water, dat merk je dan ook als ze je bakt. Ze zullen dan minder mooi krokant worden.

Hete bliksem

Als de aardappels en peren gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een minuten uitdampen. Normaliter maak ik puree het liefst met een aardappelknijper, maar voor deze stamppot mag de structuur wat grover zijn. Dus met een stamper aan de slag dus, doe de melk erbij tot je de stamppot hebt zoals je ‘lekker vindt. Doordat in de peren ook nog flink wat vocht zit zal je stamppot vochtiger zijn dan normaal. Houd daar rekening mee als je de melk erbij doet.

Maak af met een goede klont boter en breng op smaak met nootmuskaat (met mate), zout en peper. Tot slot de blokjes krokant gebakken spek erdoor en meteen serveren.

Gepubliceerd op 20 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.