Smulpaapje kookt! – Hete bliksem met cajunspeklapjes



Stamppotten zijn super makkelijk voor die doordeweekse dagen dat je lekker snel aan tafel wilt.

Vandaag stappen we de Hollandse keuken in. Het resultaat is mijn variant op de klassieke hete bliksem.

Voor vier personen

1,5kg aardappelen, geschild en in kwarten
100ml halfvolle melk
40g (room) boter
Zout, peper en nootmuskaat
4 rijpe peren (ongeveer kilo), geschild, zonder klokhuis, in kwarten
4 Speklapjes (liefst van een goede slager!)
4tl Cajunkruiden

Hollandse stamppot

Kook de aardappels in ruim, gezouten water in 15 minuten gaar. De laatste 5 minuten doe je daar de rijpe peren bij. Zijn de peren nog wat aan de harde kant dan hebben ze langer nodig om te koken. Kruid de speklapjes met de cajunkruiden en bak ze in een klein beetje neutrale olie lekker krokant aan. Snijd daarna in blokjes. Hoe beter je vlees des te lekkerder het resultaat. Speklapjes van de supermarkt bevatten vaak nog veel water, dat merk je dan ook als ze je bakt. Ze zullen dan minder mooi krokant worden.

Hete bliksem

Als de aardappels en peren gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een minuten uitdampen. Normaliter maak ik puree het liefst met een aardappelknijper, maar voor deze stamppot mag de structuur wat grover zijn. Dus met een stamper aan de slag dus, doe de melk erbij tot je de stamppot hebt zoals je ‘lekker vindt. Doordat in de peren ook nog flink wat vocht zit zal je stamppot vochtiger zijn dan normaal. Houd daar rekening mee als je de melk erbij doet.

Maak af met een goede klont boter en breng op smaak met nootmuskaat (met mate), zout en peper. Tot slot de blokjes krokant gebakken spek erdoor en meteen serveren.

Gepubliceerd op 20 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker