Smulpaapje kookt! – Hete bliksem met cajunspeklapjes



Stamppotten zijn super makkelijk voor die doordeweekse dagen dat je lekker snel aan tafel wilt.

Vandaag stappen we de Hollandse keuken in. Het resultaat is mijn variant op de klassieke hete bliksem.

Voor vier personen

1,5kg aardappelen, geschild en in kwarten
100ml halfvolle melk
40g (room) boter
Zout, peper en nootmuskaat
4 rijpe peren (ongeveer kilo), geschild, zonder klokhuis, in kwarten
4 Speklapjes (liefst van een goede slager!)
4tl Cajunkruiden

Hollandse stamppot

Kook de aardappels in ruim, gezouten water in 15 minuten gaar. De laatste 5 minuten doe je daar de rijpe peren bij. Zijn de peren nog wat aan de harde kant dan hebben ze langer nodig om te koken. Kruid de speklapjes met de cajunkruiden en bak ze in een klein beetje neutrale olie lekker krokant aan. Snijd daarna in blokjes. Hoe beter je vlees des te lekkerder het resultaat. Speklapjes van de supermarkt bevatten vaak nog veel water, dat merk je dan ook als ze je bakt. Ze zullen dan minder mooi krokant worden.

Hete bliksem

Als de aardappels en peren gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een minuten uitdampen. Normaliter maak ik puree het liefst met een aardappelknijper, maar voor deze stamppot mag de structuur wat grover zijn. Dus met een stamper aan de slag dus, doe de melk erbij tot je de stamppot hebt zoals je ‘lekker vindt. Doordat in de peren ook nog flink wat vocht zit zal je stamppot vochtiger zijn dan normaal. Houd daar rekening mee als je de melk erbij doet.

Maak af met een goede klont boter en breng op smaak met nootmuskaat (met mate), zout en peper. Tot slot de blokjes krokant gebakken spek erdoor en meteen serveren.

Gepubliceerd op 20 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.