Smulpaapje kookt! – Hete bliksem met cajunspeklapjes



Stamppotten zijn super makkelijk voor die doordeweekse dagen dat je lekker snel aan tafel wilt.

Vandaag stappen we de Hollandse keuken in. Het resultaat is mijn variant op de klassieke hete bliksem.

Voor vier personen

1,5kg aardappelen, geschild en in kwarten
100ml halfvolle melk
40g (room) boter
Zout, peper en nootmuskaat
4 rijpe peren (ongeveer kilo), geschild, zonder klokhuis, in kwarten
4 Speklapjes (liefst van een goede slager!)
4tl Cajunkruiden

Hollandse stamppot

Kook de aardappels in ruim, gezouten water in 15 minuten gaar. De laatste 5 minuten doe je daar de rijpe peren bij. Zijn de peren nog wat aan de harde kant dan hebben ze langer nodig om te koken. Kruid de speklapjes met de cajunkruiden en bak ze in een klein beetje neutrale olie lekker krokant aan. Snijd daarna in blokjes. Hoe beter je vlees des te lekkerder het resultaat. Speklapjes van de supermarkt bevatten vaak nog veel water, dat merk je dan ook als ze je bakt. Ze zullen dan minder mooi krokant worden.

Hete bliksem

Als de aardappels en peren gaar zijn giet je ze af en laat je ze even een minuten uitdampen. Normaliter maak ik puree het liefst met een aardappelknijper, maar voor deze stamppot mag de structuur wat grover zijn. Dus met een stamper aan de slag dus, doe de melk erbij tot je de stamppot hebt zoals je ‘lekker vindt. Doordat in de peren ook nog flink wat vocht zit zal je stamppot vochtiger zijn dan normaal. Houd daar rekening mee als je de melk erbij doet.

Maak af met een goede klont boter en breng op smaak met nootmuskaat (met mate), zout en peper. Tot slot de blokjes krokant gebakken spek erdoor en meteen serveren.

Gepubliceerd op 20 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!