Smulpaapje kookt! – Havermout ontbijtkoeken
Tijdens een persontbijt dat Quaker onlangs organiseerde was dit een van de recepten die de chef van the Hoxton (zie ook ons hotspot artikel) voor ons maakte. Super lekkere, goedvullende ontbijtkoeken. Ik heb het recept een klein pietsie aangepast, maar verder waren ze eigenlijk lekker genoeg om niet mee te knoeien.
Een aanrader om een keer thuis te maken en wat mij betreft zeker ook lekker ná het ontbijt 😉
Voor 12 koeken
60g roggemeel (of volkorenbloem, zoals het originele recept zegt)
60g amandelmeel
1tl bakpoeder
80g gesmolten boter (of kokosolie, zoals het originele recept zegt)
120g donkere basterdsuiker (of honing)
1 ei (L)
1tl vanille extract
60g havermout (Quaker)
60g cranberries, evt. iets kleiner gesneden
60g hazelnoot, iets kleiner gehakt
Oven voorverwarmen op 180C – bakplaat met bakpapier
Koeken van havermout
Meng de het roggemeel met het amandelmeel in een kom, en voeg de gehakte hazelnoten, cranberries, havermout, bakpoeder en suiker daar aan toe. Meng goed door In een andere kom meng je afgekoelde gesmolten boter, ei en vanille. Voeg dit aan de bloem toe en meng goed door.
Ontbijt met havermout
Met een ijsschep (of met natte handen) maak je nu balletjes ter grootte van een golfbal. Leg op de bakplaat en druk iets platter. Bak de koeken in de voorverwarmde oven, 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Havermout tussendoortje
Dit zijn overigens ook geweldige koekjes om als tussendoortje te eten. Stop er eens eentje in de lunchtrommel, of serveer ’s middags bij een kopje thee! En bak ze eens sámen met je kinderen. Afhankelijk van de leeftijd kunnen ze van dit recept al een heleboel zelf doen.
Gepubliceerd op 17 oktober 2015