Havermout & citroen cakejes



Met havermout kun je natuurlijk gezonde ontbijtje maken, maar bak er ook eens deze citroencakejes met havermout mee!

Het maken is amper werk, het wachten op het perfecte resultaat weer wel. En hoewel geduld niet mijn sterkste kant is, zijn deze cakejes het wachten meer dan waard.

Want ja, met havermout kun je super gezonde ontbijtjes maken, ik maak er toch liever deze cakejes mee 😉

Voor ongeveer 15 cakejes

Sap van 2 citroenen (250ml) (je kunt evt ook sinaasappelsap gebruiken, dan 200ml sap)
rasp van 1 citroen (of rasp van een sinaasappel)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
100g zachte boter
140g bruine basterdsuiker
150g bloem
1tl kaneel
½ tl zout
1tl bakpoeder
100g havermout

variatie: gebruik ipv citroensap het sap van 1 limoen en beleg de laag gecondenseerde melk met verse frambozen

Ovenschotel 28x16cm. Oven voorverwarmen op 200C (180C hetelucht)

cake met havermout

Havermout & citroen cakejes

Meng voor de cakejes als eerste de gecondenseerde melk met het citroensap en de rasp. In een aparte kom mix je met de mixer de boter en basterdsuiker crémig. Zeef dan de bloem, kaneel en bakpoeder erdoor. Doe het zout en de havermout erbij, goed mixen. Het resultaat is een kruimelig geheel.

Bakken met havermout

Doe 1/3 van het kruimeldeeg op de bodem van een langwerpige ovenschaal en druk dat met je handen stevig aan. Daarop giet je het citroenmengsel. Spreid dat goed evenredig uit. Als je wilt kun je hier, dun, een laagje hagelslag over strooien. Tot slot daar over heen de laatste laag kruimeldeeg. Let op; niet aanduwen, maar voorzichtig evenredig verspreiden. De ovenschaal gaat dan de oven in, 20-25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Geduld is een schone zaak

Haal de ovenschaal uit de oven en laat het nu minstens een half uur afkoelen. Daarna snijd je er met een scherp mesje blokjes van, maar schep ze er nog niet uit. De hele ovenschaal gaat afgekoeld en al de koelkast in. Minimaal een uur, zodat alles goed kan opstijven. En voor al dat geduld is je beloning een heerlijk knapperig, fris zurig havermoutcakeje. Dat was het wachten wel waard, toch?!

Dit recept is een bewerking van een recept van Pioneer Woman

Gepubliceerd op 15 februari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.