Havermout & citroen cakejes
Met havermout kun je natuurlijk gezonde ontbijtje maken, maar bak er ook eens deze citroencakejes met havermout mee!
Het maken is amper werk, het wachten op het perfecte resultaat weer wel. En hoewel geduld niet mijn sterkste kant is, zijn deze cakejes het wachten meer dan waard.
Want ja, met havermout kun je super gezonde ontbijtjes maken, ik maak er toch liever deze cakejes mee 😉
Voor ongeveer 15 cakejes
Sap van 2 citroenen (250ml) (je kunt evt ook sinaasappelsap gebruiken, dan 200ml sap)
rasp van 1 citroen (of rasp van een sinaasappel)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
100g zachte boter
140g bruine basterdsuiker
150g bloem
1tl kaneel
½ tl zout
1tl bakpoeder
100g havermout
variatie: gebruik ipv citroensap het sap van 1 limoen en beleg de laag gecondenseerde melk met verse frambozen
Ovenschotel 28x16cm. Oven voorverwarmen op 200C (180C hetelucht)
Havermout & citroen cakejes
Meng voor de cakejes als eerste de gecondenseerde melk met het citroensap en de rasp. In een aparte kom mix je met de mixer de boter en basterdsuiker crémig. Zeef dan de bloem, kaneel en bakpoeder erdoor. Doe het zout en de havermout erbij, goed mixen. Het resultaat is een kruimelig geheel.
Bakken met havermout
Doe 1/3 van het kruimeldeeg op de bodem van een langwerpige ovenschaal en druk dat met je handen stevig aan. Daarop giet je het citroenmengsel. Spreid dat goed evenredig uit. Als je wilt kun je hier, dun, een laagje hagelslag over strooien. Tot slot daar over heen de laatste laag kruimeldeeg. Let op; niet aanduwen, maar voorzichtig evenredig verspreiden. De ovenschaal gaat dan de oven in, 20-25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Geduld is een schone zaak
Haal de ovenschaal uit de oven en laat het nu minstens een half uur afkoelen. Daarna snijd je er met een scherp mesje blokjes van, maar schep ze er nog niet uit. De hele ovenschaal gaat afgekoeld en al de koelkast in. Minimaal een uur, zodat alles goed kan opstijven. En voor al dat geduld is je beloning een heerlijk knapperig, fris zurig havermoutcakeje. Dat was het wachten wel waard, toch?!
Dit recept is een bewerking van een recept van Pioneer Woman
Gepubliceerd op 15 februari 2015