Havermout & citroen cakejes



Met havermout kun je natuurlijk gezonde ontbijtje maken, maar bak er ook eens deze citroencakejes met havermout mee!

Het maken is amper werk, het wachten op het perfecte resultaat weer wel. En hoewel geduld niet mijn sterkste kant is, zijn deze cakejes het wachten meer dan waard.

Want ja, met havermout kun je super gezonde ontbijtjes maken, ik maak er toch liever deze cakejes mee 😉

Voor ongeveer 15 cakejes

Sap van 2 citroenen (250ml) (je kunt evt ook sinaasappelsap gebruiken, dan 200ml sap)
rasp van 1 citroen (of rasp van een sinaasappel)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
100g zachte boter
140g bruine basterdsuiker
150g bloem
1tl kaneel
½ tl zout
1tl bakpoeder
100g havermout

variatie: gebruik ipv citroensap het sap van 1 limoen en beleg de laag gecondenseerde melk met verse frambozen

Ovenschotel 28x16cm. Oven voorverwarmen op 200C (180C hetelucht)

cake met havermout

Havermout & citroen cakejes

Meng voor de cakejes als eerste de gecondenseerde melk met het citroensap en de rasp. In een aparte kom mix je met de mixer de boter en basterdsuiker crémig. Zeef dan de bloem, kaneel en bakpoeder erdoor. Doe het zout en de havermout erbij, goed mixen. Het resultaat is een kruimelig geheel.

Bakken met havermout

Doe 1/3 van het kruimeldeeg op de bodem van een langwerpige ovenschaal en druk dat met je handen stevig aan. Daarop giet je het citroenmengsel. Spreid dat goed evenredig uit. Als je wilt kun je hier, dun, een laagje hagelslag over strooien. Tot slot daar over heen de laatste laag kruimeldeeg. Let op; niet aanduwen, maar voorzichtig evenredig verspreiden. De ovenschaal gaat dan de oven in, 20-25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Geduld is een schone zaak

Haal de ovenschaal uit de oven en laat het nu minstens een half uur afkoelen. Daarna snijd je er met een scherp mesje blokjes van, maar schep ze er nog niet uit. De hele ovenschaal gaat afgekoeld en al de koelkast in. Minimaal een uur, zodat alles goed kan opstijven. En voor al dat geduld is je beloning een heerlijk knapperig, fris zurig havermoutcakeje. Dat was het wachten wel waard, toch?!

Dit recept is een bewerking van een recept van Pioneer Woman

Gepubliceerd op 15 februari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.