Smulpaapje kookt hartige wafels en muffins



Je verwacht het niet. Hartige muffins. Toch is dit een leuke variant om met kinderen te maken en eten. En weer eens wat anders in de lunchtrommel dan de standaard boterham. En met hetzelfde beslag kun je ook wafels maken, als je een wafelijzer hebt. Die hebben onze persoonlijke voorkeur. Welke is jouw favoriet?

Voor de wafels/muffins heb je nodig

4 chipolataworstjes
2 grote aardappels, geraspt en uitgelekt
30g boter
200g bloem
1el bakpoeder
2el peterselie (diepvries)
50g geraspte kaas (naar keuze, ik gebruikte Comté)
gemalen peper
450ml melk
2eieren

Om te serveren: ketchup en maple syrup

De basis

Haal het worstvlees uit de worstjes, dit doe je heel makkelijk door ze uit hun hulsel te duwen. Verhit een pan (zonder olie) en bak daar het vlees in aan. Je krijgt nu een soort gehakt dat je rult bakt. Rasp in de tussentijd de geschilde aardappel en met keukenpapier dep je al het vocht eruit. Je houdt ongeveer 225 droge aardappelrasp over. Voeg dat bij het worstvlees en doe de boter er ook bij. Laat warm worden tot de boter gesmolten is en je alles goed hebt gemengd. Je kunt het daarna laten afkoelen.

Het beslag

Dan ga je aan de slag met het beslag. Meng bloem, bakpoeder, kaas, peterselie en gemalen peper in een aparte kom. In een maatbeker doe je de melk en de eieren, die je met een vork losklopt. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed tot je een glad beslag hebt. Daar doe je nu het afgekoelde mengsel bij. Nog even goed doorroeren.

Wil je wafels of muffins?

Je kunt met dit beslag zowel muffins als wafels maken. Heb je geen wafelijzer dan heb je ruim voldoende voor 12-16 muffins. Doe muffinvormpjes in een muffinblik en vul ze tot de rand van het vormpje met beslag. Je bakt ze daarna 35-30 minuten in een op 200C voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Heb je wel een wafelijzer, verhit die dan en doe er een flinke lepel beslag in. Bak vervolgens tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Dit zal per wafelijzer verschillen. Je maakt er ook ruim 16 wafels mee. Wil je ze meteen serveren? Meng dat 2 delen ketchup met 1 deel maple syrup. Verwarm dit kort (20sec) in de magnetron en serveer als dipsaus bij de wafels/muffins.

Ook lekker in de lunchtrommel

Het grote voordeel van deze hartige muffins/wafels is dat je ze prima kunt invriezen. De wafels kun je in de broodrooster weer opwarmen. De muffins even kort (minuut of 5) in een voorverwarmde oven. Maar ook koud zijn ze lekker en weer eens wat anders voor in de lunchtrommel.

 

Gepubliceerd op 6 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!