Smulpaapje kookt hartige wafels en muffins



Je verwacht het niet. Hartige muffins. Toch is dit een leuke variant om met kinderen te maken en eten. En weer eens wat anders in de lunchtrommel dan de standaard boterham. En met hetzelfde beslag kun je ook wafels maken, als je een wafelijzer hebt. Die hebben onze persoonlijke voorkeur. Welke is jouw favoriet?

Voor de wafels/muffins heb je nodig

4 chipolataworstjes
2 grote aardappels, geraspt en uitgelekt
30g boter
200g bloem
1el bakpoeder
2el peterselie (diepvries)
50g geraspte kaas (naar keuze, ik gebruikte Comté)
gemalen peper
450ml melk
2eieren

Om te serveren: ketchup en maple syrup

De basis

Haal het worstvlees uit de worstjes, dit doe je heel makkelijk door ze uit hun hulsel te duwen. Verhit een pan (zonder olie) en bak daar het vlees in aan. Je krijgt nu een soort gehakt dat je rult bakt. Rasp in de tussentijd de geschilde aardappel en met keukenpapier dep je al het vocht eruit. Je houdt ongeveer 225 droge aardappelrasp over. Voeg dat bij het worstvlees en doe de boter er ook bij. Laat warm worden tot de boter gesmolten is en je alles goed hebt gemengd. Je kunt het daarna laten afkoelen.

Het beslag

Dan ga je aan de slag met het beslag. Meng bloem, bakpoeder, kaas, peterselie en gemalen peper in een aparte kom. In een maatbeker doe je de melk en de eieren, die je met een vork losklopt. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed tot je een glad beslag hebt. Daar doe je nu het afgekoelde mengsel bij. Nog even goed doorroeren.

Wil je wafels of muffins?

Je kunt met dit beslag zowel muffins als wafels maken. Heb je geen wafelijzer dan heb je ruim voldoende voor 12-16 muffins. Doe muffinvormpjes in een muffinblik en vul ze tot de rand van het vormpje met beslag. Je bakt ze daarna 35-30 minuten in een op 200C voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Heb je wel een wafelijzer, verhit die dan en doe er een flinke lepel beslag in. Bak vervolgens tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Dit zal per wafelijzer verschillen. Je maakt er ook ruim 16 wafels mee. Wil je ze meteen serveren? Meng dat 2 delen ketchup met 1 deel maple syrup. Verwarm dit kort (20sec) in de magnetron en serveer als dipsaus bij de wafels/muffins.

Ook lekker in de lunchtrommel

Het grote voordeel van deze hartige muffins/wafels is dat je ze prima kunt invriezen. De wafels kun je in de broodrooster weer opwarmen. De muffins even kort (minuut of 5) in een voorverwarmde oven. Maar ook koud zijn ze lekker en weer eens wat anders voor in de lunchtrommel.

 

Gepubliceerd op 6 februari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.