Hartige taart met courgette en Gorgonzola



Hartige taart met courgette

Aan het einde van de week lag er bij ons nog een verdwaalde courgette zonder bestemming en hadden we nog wat ham in de koelkast die het niet lang meer zou volhouden. Een mooi moment om een nieuwe hartige taartvariant te maken. Want hiermee kun je heel handig restjes smakelijk verwerken, in plaats van ze weg te gooien.

Hartige taart is zo geweldig veelzijdig. Als hoofdmaaltijd met een salade erbij. Of als lunchgerecht in het weekend. Je kunt ‘zelfs mee naar kantoor nemen of in de lunchtrommel van je kinderen stoppen. En als bonus vriezen ze ook prima in. Voor latere drukke dagen als je geen zin hebt om te koken maar wel lekker wilt eten.

Voor deze hartige taart heb je nodig
1 courgette, in dikke plakken gesneden
1 pakje hamreepjes
200g Gorgonzola (of een andere zachte blauwe kaas)
4 eieren
200ml crème fraiche
150 ml melk
vers gemalen zwarte peper
rol roomboterbladerdeeg (of gebruik ontdooide bladerdeegplakjes)

Oven voorverwarmen op 180C

Hartige taart met pit

Wij hebben de courgette in de grillpan geroosterd, maar de plakken om en om aanbakken kan ook prima. Laat ze daarna even afkoelen. Vet een ovenschotel of hartige taartvorm in, of bedek de bodem met bakpapier. Doe het deeg goed in de vorm en beleg de bodem met de plakken courgette en verdeel daar de hamreepjes overheen.

Gorgonzola

De gorgonzola, crème fraiche en melk goed mixen in een grote kom. Het handigste is om hiervoor een staafmixer gebruiken. Of doe alles in een blender. (Maak niet, zoals ik, de fout te denken dat dit met een mixer ook kan, je keuken en kleding zal je dankbaar zijn…) Als laatste de eieren erbij en nog even goed mengen.

Serveren

Dit mengsel giet je voorzichtig over het groente/ham mengsel tot net onder de rand. Zet in de oven en bak tussen de 40-50 minuten, tot goudbruin en stevig. Laat de hartige taart, nadat je ‘uit de oven hebt gehaald, even afkoelen en stevig worden. Lauwwarm serveren is het lekkerst, maar afgekoeld tot kamertemperatuur is nèt zo lekker! Serveer met bijvoorbeeld een simpele witlofsalade als bijgerecht.

Gepubliceerd op 27 februari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.