Hartige taart met courgette en Gorgonzola



Hartige taart met courgette

Aan het einde van de week lag er bij ons nog een verdwaalde courgette zonder bestemming en hadden we nog wat ham in de koelkast die het niet lang meer zou volhouden. Een mooi moment om een nieuwe hartige taartvariant te maken. Want hiermee kun je heel handig restjes smakelijk verwerken, in plaats van ze weg te gooien.

Hartige taart is zo geweldig veelzijdig. Als hoofdmaaltijd met een salade erbij. Of als lunchgerecht in het weekend. Je kunt ‘zelfs mee naar kantoor nemen of in de lunchtrommel van je kinderen stoppen. En als bonus vriezen ze ook prima in. Voor latere drukke dagen als je geen zin hebt om te koken maar wel lekker wilt eten.

Voor deze hartige taart heb je nodig
1 courgette, in dikke plakken gesneden
1 pakje hamreepjes
200g Gorgonzola (of een andere zachte blauwe kaas)
4 eieren
200ml crème fraiche
150 ml melk
vers gemalen zwarte peper
rol roomboterbladerdeeg (of gebruik ontdooide bladerdeegplakjes)

Oven voorverwarmen op 180C

Hartige taart met pit

Wij hebben de courgette in de grillpan geroosterd, maar de plakken om en om aanbakken kan ook prima. Laat ze daarna even afkoelen. Vet een ovenschotel of hartige taartvorm in, of bedek de bodem met bakpapier. Doe het deeg goed in de vorm en beleg de bodem met de plakken courgette en verdeel daar de hamreepjes overheen.

Gorgonzola

De gorgonzola, crème fraiche en melk goed mixen in een grote kom. Het handigste is om hiervoor een staafmixer gebruiken. Of doe alles in een blender. (Maak niet, zoals ik, de fout te denken dat dit met een mixer ook kan, je keuken en kleding zal je dankbaar zijn…) Als laatste de eieren erbij en nog even goed mengen.

Serveren

Dit mengsel giet je voorzichtig over het groente/ham mengsel tot net onder de rand. Zet in de oven en bak tussen de 40-50 minuten, tot goudbruin en stevig. Laat de hartige taart, nadat je ‘uit de oven hebt gehaald, even afkoelen en stevig worden. Lauwwarm serveren is het lekkerst, maar afgekoeld tot kamertemperatuur is nèt zo lekker! Serveer met bijvoorbeeld een simpele witlofsalade als bijgerecht.

Gepubliceerd op 27 februari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.