Hartige taart met courgette en Gorgonzola



Hartige taart met courgette

Aan het einde van de week lag er bij ons nog een verdwaalde courgette zonder bestemming en hadden we nog wat ham in de koelkast die het niet lang meer zou volhouden. Een mooi moment om een nieuwe hartige taartvariant te maken. Want hiermee kun je heel handig restjes smakelijk verwerken, in plaats van ze weg te gooien.

Hartige taart is zo geweldig veelzijdig. Als hoofdmaaltijd met een salade erbij. Of als lunchgerecht in het weekend. Je kunt ‘zelfs mee naar kantoor nemen of in de lunchtrommel van je kinderen stoppen. En als bonus vriezen ze ook prima in. Voor latere drukke dagen als je geen zin hebt om te koken maar wel lekker wilt eten.

Voor deze hartige taart heb je nodig
1 courgette, in dikke plakken gesneden
1 pakje hamreepjes
200g Gorgonzola (of een andere zachte blauwe kaas)
4 eieren
200ml crème fraiche
150 ml melk
vers gemalen zwarte peper
rol roomboterbladerdeeg (of gebruik ontdooide bladerdeegplakjes)

Oven voorverwarmen op 180C

Hartige taart met pit

Wij hebben de courgette in de grillpan geroosterd, maar de plakken om en om aanbakken kan ook prima. Laat ze daarna even afkoelen. Vet een ovenschotel of hartige taartvorm in, of bedek de bodem met bakpapier. Doe het deeg goed in de vorm en beleg de bodem met de plakken courgette en verdeel daar de hamreepjes overheen.

Gorgonzola

De gorgonzola, crème fraiche en melk goed mixen in een grote kom. Het handigste is om hiervoor een staafmixer gebruiken. Of doe alles in een blender. (Maak niet, zoals ik, de fout te denken dat dit met een mixer ook kan, je keuken en kleding zal je dankbaar zijn…) Als laatste de eieren erbij en nog even goed mengen.

Serveren

Dit mengsel giet je voorzichtig over het groente/ham mengsel tot net onder de rand. Zet in de oven en bak tussen de 40-50 minuten, tot goudbruin en stevig. Laat de hartige taart, nadat je ‘uit de oven hebt gehaald, even afkoelen en stevig worden. Lauwwarm serveren is het lekkerst, maar afgekoeld tot kamertemperatuur is nèt zo lekker! Serveer met bijvoorbeeld een simpele witlofsalade als bijgerecht.

Gepubliceerd op 27 februari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.