Hartige taart met witlof



Hartige taart met witlof ham & kaas

Tegenwoordig hoef je de bittere hartjes uit je witlof niet meer weg te snijden, want die zijn er eigenlijk niet meer. Kwekers telen nu witlof zonder dat bittere deel, hoe handig is dat. Witlof blijft in het najaar een topper. Zeker in een hartige taart. Eigenlijk is dit een soort witlof ham en kaas, maar dan in een taartje én met een twist.

Voor één hartige taart
1 rol bladerdeeg (of gebruik plakjes, ontdooid)
4 stronkjes witlof, in kwarten gesneden
1-2 el uienchutney (kant & klaar of zelfgemaakt)
75g serranoham
3 eieren (L)
2-3 el volle melk
1tl gedroogde tijm
zout & peper
75g belegen geitenkaas, geraspt (bijvoorbeeld via Willem&Drees)

Bakblik – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Hartige taart met witlof

Rol het bladerdeeg uit en met papier en al leg je ‘in het bakblik. Snijd bij waar nodig. Gebruik je plakjes deeg, zorg dan dat ze goed op elkaar aansluiten. Kook de stronkjes witlof 4-5 minuten, giet af en laat héél goed uitlekken. Zeker weten dat er bijna geen vocht meer inzit? Knijp de stronkjes, nadat ze zijn afgekoeld!, even goed uit!

Gekarameliseerde uienchutney

Op de bodem van je deeg gaan plakjes Serranoham. Ik nam onlangs uit Engeland een potje chutney mee, maar ook in Nederland zijn die inmiddels goed verkrijgbaar. Naar smaak smeer je de serranoham nu in met de chutney. Daarop gaan de stronkjes witlof.

Witlof ham en kaas met een twist

Meng de eieren met de melk en kruiden en giet dit over de taart. De bovenkant bestrooi je met de geraspte geitenkaas. Bak de taart nu 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen tot kamertemperatuur voor je ‘aansnijdt en serveert.

Gepubliceerd op 22 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.