Hartige taart met witlof



Hartige taart met witlof ham & kaas

Tegenwoordig hoef je de bittere hartjes uit je witlof niet meer weg te snijden, want die zijn er eigenlijk niet meer. Kwekers telen nu witlof zonder dat bittere deel, hoe handig is dat. Witlof blijft in het najaar een topper. Zeker in een hartige taart. Eigenlijk is dit een soort witlof ham en kaas, maar dan in een taartje én met een twist.

Voor één hartige taart
1 rol bladerdeeg (of gebruik plakjes, ontdooid)
4 stronkjes witlof, in kwarten gesneden
1-2 el uienchutney (kant & klaar of zelfgemaakt)
75g serranoham
3 eieren (L)
2-3 el volle melk
1tl gedroogde tijm
zout & peper
75g belegen geitenkaas, geraspt (bijvoorbeeld via Willem&Drees)

Bakblik – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Hartige taart met witlof

Rol het bladerdeeg uit en met papier en al leg je ‘in het bakblik. Snijd bij waar nodig. Gebruik je plakjes deeg, zorg dan dat ze goed op elkaar aansluiten. Kook de stronkjes witlof 4-5 minuten, giet af en laat héél goed uitlekken. Zeker weten dat er bijna geen vocht meer inzit? Knijp de stronkjes, nadat ze zijn afgekoeld!, even goed uit!

Gekarameliseerde uienchutney

Op de bodem van je deeg gaan plakjes Serranoham. Ik nam onlangs uit Engeland een potje chutney mee, maar ook in Nederland zijn die inmiddels goed verkrijgbaar. Naar smaak smeer je de serranoham nu in met de chutney. Daarop gaan de stronkjes witlof.

Witlof ham en kaas met een twist

Meng de eieren met de melk en kruiden en giet dit over de taart. De bovenkant bestrooi je met de geraspte geitenkaas. Bak de taart nu 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen tot kamertemperatuur voor je ‘aansnijdt en serveert.

Gepubliceerd op 22 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.