Hartige taart met witlof



Hartige taart met witlof ham & kaas

Tegenwoordig hoef je de bittere hartjes uit je witlof niet meer weg te snijden, want die zijn er eigenlijk niet meer. Kwekers telen nu witlof zonder dat bittere deel, hoe handig is dat. Witlof blijft in het najaar een topper. Zeker in een hartige taart. Eigenlijk is dit een soort witlof ham en kaas, maar dan in een taartje én met een twist.

Voor één hartige taart
1 rol bladerdeeg (of gebruik plakjes, ontdooid)
4 stronkjes witlof, in kwarten gesneden
1-2 el uienchutney (kant & klaar of zelfgemaakt)
75g serranoham
3 eieren (L)
2-3 el volle melk
1tl gedroogde tijm
zout & peper
75g belegen geitenkaas, geraspt (bijvoorbeeld via Willem&Drees)

Bakblik – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Hartige taart met witlof

Rol het bladerdeeg uit en met papier en al leg je ‘in het bakblik. Snijd bij waar nodig. Gebruik je plakjes deeg, zorg dan dat ze goed op elkaar aansluiten. Kook de stronkjes witlof 4-5 minuten, giet af en laat héél goed uitlekken. Zeker weten dat er bijna geen vocht meer inzit? Knijp de stronkjes, nadat ze zijn afgekoeld!, even goed uit!

Gekarameliseerde uienchutney

Op de bodem van je deeg gaan plakjes Serranoham. Ik nam onlangs uit Engeland een potje chutney mee, maar ook in Nederland zijn die inmiddels goed verkrijgbaar. Naar smaak smeer je de serranoham nu in met de chutney. Daarop gaan de stronkjes witlof.

Witlof ham en kaas met een twist

Meng de eieren met de melk en kruiden en giet dit over de taart. De bovenkant bestrooi je met de geraspte geitenkaas. Bak de taart nu 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ‘er daarna uit en laat even afkoelen tot kamertemperatuur voor je ‘aansnijdt en serveert.

Gepubliceerd op 22 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.