Hartige pannenkoeken met spinazie en kaas



Een verrassende groente- en kaasvariant voor de reguliere pannenkoeken. Deze hartige pannenkoek wordt ongetwijfeld een hit aan tafel!

Want welk kind houdt nou niet van pannenkoeken? Toch kun je met pannenkoeken meer dan de geijkte zoete strooisels als suiker en stroop.

Vul ze eens met een heerlijk groentemengsel en je hebt het beste van twee werelden.

En als je daar bij dan nog eens kiest voor twee soorten kaas voor in de vulling en er over heen maak je er een extra feest van.

Wij lieten ons inspireren door een recept uit het 24 Kitchen kookboek ‘de Makkelijke Maaltijd’ (review lees je hier) en gaven daar een eigen draai aan. Het resultaat; goed vullende, onverwacht lekkere pannenkoeken Smulpaapje style!

Voor zes pannenkoeken

  • 350g bloem
  • 250ml melk
  • 1 ei

Voor de vulling

  • Doosje kastanjechampignons
  • olijfolie
  • teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 450g verse spinazie
  • 100g blauwe kaas, bijvoorbeeld Castello of Gorgonzola
    (voor een mildere variant gebruik je bijvoorbeeld 100g kruidenroomkaas)
  • 400g blik Borlottibonen (of gebruik bruine bonen) uitgelekt
  • 250g diepvrieserwtjes
  • 50g geschaafde amandelen, kort geroosterd in droge koekenpan
  • optioneel: geraspte kaas

hartige pannenkoek

Zo maak je de hartige pannenkoeken

Meng het ei met de melk en giet dat mengsel bij de bloem, met de garde tegelijkertijd goed kloppen zodat je een klontjesvrij beslag overhoudt. Laat dat even 5 minuten staan.

Verhit een grote pan of wok met een beetje olijfolie en bak hier de champignons in, gedurende een minuut of vijf. Doe er dan de thijm en knoflook bij en bak even kort mee. De spinazie nu beetje bij beetje toevoegen. Het lijkt in eerste instantie veel, maar het slinkt snel.

Gevulde pannenkoeken

Wat de vulling lekker smeuïg maakt is de kaas. Kies de kaassoort die je lekker vindt. Wij houden wel van een beetje pittig, dus gebruikten blauwe kaas. Maar een neutralere (kruiden) roomkaas is ook prima. Door de warmte van de spinazie smelt de kaas vanzelf, dus zet het vuur niet te hoog. Als laatste nu de bonen en (nog bevroren) erwtjes erbij en goed doorwarmen. Verwarm nu ook je oven voor op 150C.

Er kan redelijk wat vocht van de spinazie en erwtjes in de pan zitten. Als dat zo is, giet het hele mengsel dan af of laat uitlekken in een vergiet. In de tussentijd kun je aan de slag met het bakken van de pannenkoeken. Klontje boter of scheutje plantaardige olie in een hete pan en een soeplepel beslag in de pan gieten. Om en om bruin bakken. De pannenkoeken die klaar zijn kun je meteen vullen. Op de bodem wat geschaafde amandelen en daarover heen een goede hoeveelheid groentevulling. Pannenkoek oprollen en in een ovenschaal leggen.

Pannenkoekenmaaltijd

Heb je alle pannenkoeken gebakken en gevuld en liggen ze lekker naast elkaar, dan kan er nog wat extra geraspte kaas over. Zet de schaal in de oven, een minuut of tien, zodat de kaas kan smelten. Natuurlijk kun je deze stap ook overslaan en meteen aan tafel. Maar mèt is net dat beetje lekkerder

Gepubliceerd op 18 maart 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.