Hartige pannenkoeken met spinazie en kaas



Een verrassende groente- en kaasvariant voor de reguliere pannenkoeken. Deze hartige pannenkoek wordt ongetwijfeld een hit aan tafel!

Want welk kind houdt nou niet van pannenkoeken? Toch kun je met pannenkoeken meer dan de geijkte zoete strooisels als suiker en stroop.

Vul ze eens met een heerlijk groentemengsel en je hebt het beste van twee werelden.

En als je daar bij dan nog eens kiest voor twee soorten kaas voor in de vulling en er over heen maak je er een extra feest van.

Wij lieten ons inspireren door een recept uit het 24 Kitchen kookboek ‘de Makkelijke Maaltijd’ (review lees je hier) en gaven daar een eigen draai aan. Het resultaat; goed vullende, onverwacht lekkere pannenkoeken Smulpaapje style!

Voor zes pannenkoeken

  • 350g bloem
  • 250ml melk
  • 1 ei

Voor de vulling

  • Doosje kastanjechampignons
  • olijfolie
  • teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 450g verse spinazie
  • 100g blauwe kaas, bijvoorbeeld Castello of Gorgonzola
    (voor een mildere variant gebruik je bijvoorbeeld 100g kruidenroomkaas)
  • 400g blik Borlottibonen (of gebruik bruine bonen) uitgelekt
  • 250g diepvrieserwtjes
  • 50g geschaafde amandelen, kort geroosterd in droge koekenpan
  • optioneel: geraspte kaas

hartige pannenkoek

Zo maak je de hartige pannenkoeken

Meng het ei met de melk en giet dat mengsel bij de bloem, met de garde tegelijkertijd goed kloppen zodat je een klontjesvrij beslag overhoudt. Laat dat even 5 minuten staan.

Verhit een grote pan of wok met een beetje olijfolie en bak hier de champignons in, gedurende een minuut of vijf. Doe er dan de thijm en knoflook bij en bak even kort mee. De spinazie nu beetje bij beetje toevoegen. Het lijkt in eerste instantie veel, maar het slinkt snel.

Gevulde pannenkoeken

Wat de vulling lekker smeuïg maakt is de kaas. Kies de kaassoort die je lekker vindt. Wij houden wel van een beetje pittig, dus gebruikten blauwe kaas. Maar een neutralere (kruiden) roomkaas is ook prima. Door de warmte van de spinazie smelt de kaas vanzelf, dus zet het vuur niet te hoog. Als laatste nu de bonen en (nog bevroren) erwtjes erbij en goed doorwarmen. Verwarm nu ook je oven voor op 150C.

Er kan redelijk wat vocht van de spinazie en erwtjes in de pan zitten. Als dat zo is, giet het hele mengsel dan af of laat uitlekken in een vergiet. In de tussentijd kun je aan de slag met het bakken van de pannenkoeken. Klontje boter of scheutje plantaardige olie in een hete pan en een soeplepel beslag in de pan gieten. Om en om bruin bakken. De pannenkoeken die klaar zijn kun je meteen vullen. Op de bodem wat geschaafde amandelen en daarover heen een goede hoeveelheid groentevulling. Pannenkoek oprollen en in een ovenschaal leggen.

Pannenkoekenmaaltijd

Heb je alle pannenkoeken gebakken en gevuld en liggen ze lekker naast elkaar, dan kan er nog wat extra geraspte kaas over. Zet de schaal in de oven, een minuut of tien, zodat de kaas kan smelten. Natuurlijk kun je deze stap ook overslaan en meteen aan tafel. Maar mèt is net dat beetje lekkerder

Gepubliceerd op 18 maart 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.