Smulpaapje kookt hartige pannenkoeken met spinazie en kaas



Welk kind houdt nou niet van pannenkoeken? Toch kun je met pannenkoeken meer dan de geijkte zoete strooisels als suiker en stroop. Vul ze eens met een heerlijk groentemengsel en je hebt het beste van twee werelden.

En als je daar bij dan nog eens kiest voor twee soorten kaas voor in de vulling en er over heen maak je er een extra feest van.

foto: Simone van den Berg

Wij lieten ons inspireren door een recept uit het 24 Kitchen kookboek ‘de Makkelijke Maaltijd’ (review lees je hier) en gaven daar een eigen draai aan. Het resultaat; goed vullende, onverwacht lekkere pannenkoeken Smulpaapje style!

Voor zes pannenkoeken

350g bloem
250ml melk
1 ei

Voor de vulling

Doosje kastanjechampignons
olijfolie
teentje knoflook, fijngehakt
1 tl gedroogde thijm
450g verse spinazie
100g blauwe kaas, bijvoorbeeld Castello of Gorgonzola
(voor een mildere variant gebruik je bijvoorbeeld 100g kruidenroomkaas)
400g blik Borlottibonen (of gebruik bruine bonen) uitgelekt
250g diepvrieserwtjes
50g geschaafde amandelen, kort geroosterd in droge koekenpan
optioneel: geraspte kaas

Zo maak je de pannenkoeken

Meng het ei met de melk en giet dat mengsel bij de bloem, met de garde tegelijkertijd goed kloppen zodat je een klontjesvrij beslag overhoudt. Laat dat even 5 minuten staan.

Groentevulling

Verhit een grote pan of wok met een beetje olijfolie en bak hier de champignons in, gedurende een minuut of vijf. Doe er dan de thijm en knoflook bij en bak even kort mee. De spinazie nu beetje bij beetje toevoegen. Het lijkt in eerste instantie veel, maar het slinkt snel.

Varieer met kaas

Wat de vulling lekker smeuig maakt is de kaas. Kies de kaassoort die je lekker vindt. Wij houden wel van een beetje pittig, dus gebruikten blauwe kaas. Maar een neutralere (kruiden) roomkaas is ook prima. Door de warmte van de spinazie smelt de kaas vanzelf, dus zet het vuur niet te hoog. Als laatste nu de bonen en (nog bevroren) erwtjes erbij en goed doorwarmen. Verwarm nu ook je oven voor op 150C.

Gevulde pannenkoeken

Er kan redelijk wat vocht van de spinazie en erwtjes in de pan zitten. Als dat zo is, giet het hele mengsel dan af of laat uitlekken in een vergiet. In de tussentijd kun je aan de slag met het bakken van de pannenkoeken. Klontje boter of scheutje plantaardige olie in een hete pan en een soeplepel beslag in de pan gieten. Om en om bruin bakken. De pannenkoeken die klaar zijn kun je meteen vullen. Op de bodem wat geschaafde amandelen en daarover heen een goede hoeveelheid groentevulling. Pannenkoek oprollen en in een ovenschaal leggen.

Extra kaas

Heb je alle pannenkoeken gebakken en gevuld en liggen ze lekker naast elkaar, dan kan er nog wat extra geraspte kaas over. Zet de schaal in de oven, een minuut of tien, zodat de kaas kan smelten. Natuurlijk kun je deze stap ook overslaan en meteen aan tafel. Maar mèt is net dat beetje lekkerder J

Gepubliceerd op 14 januari 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.