Kikkererwten quinoa hamburger
Deze week in ‘Smulpaapje kookt!’ gastredacteur Francesca. Met haar blog ‘Francesca kookt‘ biedt zij dagelijks inspiratie voor gezonde, makkelijke en lekkere recepten voor het hele gezin. Francesca gelooft dat als je een kind van jongs af aan laat kennismaken met diverse smaken en ingredienten je daardoor uiteindelijk een makkelijke eter krijgt die met veel plezier aan de eettafel zit.
Francesca’s kleine man, net als veel andere kinderen, is echter ook dol op hamburgers. Maar daar heeft Francesca een hele smakelijke en gezonde oplossing voor gevonden!
Want alle junkfood die kinderen zo interessant vinden kun je, volgens Francesca, ook transformeren tot een gezonde maaltijd. Denk aan patat van groenten, zelf pizza’s bakken, en in de categorie hamburgers kun je echt alle kanten op. Een van Francesca’s lekkerste recepten voor een homemade hamburger deelt ze met ons in deze Smulpaapje kookt. Het is een vegetarische versie, gemaakt van kikkererwten en quinoa. Een enorm succes bij kinderen en ontzettend lekker, ook voor volwassenen overigens!
Wat je nodig hebt voor circa 6 hamburgers
– 2 blikken (800gr) kikkererwten (uitgelekt, afgespoeld en droog gedept)
– 1 rode ui, grof gehakt
– 1tl rasp en 1el sap van 1 citroen
– 1 tl komijn
– 1 tl gemalen korianderzaad
– 2 eieren
– 100gr quinoa (van te voren gekookt en afgekoeld)
– 50gr havermout
– peper en zout
– olijfolie om in te bakken
Wat je gaat doen
Doe de kikkererwten, rode ui, citroenrasp en –sap, komijn, korianderzaad en eieren in de keukenmachine en maal dit tot een deeg. Het hoeft niet helemaal fijn, er mogen nog wel een paar grove stukjes in zitten. Ik voeg altijd ui toe omdat mijn kind daar helemaal aan gewend is. Twijfel je daarover dan kun je de ui er altijd uitlaten.
Schep het kikkererwtenmengsel in een bak en voeg de quinoa en havermout toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door met je handen. Verdeel het mengsel in 6 porties en rol er bolletjes van die je daarna plat maakt met je handpalm tot een dikke hamburger.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de hamburgers hierin. Ze hebben ongeveer 4 minuten per kant nodig. Als de hamburgers een mooi bruin laagje hebben dan zijn ze klaar.
Succes bij groot en klein
Voor de allerkleinsten serveer je de hamburgers op bruin (stok)brood en garneer je met komkommer, tomaat en een beetje ketchup. Maak er ook eens courgette chips uit de oven bij (dunne plakjes met een beetje zout en kerrie ongeveer 10 minuten bakken in de oven) die geweldig zijn om de burgers mee te serveren.
Voor ons volwassenen zijn de burgers ook te gek. Serveer ze dan met ringetjes rode ui, blaadjes verse koriander en een beetje chilisaus.
Gepubliceerd op 30 augustus 2013