Smulpaapje kookt! – Griekse Souvlaki



Wij eten thuis niet heel vaak veel vlees in één keer, behalve als er souvlaki op tafel komt. Zelfs onze peuter stort zich dan op de stokjes gemarineerd vlees alsof ze weken niet te eten heeft gehad.

Het lamsvlees, dat supermals is geworden door de marinade, in combinatie met de tzaziki en een knapperig pittabroodjes. Heerlijk! Je haalt Griekenland op deze manier gewoon in je eigen huis!

Voor 6-8 stokjes souvlaki

700g lamsfilet, aan één stuk
2 tenen knoflook
2 tl zeezout
4el olijfolie
1 el versgehakte dille
Sap van 1 citroen

Marinade voor de smaak

Haal het beste lamsvlees dat je je kunt veroorloven. Zeker als je het bij de Turkse of Marokkaanse slager haalt heb je relatief goedkoop perfect lamsvlees. Snijd het vlees in grote blokken.

In een vijzel maal je de knoflook met het zeezout tot een pasta. Heb je geen vijzel dan kan het ook met de hand. Met de punt van je mes plet je de knoflook en daar doe je het zout bij, tot je een pasta hebt. Dan de olie, citroensap en dille erbij even goed mengen. Doe dit, in een grote kom, over het lamsvlees en laat dat minimaal 2 uur maar liever een hele dag marineren. Hoe langer het vlees erin ligt, hoe meer smaak het opneemt.

Lamsvlees op de BBQ

Week in water de satéstokjes, dit voorkomt dat ze straks op de bbq in de fik kunnen vliegen. Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes. Afhankelijk van de hoeveelheid personen en hoeveel trek je hebt kun je er 6 tot 8 stokjes van maken. Je kunt ze nu grillen op de hete BBQ, dat heeft ongeveer 10 minuten in totaal nodig. Regelmatig draaien zorgt dat ze overal goed gaar worden. Je wilt wel nog iets rosé vlees over houden, dus gril ze ook niet te lang. Maar ook in een grill pan (of zelfs in een gewone pan) kun je ze prima klaarmaken, dan mis je alleen wel die typische BBQ smaak.

Serveer met geroosterde grote pitta broodjes, een frisse Griekse Salade en natuurlijk wat tzaziki!

Gepubliceerd op 7 mei 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.