Smulpaapje kookt! – Griekse Souvlaki



Wij eten thuis niet heel vaak veel vlees in één keer, behalve als er souvlaki op tafel komt. Zelfs onze peuter stort zich dan op de stokjes gemarineerd vlees alsof ze weken niet te eten heeft gehad.

Het lamsvlees, dat supermals is geworden door de marinade, in combinatie met de tzaziki en een knapperig pittabroodjes. Heerlijk! Je haalt Griekenland op deze manier gewoon in je eigen huis!

Voor 6-8 stokjes souvlaki

700g lamsfilet, aan één stuk
2 tenen knoflook
2 tl zeezout
4el olijfolie
1 el versgehakte dille
Sap van 1 citroen

Marinade voor de smaak

Haal het beste lamsvlees dat je je kunt veroorloven. Zeker als je het bij de Turkse of Marokkaanse slager haalt heb je relatief goedkoop perfect lamsvlees. Snijd het vlees in grote blokken.

In een vijzel maal je de knoflook met het zeezout tot een pasta. Heb je geen vijzel dan kan het ook met de hand. Met de punt van je mes plet je de knoflook en daar doe je het zout bij, tot je een pasta hebt. Dan de olie, citroensap en dille erbij even goed mengen. Doe dit, in een grote kom, over het lamsvlees en laat dat minimaal 2 uur maar liever een hele dag marineren. Hoe langer het vlees erin ligt, hoe meer smaak het opneemt.

Lamsvlees op de BBQ

Week in water de satéstokjes, dit voorkomt dat ze straks op de bbq in de fik kunnen vliegen. Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes. Afhankelijk van de hoeveelheid personen en hoeveel trek je hebt kun je er 6 tot 8 stokjes van maken. Je kunt ze nu grillen op de hete BBQ, dat heeft ongeveer 10 minuten in totaal nodig. Regelmatig draaien zorgt dat ze overal goed gaar worden. Je wilt wel nog iets rosé vlees over houden, dus gril ze ook niet te lang. Maar ook in een grill pan (of zelfs in een gewone pan) kun je ze prima klaarmaken, dan mis je alleen wel die typische BBQ smaak.

Serveer met geroosterde grote pitta broodjes, een frisse Griekse Salade en natuurlijk wat tzaziki!

Gepubliceerd op 7 mei 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd