Smulpaapje kookt! – Gehakttaart met bacon & ei
Deze gehakttaart gaat nét een stapje verder dan de doorsnee meatloaf. Met een zelfgemaakt korstdeeg en gevuld met lekkere smaakmakers zet je een keer iets anders dan anders op tafel.
Ook lekker trouwens om koud te eten, dus restjes gaan de dag erna vast en zeker op!
Voor één taart heb je nodig
voor het deeg
200g bloem
100g koude boter, in blokjes
3-4 el koud water
voor de vulling
400g rundergehakt
300g half om half gehakt
1tl worcestersaus
1el mosterd
½ el gedroogde tijm
½ el gedroogde peterselie
½ tl uipoeder
3 eieren (maat L) 5 minuten gekookt
4 plakken bacon, uitgebakken
voor de garnering
50g Panko (grove broodkruim, o.a. bij Toko of AH XL)
1tl gedroogde tijm
1tl gedroogde peterselie
50g geraspte Cheddar (of andere pittige kaas)
1el olie
Taartblik, ingevet – oven voorverwarmen op 170C
Zelf korstdeeg maken
Super simpel. Bloem en boter in een keukenmachine en laten draaien tot je kruimels krijgt. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan je handmixer met deeghaken. Dan één voor één een lepel water erbij, en de machine laten draaien tot een deeg vormt. Dat duurt soms even, dus onderdruk de neiging om er meer water bij te doen. Kijk na 3 eetlepels hoe het deeg vormt.
Het deeg uit de machine halen en op bebloemd aanrecht uitrollen, tot de vorm van je taartblik. Zorg voor mooi opstaand randje. En het geeft niks als je het deeg er niet in één keer netjes in krijgt. Dit is deeg dat zich goed laat corrigeren, en ook met kleine stukjes maak je een prima bodem voor je taart. Zet koud weg, terwijl je de andere onderdelen klaar maakt.
Gehakttaart met smaak
Voor de vulling gaan nu beide soorten gehakt in een grote kom. Zou je alleen rundergehakt gebruiken, dan wordt je taart droog na het bakken. Alleen half om half gehakt is te vet. Vandaar dat ik een combinatie gebruik. Daarbij de Worcestersaus, peterselie, tijm, uipoeder en mosterd en kneed even goed door.
Hartige taart
Kook in de tussentijd de eieren. Ze moeten nét stevig genoeg gekookt zijn om te kunnen pellen en door midden snijden, maar ook niet te hard gekookt aangezien ze straks in de oven verder garen. Ik hou voor een maat L formaat ei ongeveer 5 minuten aan. Bak ook je bacon in een hete pan krokant en laat op keukenpapier uitlekken.
Alles wordt lekkerder met bacon
Nu kun je je gehakttaart gaan opbouwen. Doe de helft van het gehaktmengsel op de bodem van je taartdeeg en verdeel gelijkmatig. Hierop de plakjes bacon. Halveer de eieren en verdeel die over het gehakt. Dek dit af met de rest van het gehakt. Meng de Panko met kruiden, kaas en olie en spreid dit over de bovenkant, zodat alles goed bedekt is. Bak de gehakttaart nu een uur in de voorverwarmde oven.
Restjes in de lunchtrommel
Laat in het blik iets afkoelen voor je ‘serveert. Al naar gelang je lekker vindt kun je de gehakttaart warm, lauwwarm of koud serveren. Lekker met wat kort gekookte boontjes en mocht je willen nog wat (oven) aardappeltjes. Ook lekker om restjes mee te nemen/geven in de lunchtrommel de dag erna. En zeker als je ‘koud eet is het nóg lekkerder om een goede lepel piccalilly of chutney erbij te serveren. Onze favoriet is die van Picnic in the Park.
Gepubliceerd op 8 oktober 2015