Gegratineerde spruitjes met pasta uit de oven



Het is geen geheim dat wij thuis gek zijn op spruitjes. Het is absoluut de favoriete wintergroente van onze peuter. Ieder nieuw recept is dan ook zeer welkom. En deze is een lekkere variatie op een ovenschotel met pasta en groente. Je kunt een snelle variant maken, of neem iets meer tijd voor een vollere smaak.

En wat je ook doet, kies je favoriete kaas voor door de saus en als ‘finishing touch’ in het krokantje korstje. Dat maakt dit gerecht echt af!

Voor vier personen heb je nodig

Voor de kaassaus
300ml melk
1 kleine ui, gesnipperd
4 peperkorrels
1 laurierblaadje
25g ongezouten boter
25g bloem
100g (Emmenthal) kaas, geraspt
1el Dijon

Voor de ovenschotel
600g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
25g Panko broodkruim
50g (Emmenthal) kaas, geraspt
Optioneel: gekookte pasta
optioneel: plakjes of reepjes bacon, krokant gebakken

Snelle en korte weg naar béchamelsaus

Verwarm de melk op laag vuur en voeg de ui, peperkorrels en laurier toe. Breng tot net aan het kookpunt en zet dan het vuur uit. Laat het zo een half uurtje staan, zodat de smaken lekker intrekken. Heb je minder tijd verwarm dan alleen de melk, zonder toevoegingen. Verwarm je oven alvast voor op 200C.

Zo maak je zelf kaassaus

Verwarm de boter in een pan tot het licht bruist, dan de bloem eraan toevoegen en met een garde goed mengen. Laat dit even een minuutje bakken op laag vuur. Dat haalt het ergste van de bloemsmaak eraf. Nu beetje bij beetje de warme melk toevoegen, terwijl je constant met een garde roert. Het resultaat is een gladde saus.

Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt, afhankelijk van hoe dik je de saus graag wilt. Breng de saus tegen de kook aan. Laat een minuut of twee op laag vuur pruttelen, zodat de saus wat verder kan indikken. Als laatste de geraspte kaas erbij, goed mengen zodat ie smelt. Breng op smaak met verse peper, nootmuskaat en een goede eetlepel Dijon mosterd (wil je ‘iets minder uitgesproken qua smaak, halveer dan de hoeveelheid mosterd).

Gestoomde spruitjes

Spruitjes kun je heel goed stomen. Heb je een stoompan, laat ze dan maximaal vier minuten stomen. Geen stoompan, geen nood? Breng water aan de kook en kook de spruitjes kort, maximaal 2 minuten. In deze ovenschotel geen doorgekookte spruitjes!

Gegratineerde spruitjes

De spruitjes doe je nu in een grote ovenschaal. Gebruik je de uitgebakken bacon, voeg die dan in reepjes gesneden toe. Ook de gekookte pasta mag er bij. Roer de kaassaus er goed door. De bovenkant besprenkel je met het broodkruim/kaasmengsel. Zet de ovenschaal in de oven, gedurende 15-25 minuten (afhankelijk van de grootte van je schaal). Alles is klaar als de bovenkant mooi goudbruin kleurt!

Varieer

Maak je de ovenschotel zonder gekookte pasta dan kun je er bijvoorbeeld aardappelpuree bij serveren. En gebruik je geen bacon, serveer er dan bijvoorbeeld een stukje kip bij.

 

Gepubliceerd op 20 januari 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...