Gegratineerde spruitjes met pasta uit de oven



Het is geen geheim dat wij thuis gek zijn op spruitjes. Het is absoluut de favoriete wintergroente van onze peuter. Ieder nieuw recept is dan ook zeer welkom. En deze is een lekkere variatie op een ovenschotel met pasta en groente. Je kunt een snelle variant maken, of neem iets meer tijd voor een vollere smaak.

En wat je ook doet, kies je favoriete kaas voor door de saus en als ‘finishing touch’ in het krokantje korstje. Dat maakt dit gerecht echt af!

Voor vier personen heb je nodig

Voor de kaassaus
300ml melk
1 kleine ui, gesnipperd
4 peperkorrels
1 laurierblaadje
25g ongezouten boter
25g bloem
100g (Emmenthal) kaas, geraspt
1el Dijon

Voor de ovenschotel
600g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
25g Panko broodkruim
50g (Emmenthal) kaas, geraspt
Optioneel: gekookte pasta
optioneel: plakjes of reepjes bacon, krokant gebakken

Snelle en korte weg naar béchamelsaus

Verwarm de melk op laag vuur en voeg de ui, peperkorrels en laurier toe. Breng tot net aan het kookpunt en zet dan het vuur uit. Laat het zo een half uurtje staan, zodat de smaken lekker intrekken. Heb je minder tijd verwarm dan alleen de melk, zonder toevoegingen. Verwarm je oven alvast voor op 200C.

Zo maak je zelf kaassaus

Verwarm de boter in een pan tot het licht bruist, dan de bloem eraan toevoegen en met een garde goed mengen. Laat dit even een minuutje bakken op laag vuur. Dat haalt het ergste van de bloemsmaak eraf. Nu beetje bij beetje de warme melk toevoegen, terwijl je constant met een garde roert. Het resultaat is een gladde saus.

Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt, afhankelijk van hoe dik je de saus graag wilt. Breng de saus tegen de kook aan. Laat een minuut of twee op laag vuur pruttelen, zodat de saus wat verder kan indikken. Als laatste de geraspte kaas erbij, goed mengen zodat ie smelt. Breng op smaak met verse peper, nootmuskaat en een goede eetlepel Dijon mosterd (wil je ‘iets minder uitgesproken qua smaak, halveer dan de hoeveelheid mosterd).

Gestoomde spruitjes

Spruitjes kun je heel goed stomen. Heb je een stoompan, laat ze dan maximaal vier minuten stomen. Geen stoompan, geen nood? Breng water aan de kook en kook de spruitjes kort, maximaal 2 minuten. In deze ovenschotel geen doorgekookte spruitjes!

Gegratineerde spruitjes

De spruitjes doe je nu in een grote ovenschaal. Gebruik je de uitgebakken bacon, voeg die dan in reepjes gesneden toe. Ook de gekookte pasta mag er bij. Roer de kaassaus er goed door. De bovenkant besprenkel je met het broodkruim/kaasmengsel. Zet de ovenschaal in de oven, gedurende 15-25 minuten (afhankelijk van de grootte van je schaal). Alles is klaar als de bovenkant mooi goudbruin kleurt!

Varieer

Maak je de ovenschotel zonder gekookte pasta dan kun je er bijvoorbeeld aardappelpuree bij serveren. En gebruik je geen bacon, serveer er dan bijvoorbeeld een stukje kip bij.

 

Gepubliceerd op 20 januari 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.