Smulpaapje kookt! – Gado Gado



Uit m’n comfort zone, de zelfopgelegde challenge voor 2015 bevalt tot nu toe meer dan goed. Ik kookte daardoor dit jaar al Arabisch, Javaans en nu Indonesisch. En alles werd met luid applaus thuis ontvangen. Ook door de jongste Smulpaap van het gezin.

Dit is bovendien een gerecht dat je uiteindelijk zo kunt maken als je zelf wilt. Varieer volop met de groente van jouw keuze. Oh, en de pindasaus is essentieel. Die maakt het echt af!

Zelfgemaakte pindasaus

3 tenen knoflook
300g ongezouten pinda’s
1 blikje kokosmelk
1tl trassi
65g basterdsuiker
sap van 1 limoen
sambal naar smaak
optioneel: scheutje melk

Groenten voor de Gado Gado

haricot verts, beetgaar gekookt
chinese kool, dunne gesneden
taugé, gewassen en uitgelekt
komkommer, in partjes
eieren, hardgekookt en gehalveerd
reepjes tofu, gebakken
gekookte partjes aardappel
gebakken uitjes, ter garnering

Zelf pindasaus maken

Zet een pan op het vuur en bak daar kort, in een klein scheutje olie, de tenen knoflook in aan. Dan de noten erbij, omscheppen en heel even mee roosteren. Daarna trassi, kokosmelk, suiker en limoensap toevoegen. Nu de staafmixer erop en glad pureren. Wil je wat dunnere pindasaus voeg dan een scheutje melk toe. Laat alles goed doorwarmen en breng op smaak met sambal.

Groente voor Gado Gado

Voor de groenten heb ik je mijn variatie gegeven, maar even goed vervang je een en ander en voeg je je eigen favorieten toe. Denk aan wat kort gekookte bloemkool, of kousenband in plaats van sperziebonen. De hoeveelheden bepaal je ook zelf. Ik kook voor een hele zak (diepvries) haricot verts, een halve chinese kool, een handje tauge en maar weinig tofu, komkommer en aardappel. Wij aten de groenten op kamer temperatuur. Maar ook dat kan naar eigen smaak, van koud tot warm. Handig hé?!

Serveren

Serveer de groente samen met de pindasaus en garneer met gebakken uitjes. Als je er een volledige maaltijd van wilt maken kun je ook nog gekookte rijst toevoegen en wat kroepoek erbij serveren.

Gepubliceerd op 3 februari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!