Smulpaapje kookt! – Gado Gado



Uit m’n comfort zone, de zelfopgelegde challenge voor 2015 bevalt tot nu toe meer dan goed. Ik kookte daardoor dit jaar al Arabisch, Javaans en nu Indonesisch. En alles werd met luid applaus thuis ontvangen. Ook door de jongste Smulpaap van het gezin.

Dit is bovendien een gerecht dat je uiteindelijk zo kunt maken als je zelf wilt. Varieer volop met de groente van jouw keuze. Oh, en de pindasaus is essentieel. Die maakt het echt af!

Zelfgemaakte pindasaus

3 tenen knoflook
300g ongezouten pinda’s
1 blikje kokosmelk
1tl trassi
65g basterdsuiker
sap van 1 limoen
sambal naar smaak
optioneel: scheutje melk

Groenten voor de Gado Gado

haricot verts, beetgaar gekookt
chinese kool, dunne gesneden
taugé, gewassen en uitgelekt
komkommer, in partjes
eieren, hardgekookt en gehalveerd
reepjes tofu, gebakken
gekookte partjes aardappel
gebakken uitjes, ter garnering

Zelf pindasaus maken

Zet een pan op het vuur en bak daar kort, in een klein scheutje olie, de tenen knoflook in aan. Dan de noten erbij, omscheppen en heel even mee roosteren. Daarna trassi, kokosmelk, suiker en limoensap toevoegen. Nu de staafmixer erop en glad pureren. Wil je wat dunnere pindasaus voeg dan een scheutje melk toe. Laat alles goed doorwarmen en breng op smaak met sambal.

Groente voor Gado Gado

Voor de groenten heb ik je mijn variatie gegeven, maar even goed vervang je een en ander en voeg je je eigen favorieten toe. Denk aan wat kort gekookte bloemkool, of kousenband in plaats van sperziebonen. De hoeveelheden bepaal je ook zelf. Ik kook voor een hele zak (diepvries) haricot verts, een halve chinese kool, een handje tauge en maar weinig tofu, komkommer en aardappel. Wij aten de groenten op kamer temperatuur. Maar ook dat kan naar eigen smaak, van koud tot warm. Handig hé?!

Serveren

Serveer de groente samen met de pindasaus en garneer met gebakken uitjes. Als je er een volledige maaltijd van wilt maken kun je ook nog gekookte rijst toevoegen en wat kroepoek erbij serveren.

Gepubliceerd op 3 februari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.