Smulpaapje kookt! – Gado Gado



Uit m’n comfort zone, de zelfopgelegde challenge voor 2015 bevalt tot nu toe meer dan goed. Ik kookte daardoor dit jaar al Arabisch, Javaans en nu Indonesisch. En alles werd met luid applaus thuis ontvangen. Ook door de jongste Smulpaap van het gezin.

Dit is bovendien een gerecht dat je uiteindelijk zo kunt maken als je zelf wilt. Varieer volop met de groente van jouw keuze. Oh, en de pindasaus is essentieel. Die maakt het echt af!

Zelfgemaakte pindasaus

3 tenen knoflook
300g ongezouten pinda’s
1 blikje kokosmelk
1tl trassi
65g basterdsuiker
sap van 1 limoen
sambal naar smaak
optioneel: scheutje melk

Groenten voor de Gado Gado

haricot verts, beetgaar gekookt
chinese kool, dunne gesneden
taugé, gewassen en uitgelekt
komkommer, in partjes
eieren, hardgekookt en gehalveerd
reepjes tofu, gebakken
gekookte partjes aardappel
gebakken uitjes, ter garnering

Zelf pindasaus maken

Zet een pan op het vuur en bak daar kort, in een klein scheutje olie, de tenen knoflook in aan. Dan de noten erbij, omscheppen en heel even mee roosteren. Daarna trassi, kokosmelk, suiker en limoensap toevoegen. Nu de staafmixer erop en glad pureren. Wil je wat dunnere pindasaus voeg dan een scheutje melk toe. Laat alles goed doorwarmen en breng op smaak met sambal.

Groente voor Gado Gado

Voor de groenten heb ik je mijn variatie gegeven, maar even goed vervang je een en ander en voeg je je eigen favorieten toe. Denk aan wat kort gekookte bloemkool, of kousenband in plaats van sperziebonen. De hoeveelheden bepaal je ook zelf. Ik kook voor een hele zak (diepvries) haricot verts, een halve chinese kool, een handje tauge en maar weinig tofu, komkommer en aardappel. Wij aten de groenten op kamer temperatuur. Maar ook dat kan naar eigen smaak, van koud tot warm. Handig hé?!

Serveren

Serveer de groente samen met de pindasaus en garneer met gebakken uitjes. Als je er een volledige maaltijd van wilt maken kun je ook nog gekookte rijst toevoegen en wat kroepoek erbij serveren.

Gepubliceerd op 3 februari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.