Smulpaapje kookt! – Flapjacks



Flapjacks noemen de Engelsen dit. Het engelse koekje doet nog het meest denken aan onze mueslirepen. Barstensvol gedroogd fruit, zaden en noten. Geen suikervrij koekje overigens, ze worden knapperig door gebruik van suiker en honing.

Toch denken wij dat zelfgemaakte koekjes nog altijd honderd keer beter zijn dan voorverpakte. Dus voor een verwenmomentje maak eens deze zelfgebakken lekkernij!

Wat heb je nodig

Brownieblik (30×20 cm)
150g suiker
175g boter
125g honing
300g havermout
50g amandelschaafsel
50g pompoenpitten
40g gehakte pistachenootjes
35g sesamzaadjes
80g cranberries
75g rozijnen
55g gedroogde abrikoos in reepjes
1tl kaneel

Verwarm je oven op 175C

Gebruik je fantasie

Verwarm de boter, suiker en honing tot de boter is gesmolten en je alles goed kunt mengen. In een grote kom meng je alle andere ingrediënten goed door elkaar. Maar varieer gerust met de soort gedroogde vruchten en/of noten. Dit is slechts hoe wij ze maakten. Denk bijvoorbeeld aan walnoten in plaats van pistache. Of gedroogde ananas en wat kokosblokjes, voor een tropische variant.

Zelf gemaakt altijd het lekkerst

Giet het suiker/botermengsel er nu bij en met een houten lepel heel goed mengen. Giet dit in het blik, dat je hebt voorzien van een vel bakpapier, en druk de bovenkant heel stevig aan. Bak dit nu 10-20 minuten in de oven. Zodra hij mooi goudbruin is kan ie eruit. Tijden variëren per oven, dus blijf erbij.

Geduld is een schone zaak

Haal het blik uit de oven en laat het volledig afkoelen. Het blijft, zolang het nog warm is, makkelijk uit elkaar vallen. Zodra de honing en boter stollen wordt de koek ook stevig. Pas dan ga je ze in stukken snijden. Dreigen ze toch uit elkaar te vallen, druk ze dan weer stevig aan. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel.

 

Gepubliceerd op 26 maart 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.