Smulpaapje kookt! – Flapjacks



Flapjacks noemen de Engelsen dit. Het engelse koekje doet nog het meest denken aan onze mueslirepen. Barstensvol gedroogd fruit, zaden en noten. Geen suikervrij koekje overigens, ze worden knapperig door gebruik van suiker en honing.

Toch denken wij dat zelfgemaakte koekjes nog altijd honderd keer beter zijn dan voorverpakte. Dus voor een verwenmomentje maak eens deze zelfgebakken lekkernij!

Wat heb je nodig

Brownieblik (30×20 cm)
150g suiker
175g boter
125g honing
300g havermout
50g amandelschaafsel
50g pompoenpitten
40g gehakte pistachenootjes
35g sesamzaadjes
80g cranberries
75g rozijnen
55g gedroogde abrikoos in reepjes
1tl kaneel

Verwarm je oven op 175C

Gebruik je fantasie

Verwarm de boter, suiker en honing tot de boter is gesmolten en je alles goed kunt mengen. In een grote kom meng je alle andere ingrediënten goed door elkaar. Maar varieer gerust met de soort gedroogde vruchten en/of noten. Dit is slechts hoe wij ze maakten. Denk bijvoorbeeld aan walnoten in plaats van pistache. Of gedroogde ananas en wat kokosblokjes, voor een tropische variant.

Zelf gemaakt altijd het lekkerst

Giet het suiker/botermengsel er nu bij en met een houten lepel heel goed mengen. Giet dit in het blik, dat je hebt voorzien van een vel bakpapier, en druk de bovenkant heel stevig aan. Bak dit nu 10-20 minuten in de oven. Zodra hij mooi goudbruin is kan ie eruit. Tijden variëren per oven, dus blijf erbij.

Geduld is een schone zaak

Haal het blik uit de oven en laat het volledig afkoelen. Het blijft, zolang het nog warm is, makkelijk uit elkaar vallen. Zodra de honing en boter stollen wordt de koek ook stevig. Pas dan ga je ze in stukken snijden. Dreigen ze toch uit elkaar te vallen, druk ze dan weer stevig aan. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel.

 

Gepubliceerd op 26 maart 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.