Smulpaapje kookt! – Flapjacks



Flapjacks noemen de Engelsen dit. Het engelse koekje doet nog het meest denken aan onze mueslirepen. Barstensvol gedroogd fruit, zaden en noten. Geen suikervrij koekje overigens, ze worden knapperig door gebruik van suiker en honing.

Toch denken wij dat zelfgemaakte koekjes nog altijd honderd keer beter zijn dan voorverpakte. Dus voor een verwenmomentje maak eens deze zelfgebakken lekkernij!

Wat heb je nodig

Brownieblik (30×20 cm)
150g suiker
175g boter
125g honing
300g havermout
50g amandelschaafsel
50g pompoenpitten
40g gehakte pistachenootjes
35g sesamzaadjes
80g cranberries
75g rozijnen
55g gedroogde abrikoos in reepjes
1tl kaneel

Verwarm je oven op 175C

Gebruik je fantasie

Verwarm de boter, suiker en honing tot de boter is gesmolten en je alles goed kunt mengen. In een grote kom meng je alle andere ingrediënten goed door elkaar. Maar varieer gerust met de soort gedroogde vruchten en/of noten. Dit is slechts hoe wij ze maakten. Denk bijvoorbeeld aan walnoten in plaats van pistache. Of gedroogde ananas en wat kokosblokjes, voor een tropische variant.

Zelf gemaakt altijd het lekkerst

Giet het suiker/botermengsel er nu bij en met een houten lepel heel goed mengen. Giet dit in het blik, dat je hebt voorzien van een vel bakpapier, en druk de bovenkant heel stevig aan. Bak dit nu 10-20 minuten in de oven. Zodra hij mooi goudbruin is kan ie eruit. Tijden variëren per oven, dus blijf erbij.

Geduld is een schone zaak

Haal het blik uit de oven en laat het volledig afkoelen. Het blijft, zolang het nog warm is, makkelijk uit elkaar vallen. Zodra de honing en boter stollen wordt de koek ook stevig. Pas dan ga je ze in stukken snijden. Dreigen ze toch uit elkaar te vallen, druk ze dan weer stevig aan. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel.

 

Gepubliceerd op 26 maart 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.