Smulpaapje kookt! – Flapjacks
Flapjacks noemen de Engelsen dit. Het engelse koekje doet nog het meest denken aan onze mueslirepen. Barstensvol gedroogd fruit, zaden en noten. Geen suikervrij koekje overigens, ze worden knapperig door gebruik van suiker en honing.
Toch denken wij dat zelfgemaakte koekjes nog altijd honderd keer beter zijn dan voorverpakte. Dus voor een verwenmomentje maak eens deze zelfgebakken lekkernij!
Wat heb je nodig
Brownieblik (30×20 cm)
150g suiker
175g boter
125g honing
300g havermout
50g amandelschaafsel
50g pompoenpitten
40g gehakte pistachenootjes
35g sesamzaadjes
80g cranberries
75g rozijnen
55g gedroogde abrikoos in reepjes
1tl kaneel
Verwarm je oven op 175C
Gebruik je fantasie
Verwarm de boter, suiker en honing tot de boter is gesmolten en je alles goed kunt mengen. In een grote kom meng je alle andere ingrediënten goed door elkaar. Maar varieer gerust met de soort gedroogde vruchten en/of noten. Dit is slechts hoe wij ze maakten. Denk bijvoorbeeld aan walnoten in plaats van pistache. Of gedroogde ananas en wat kokosblokjes, voor een tropische variant.
Zelf gemaakt altijd het lekkerst
Giet het suiker/botermengsel er nu bij en met een houten lepel heel goed mengen. Giet dit in het blik, dat je hebt voorzien van een vel bakpapier, en druk de bovenkant heel stevig aan. Bak dit nu 10-20 minuten in de oven. Zodra hij mooi goudbruin is kan ie eruit. Tijden variëren per oven, dus blijf erbij.
Geduld is een schone zaak
Haal het blik uit de oven en laat het volledig afkoelen. Het blijft, zolang het nog warm is, makkelijk uit elkaar vallen. Zodra de honing en boter stollen wordt de koek ook stevig. Pas dan ga je ze in stukken snijden. Dreigen ze toch uit elkaar te vallen, druk ze dan weer stevig aan. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel.
Gepubliceerd op 26 maart 2014