Smulpaapje kookt! – Eton mess met vanilleroom



Friszure vanilleroom, knapperige chocolademeringue en zoet fruit. Loopt jou het water ook al uit de mond als je dit leest? Ik kan je beloven dat dat terecht is, want dit toetje is werkelijk verrukkelijk!

Ga je voor gemak, dan koop je je meringue kant en klaar *). Maar durf je de uitdaging aan, maak ze dan eens zelf. Het is de moeite waard!

Voor 4-6 personen

150ml slagroom
100-150 ml halfvolle yoghurt
1tl vanille extract (of meer, naar smaak)
vers fruit (bijvoorbeeld frambozen of blokjes ananas)

Voor de meringues

4 eiwitten (voor de 4 eidooiers die je overhoudt heb ik binnenkort een lekker recept, maak er nu bijvoorbeeld zelf mayo mee!)
125g poedersuiker
1el limoensap
1 ½ el cacao

Oven voorverwarmen op 150C – Bakplaat voorzien van bakpapier

Zo maak je meringue

In een vetvrije, droge kom klop je de eiwitten stijf. Schep er dan, lepel voor lepel, de poedersuiker bij terwijl je blijft kloppen. Als alle suiker helemaal is opgenomen gaat het limoensap erbij. Klop daarna nog een minuut of vijf door en doe er als laatste de cacao bij. Ook nu blijf je mixen tot alles is opgenomen.

Chocolade meringue

Doe de eiwitten in een spuitzak en spuit er op het bakpapier rondjes van, met een doorsnede van ongeveer 3-4 cm. Spuit ze iets uit elkaar en ga door tot je bakplaat vol is en je schuim op. Schuif de bakplaat in de oven en bak de meringues 45 minuten op 150C. Draai daarna de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan tot die helemaal is afgekoeld en je meringues zijn droog gebakken.

Maak je eigen vanilleroom

Voor de vanilleroom klop je de slagroom tot net voordat ‘ie echt helemaal stijf is (zachte pieken noemen ze dat, dus als je de mixer eruit haalt valt de slagroompiek net om). Spatel de yoghurt nu door de slagroom. De hoeveelheid is naar smaak, ik hou wel van dat friszure maar proef even wat je zelf lekker vindt. Als laatste gaat de vanille erbij. Ook hier geldt, proef vooral hoeveel je er bij wilt doen!

Eton mess

Nu het leukste gedeelte, het opbouwen van het dessert. Op de bodem verkruimel je in hapklare stukjes wat meringue. Leg daar wat fruit bij en schep er een goede opscheplepel vanilleroom over. Dan weer een laagje meringue en fruit en nog meer vanilleroom. Garneer met wat fruit en klaar is je fantastische dessert!

*) Lidl heeft in haar paasassortiment meringue schelpjes die je heel goed voor dit dessert kunt gebruiken.

Gepubliceerd op 15 maart 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…