Smulpaapje kookt! – Eton mess met vanilleroom



Friszure vanilleroom, knapperige chocolademeringue en zoet fruit. Loopt jou het water ook al uit de mond als je dit leest? Ik kan je beloven dat dat terecht is, want dit toetje is werkelijk verrukkelijk!

Ga je voor gemak, dan koop je je meringue kant en klaar *). Maar durf je de uitdaging aan, maak ze dan eens zelf. Het is de moeite waard!

Voor 4-6 personen

150ml slagroom
100-150 ml halfvolle yoghurt
1tl vanille extract (of meer, naar smaak)
vers fruit (bijvoorbeeld frambozen of blokjes ananas)

Voor de meringues

4 eiwitten (voor de 4 eidooiers die je overhoudt heb ik binnenkort een lekker recept, maak er nu bijvoorbeeld zelf mayo mee!)
125g poedersuiker
1el limoensap
1 ½ el cacao

Oven voorverwarmen op 150C – Bakplaat voorzien van bakpapier

Zo maak je meringue

In een vetvrije, droge kom klop je de eiwitten stijf. Schep er dan, lepel voor lepel, de poedersuiker bij terwijl je blijft kloppen. Als alle suiker helemaal is opgenomen gaat het limoensap erbij. Klop daarna nog een minuut of vijf door en doe er als laatste de cacao bij. Ook nu blijf je mixen tot alles is opgenomen.

Chocolade meringue

Doe de eiwitten in een spuitzak en spuit er op het bakpapier rondjes van, met een doorsnede van ongeveer 3-4 cm. Spuit ze iets uit elkaar en ga door tot je bakplaat vol is en je schuim op. Schuif de bakplaat in de oven en bak de meringues 45 minuten op 150C. Draai daarna de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan tot die helemaal is afgekoeld en je meringues zijn droog gebakken.

Maak je eigen vanilleroom

Voor de vanilleroom klop je de slagroom tot net voordat ‘ie echt helemaal stijf is (zachte pieken noemen ze dat, dus als je de mixer eruit haalt valt de slagroompiek net om). Spatel de yoghurt nu door de slagroom. De hoeveelheid is naar smaak, ik hou wel van dat friszure maar proef even wat je zelf lekker vindt. Als laatste gaat de vanille erbij. Ook hier geldt, proef vooral hoeveel je er bij wilt doen!

Eton mess

Nu het leukste gedeelte, het opbouwen van het dessert. Op de bodem verkruimel je in hapklare stukjes wat meringue. Leg daar wat fruit bij en schep er een goede opscheplepel vanilleroom over. Dan weer een laagje meringue en fruit en nog meer vanilleroom. Garneer met wat fruit en klaar is je fantastische dessert!

*) Lidl heeft in haar paasassortiment meringue schelpjes die je heel goed voor dit dessert kunt gebruiken.

Gepubliceerd op 15 maart 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.