Cola kip van de barbecueAls je weer eens wat anders van de barbecue wilt eten dan hamburgers of worstjes, maar het ook wel spannend vindt om hele stukken vlees te doen dan is dit een perfect recept.

Niet alleen omdat het relatief simpel is, maar omdat het zeker ook ‘wow factor!’ heeft. Begin op tijd, zodat de kip alle tijd heeft om in de marinade te liggen.

Voor 4-6 personen

1,5kg scharrelkip
100g ketchup
2el chili jam
35g basterdsuiker
1 blikje cola (geen light)

Barbecue tot 190C verhitten – kernthermometer

Cola kip

De marinade is deels gebaseerd op die uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers, maar in plaats van chilisaus (zoals in zijn recept) heb ik de chili jam van Joris Bijdendijk, uit de Food We Love box, gebruikt. Meng de ketchup, chili jam basterdsuiker en 100 ml van de cola tot een sausje en marineer hier de hele kip in. Doe dat lekker de hele dag en draai het beesie af en toe even om.

Kip op de BBQ

Als je er klaar voor bent verwarm je de barbecue tot 190C (indirect). Pak een braadslee (die deze hitte aan kan) en zet hierin de kip, op het (eerder open gemaakte) blikje cola (waar dus nog een deel cola inzit). Als de opening van de kip niet groot genoeg is moet je die even een handje helpen. Zet de braadslee, met de kip op het colablikje nu op de barbecue. Let op, de marinade niet weggooien. Gedurende het braden giet je steeds beetjes marinade over de kip.

Gebraden kippetje

Bij ons gingen de vleugeltjes op een gegeven moment te hard, dus heb ik de kip op z’n rug gelegd. Hou dit in de gaten. Het is zonde als delen van de kip verbranden of te gaar worden. De kip is gaar als de kernthermometer in de dijen 73C aangeeft. Afhankelijk van de hitte van je barbecue duurt dan ongeveer 45 minuten. Haal de kip dan van de barbecue af en laat even rusten voor je ‘aansnijdt. Serveer met een gepofte aardappel, maiskolf en een lekkere groene salade

Gepubliceerd op 26 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.