Smulpaapje kookt! – De perfecte Chai Latte



Warme melk, daar hou ik niet zo van. Warme melk met thee en specerijen daarentegen is een ware traktatie. Dat is wat een Chai Latte in principe is.

Zeker ook voor kinderen is dit een heerlijk verwarmend drankje tijdens de koude winterdagen. Probeer maar eens!

Voor 2 grote mokken

400ml heet water
1el kerstthee (ik gebruikte die van Betjeman, reguliere zwarte thee kan ook)
1cm verse gember, geschild en in stukjes
2 kaneelstokjes
1 stokje vanille, opengesneden en zaadjes eruit (stokje niet weggooien!
2 steranijs
1 kruidnagel
3 kardemom peulen, opengemaakt
sinaasappelschil naar smaak

Warme melk
Honing, naar smaak
Gemalen kaneel, naar smaak

Zelfgemaakte Chai

Begin met het water te koken. Als dat gekookt is laat je het even een minuutje staan, voordat je het in een klein pannetje doet samen met de thee en alle specerijen en het opengesneden vanillestokje. Laat dit op een heel zacht vuur minstens 15 minuten trekken. Hoe langer het staat, des te meer tijd de specerijen hebben om hun smaak af te geven. Let wel op dat je ook niet overdrijft en het té lang laat staan, daar wordt de thee bitter (en dus niet lekker) van.

Verwarm tot slot de melk. Volle melk geeft een rijkere smaak. Ik gebruikte halfvolle van Arla, omdat die ook heerlijk romig is. Ik verwarmde mijn melk in de cappucino opschuimer, dan krijg je als bonus zo’n lekker schuim laagje. Maar voor de smaak maakt het niet uit hoe je de melk verwarmd.

Chai met honing & kaneel

Pak een groot glas, of een grote mok. Giet hier de helft van het theemengsel (door een zeefje!) in en doe daar de helft van de melk bij. Breng verder op smaak met honing en bestrooi met gemalen kaneel!

Dit recept is mijn variant op het recept uit het kookboek Hemels.

Gepubliceerd op 3 januari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.