Smulpaapje kookt! – De perfecte Chai Latte



Warme melk, daar hou ik niet zo van. Warme melk met thee en specerijen daarentegen is een ware traktatie. Dat is wat een Chai Latte in principe is.

Zeker ook voor kinderen is dit een heerlijk verwarmend drankje tijdens de koude winterdagen. Probeer maar eens!

Voor 2 grote mokken

400ml heet water
1el kerstthee (ik gebruikte die van Betjeman, reguliere zwarte thee kan ook)
1cm verse gember, geschild en in stukjes
2 kaneelstokjes
1 stokje vanille, opengesneden en zaadjes eruit (stokje niet weggooien!
2 steranijs
1 kruidnagel
3 kardemom peulen, opengemaakt
sinaasappelschil naar smaak

Warme melk
Honing, naar smaak
Gemalen kaneel, naar smaak

Zelfgemaakte Chai

Begin met het water te koken. Als dat gekookt is laat je het even een minuutje staan, voordat je het in een klein pannetje doet samen met de thee en alle specerijen en het opengesneden vanillestokje. Laat dit op een heel zacht vuur minstens 15 minuten trekken. Hoe langer het staat, des te meer tijd de specerijen hebben om hun smaak af te geven. Let wel op dat je ook niet overdrijft en het té lang laat staan, daar wordt de thee bitter (en dus niet lekker) van.

Verwarm tot slot de melk. Volle melk geeft een rijkere smaak. Ik gebruikte halfvolle van Arla, omdat die ook heerlijk romig is. Ik verwarmde mijn melk in de cappucino opschuimer, dan krijg je als bonus zo’n lekker schuim laagje. Maar voor de smaak maakt het niet uit hoe je de melk verwarmd.

Chai met honing & kaneel

Pak een groot glas, of een grote mok. Giet hier de helft van het theemengsel (door een zeefje!) in en doe daar de helft van de melk bij. Breng verder op smaak met honing en bestrooi met gemalen kaneel!

Dit recept is mijn variant op het recept uit het kookboek Hemels.

Gepubliceerd op 3 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!