Smulpaapje kookt! – De perfecte Chai Latte



Warme melk, daar hou ik niet zo van. Warme melk met thee en specerijen daarentegen is een ware traktatie. Dat is wat een Chai Latte in principe is.

Zeker ook voor kinderen is dit een heerlijk verwarmend drankje tijdens de koude winterdagen. Probeer maar eens!

Voor 2 grote mokken

400ml heet water
1el kerstthee (ik gebruikte die van Betjeman, reguliere zwarte thee kan ook)
1cm verse gember, geschild en in stukjes
2 kaneelstokjes
1 stokje vanille, opengesneden en zaadjes eruit (stokje niet weggooien!
2 steranijs
1 kruidnagel
3 kardemom peulen, opengemaakt
sinaasappelschil naar smaak

Warme melk
Honing, naar smaak
Gemalen kaneel, naar smaak

Zelfgemaakte Chai

Begin met het water te koken. Als dat gekookt is laat je het even een minuutje staan, voordat je het in een klein pannetje doet samen met de thee en alle specerijen en het opengesneden vanillestokje. Laat dit op een heel zacht vuur minstens 15 minuten trekken. Hoe langer het staat, des te meer tijd de specerijen hebben om hun smaak af te geven. Let wel op dat je ook niet overdrijft en het té lang laat staan, daar wordt de thee bitter (en dus niet lekker) van.

Verwarm tot slot de melk. Volle melk geeft een rijkere smaak. Ik gebruikte halfvolle van Arla, omdat die ook heerlijk romig is. Ik verwarmde mijn melk in de cappucino opschuimer, dan krijg je als bonus zo’n lekker schuim laagje. Maar voor de smaak maakt het niet uit hoe je de melk verwarmd.

Chai met honing & kaneel

Pak een groot glas, of een grote mok. Giet hier de helft van het theemengsel (door een zeefje!) in en doe daar de helft van de melk bij. Breng verder op smaak met honing en bestrooi met gemalen kaneel!

Dit recept is mijn variant op het recept uit het kookboek Hemels.

Gepubliceerd op 3 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.