Smulpaapje kookt! – De perfecte Chai Latte



Warme melk, daar hou ik niet zo van. Warme melk met thee en specerijen daarentegen is een ware traktatie. Dat is wat een Chai Latte in principe is.

Zeker ook voor kinderen is dit een heerlijk verwarmend drankje tijdens de koude winterdagen. Probeer maar eens!

Voor 2 grote mokken

400ml heet water
1el kerstthee (ik gebruikte die van Betjeman, reguliere zwarte thee kan ook)
1cm verse gember, geschild en in stukjes
2 kaneelstokjes
1 stokje vanille, opengesneden en zaadjes eruit (stokje niet weggooien!
2 steranijs
1 kruidnagel
3 kardemom peulen, opengemaakt
sinaasappelschil naar smaak

Warme melk
Honing, naar smaak
Gemalen kaneel, naar smaak

Zelfgemaakte Chai

Begin met het water te koken. Als dat gekookt is laat je het even een minuutje staan, voordat je het in een klein pannetje doet samen met de thee en alle specerijen en het opengesneden vanillestokje. Laat dit op een heel zacht vuur minstens 15 minuten trekken. Hoe langer het staat, des te meer tijd de specerijen hebben om hun smaak af te geven. Let wel op dat je ook niet overdrijft en het té lang laat staan, daar wordt de thee bitter (en dus niet lekker) van.

Verwarm tot slot de melk. Volle melk geeft een rijkere smaak. Ik gebruikte halfvolle van Arla, omdat die ook heerlijk romig is. Ik verwarmde mijn melk in de cappucino opschuimer, dan krijg je als bonus zo’n lekker schuim laagje. Maar voor de smaak maakt het niet uit hoe je de melk verwarmd.

Chai met honing & kaneel

Pak een groot glas, of een grote mok. Giet hier de helft van het theemengsel (door een zeefje!) in en doe daar de helft van de melk bij. Breng verder op smaak met honing en bestrooi met gemalen kaneel!

Dit recept is mijn variant op het recept uit het kookboek Hemels.

Gepubliceerd op 3 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.