Smulpaapje kookt – broodjes van de échte bakker!
Als Edwin Klaassen van Desemenzo vertelt over zijn vak spat de passie voor brood er vanaf. Niet alleen vertelt hij er met liefde over, hij twittert er minstens zo enthousiast over (@desemenzo). Een goede reden voor Smulpaapje om hem te vragen gastredacteur te zijn voor deze editie van ‘Smulpaapje kookt’. En met een bakker als gastredacteur gaan we natuurlijk aan de slag met brood.
Volgens Edwin is dit recept bij uitstek geschikt om kinderen ook wat te leren. “Ga samen naar de molenaar om de bloem te kopen. Zo leren kinderen ook over de oorsprong van hun eten”. Een leuke uit-tip voor dit weekend wat ons betreft en nadat je samen het meel hebt gekocht dan op zondag verse warme broodjes voor bij het ontbijt die je samen hebt gemaakt!. Veel plezier!
Wat heb je nodig…
Keukenmachine met deeghaken
Kernthermometer
500g franse bloem (te koop bij de molenaar)
11g zout
2g verse gist
350g water van 26C warm
Tip van Edwin: “Bakkers wegen alles af” Ben dus secuur in de aangegeven hoeveelheden!
Meng alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine en hou 10% van het water achter. Meng gedurende 4 minuten alle ingrediënten en kneed het vervolgens 8 minuten lang. Het resultaat is dan een slap deeg dat 27C warm is.
Smeer een grote kom in met wat olijfolie en doe daar het deeg in en dek het af. Zet het afgedekte deeg in de koelkast. Gedurende de nacht kan het dan rijzen en is het ’s ochtends meteen klaar om te gebruiken. Haal het wel 1.5 uur vóór je het wilt bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Het deeg moet 20C zijn om afgebakken te worden.
Je kunt het deeg nu vormen naar eigen keuze. Maak er kleine broodjes van of misschien wel in de vorm van een ciabatta of stokbrood. Alles kan!
Om het brood af te bakken verwarm je de oven voor op 220C. Voor iedere 300g deeg die je gebruikt bak je 20 minuten af. Maak je dus kleinere broodjes dan is de baktijd ook korter.
Gepubliceerd op 24 april 2013