Smulpaapje kookt Рbroodjes van de ̩chte bakker!



Als Edwin Klaassen van Desemenzo vertelt over zijn vak spat de passie voor brood er vanaf. Niet alleen vertelt hij er met liefde over, hij twittert er minstens zo enthousiast over (@desemenzo). Een goede reden voor Smulpaapje om hem te vragen gastredacteur te zijn voor deze editie van ‘Smulpaapje kookt’. En met een bakker als gastredacteur gaan we natuurlijk aan de slag met brood.

Volgens Edwin is dit recept bij uitstek geschikt om kinderen ook wat te leren. “Ga samen naar de molenaar om de bloem te kopen. Zo leren kinderen ook over de oorsprong van hun eten”. Een leuke uit-tip voor dit weekend wat ons betreft en nadat je samen het meel hebt gekocht dan op zondag verse warme broodjes voor bij het ontbijt die je samen hebt gemaakt!. Veel plezier!

Wat heb je nodig…

Keukenmachine met deeghaken
Kernthermometer
500g franse bloem (te koop bij de molenaar)
11g zout
2g verse gist
350g water van 26C warm
Tip van Edwin: “Bakkers wegen alles af” Ben dus secuur in de aangegeven hoeveelheden!

Meng alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine en hou 10% van het water achter. Meng gedurende 4 minuten alle ingrediënten en kneed het vervolgens 8 minuten lang. Het resultaat is dan een slap deeg dat 27C warm is.

Smeer een grote kom in met wat olijfolie en doe daar het deeg in en dek het af. Zet het afgedekte deeg in de koelkast. Gedurende de nacht kan het dan rijzen en is het ’s ochtends meteen klaar om te gebruiken. Haal het wel 1.5 uur vóór je het wilt bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Het deeg moet 20C zijn om afgebakken te worden.

Je kunt het deeg nu vormen naar eigen keuze. Maak er kleine broodjes van of misschien wel in de vorm van een ciabatta of stokbrood. Alles kan!

Om het brood af te bakken verwarm je de oven voor op 220C. Voor iedere 300g deeg die je gebruikt bak je 20 minuten af. Maak je dus kleinere broodjes dan is de baktijd ook korter.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.