Smulpaapje kookt – broodjes van de échte bakker!



Als Edwin Klaassen van Desemenzo vertelt over zijn vak spat de passie voor brood er vanaf. Niet alleen vertelt hij er met liefde over, hij twittert er minstens zo enthousiast over (@desemenzo). Een goede reden voor Smulpaapje om hem te vragen gastredacteur te zijn voor deze editie van ‘Smulpaapje kookt’. En met een bakker als gastredacteur gaan we natuurlijk aan de slag met brood.

Volgens Edwin is dit recept bij uitstek geschikt om kinderen ook wat te leren. “Ga samen naar de molenaar om de bloem te kopen. Zo leren kinderen ook over de oorsprong van hun eten”. Een leuke uit-tip voor dit weekend wat ons betreft en nadat je samen het meel hebt gekocht dan op zondag verse warme broodjes voor bij het ontbijt die je samen hebt gemaakt!. Veel plezier!

Wat heb je nodig…

Keukenmachine met deeghaken
Kernthermometer
500g franse bloem (te koop bij de molenaar)
11g zout
2g verse gist
350g water van 26C warm
Tip van Edwin: “Bakkers wegen alles af” Ben dus secuur in de aangegeven hoeveelheden!

Meng alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine en hou 10% van het water achter. Meng gedurende 4 minuten alle ingrediënten en kneed het vervolgens 8 minuten lang. Het resultaat is dan een slap deeg dat 27C warm is.

Smeer een grote kom in met wat olijfolie en doe daar het deeg in en dek het af. Zet het afgedekte deeg in de koelkast. Gedurende de nacht kan het dan rijzen en is het ’s ochtends meteen klaar om te gebruiken. Haal het wel 1.5 uur vóór je het wilt bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Het deeg moet 20C zijn om afgebakken te worden.

Je kunt het deeg nu vormen naar eigen keuze. Maak er kleine broodjes van of misschien wel in de vorm van een ciabatta of stokbrood. Alles kan!

Om het brood af te bakken verwarm je de oven voor op 220C. Voor iedere 300g deeg die je gebruikt bak je 20 minuten af. Maak je dus kleinere broodjes dan is de baktijd ook korter.

Gepubliceerd op 24 april 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.