Smulpaapje kookt! – Bramen cobbler met maple syrup



Als je in de buurt van een bos of park woont waar bramenstruiken staat is nú de tijd om je slag te slaan. Moeder natuur heeft struiken vól rijpe bramen hangen, klaar om geplukt te worden. Een mooier kadootje is er niet!

Of toch wel? Want met die bramen kun je – naast bijvoorbeeld jam – dit geweldige Amerikaanse dessert maken. Een feestelijke afsluiting van je maaltijd en weer eens wat anders dan een bakje vla of yoghurt 😉

Voor 6-8 personen

700 – 800g bramen (of gebruik ontdooide diepvriesbramen, uitgelekt)
50ml Maple Syrup
1tl vanille extract
1-2 el bloem (mochten de bramen heel vochtig van sap zijn)

Voor de topping

90g koude boter, in blokjes
175g bloem
80g suiker
100ml karnemelk
1tl vanille extract
1 ei

Oven voorverwarmen op 175C

Koken met Maple Syrup

Vet een grote ovenschaal in met een beetje boter. Meng de bramen met de Maple Syrup en vanille. Als er erg veel sap uit de bramen komt hussel dan ook wat bloem er door heen. Doe dit bramenmengsel in de ingevette ovenschaal

Dessert uit de oven

In een aparte kom de bloem en suiker mengen. Met je handen verkruimel je nu de boter hier doorheen tot je een zanderig deeg hebt. Meng in een maatbeker de karnemelk, vanille en het ei en doe dit bij het bloemmengsel, goed door roeren. Van dit beslag lepel je hoopjes op de bramen. Je hoeft er niet een gelijkmatig geheel van te maken.

Bak de cobbler een minuut of veertig in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat even iets afkoelen, je wilt het lauwwarm eten. Schep in schaaltje en serveer als dessert.

Variaties

Je kunt dit dessert met eigenlijk alle soorten zacht fruit maken. Denk aan pruimen, nectarines en zelfs mooie rijpe peren!

 

Gepubliceerd op 21 augustus 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!