Smulpaapje kookt! – Blueberry scones



Het deeg is in nog geen kwartiertje gemaakt en met nog geen 15 minuten in de oven kun je dus eigenlijk in een half uur al genieten van je zelfgebakken scones.

Eet ze vers uit de oven met clotted cream en jam (zoals de Engelsen traditioneel tijdens hun afternoon tea doen) of met een goede lik roomboter en je zelfgemaakte aardbeienjam. Het wordt hoe dan ook smullen, want ze zijn me toch lekker!

Voor ongeveer 10 scones

250g zelfrijzend bakmeel
50g suiker
50g koude boter, in blokjes
3el yoghurt, aangevuld met melk
1 ei

Variatiemogelijkheiden:
75g rozijnen of,
75g Craisins met bessensap *) of,
50g chocolade chips of,
75g gedroogde abrikozen

Verwarm je oven voor op 220C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Deeg voor scones

Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en doe hier de boterblokjes bij. Met je vingers verkruimel je de boter in het meel. Dit doe je tot je een zanderig meel overhoudt en alle boter in het meel is opgenomen.

Schep 3 eetlepels yoghurt in een maatbeker en schenk hierbij zoveel melk tot je aan 100ml komt. Het ei klop je hierin los. Giet dit bij je meel/botermengsel en roer door tot het bijna samenkomt. Als je vulling gebruikt mag dat er nu bij en met je handen maak je er een samenhangend deeg van.

Scones bakken

Haal dit uit de kom en met je handen duw je het deeg tot ruim een centimeter dikte. Pak een glas van 3-6 cm doorsnee (bijv een longdrinkglas) en steek hiermee rondjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat, met wat ruimte ertussen. Kneed de restjes weer tot een samenhangend geheel en duw dit weer uit op het aanrecht. Steek net zolang rondjes uit het deeg tot het op is.

Scones serveren

Bak de scones 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Vers zijn ze het aller-lekkerst. Clotted cream is o.a. te koop bij Marks & Spencer, maar ook een lik gezouten roomboter is hartstikke lekker.

Scones die overblijven snijd je de ochtend daarna doormidden en rooster je even in de broodrooster. Je kunt ze ook heel goed invriezen en op een later moment weer even in de oven oppiepen.

Craisins

‘Craisins’ van Ocean Spray zijn gedroogde cranberries die nieuw in Nederland op de markt zijn. Ze zijn er in twee varianten; de originele, puur gedroogde cranberries, maar ook die met bessensap. En met die laatste maakte ik een variatie op deze bosbessen scones

Bron: dit recept is mijn versie van de scones uit het Great British Bake-off bakboek

Gepubliceerd op 21 maart 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.