Smulpaapje kookt! – Blueberry scones



Het deeg is in nog geen kwartiertje gemaakt en met nog geen 15 minuten in de oven kun je dus eigenlijk in een half uur al genieten van je zelfgebakken scones.

Eet ze vers uit de oven met clotted cream en jam (zoals de Engelsen traditioneel tijdens hun afternoon tea doen) of met een goede lik roomboter en je zelfgemaakte aardbeienjam. Het wordt hoe dan ook smullen, want ze zijn me toch lekker!

Voor ongeveer 10 scones

250g zelfrijzend bakmeel
50g suiker
50g koude boter, in blokjes
3el yoghurt, aangevuld met melk
1 ei

Variatiemogelijkheiden:
75g rozijnen of,
75g Craisins met bessensap *) of,
50g chocolade chips of,
75g gedroogde abrikozen

Verwarm je oven voor op 220C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Deeg voor scones

Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en doe hier de boterblokjes bij. Met je vingers verkruimel je de boter in het meel. Dit doe je tot je een zanderig meel overhoudt en alle boter in het meel is opgenomen.

Schep 3 eetlepels yoghurt in een maatbeker en schenk hierbij zoveel melk tot je aan 100ml komt. Het ei klop je hierin los. Giet dit bij je meel/botermengsel en roer door tot het bijna samenkomt. Als je vulling gebruikt mag dat er nu bij en met je handen maak je er een samenhangend deeg van.

Scones bakken

Haal dit uit de kom en met je handen duw je het deeg tot ruim een centimeter dikte. Pak een glas van 3-6 cm doorsnee (bijv een longdrinkglas) en steek hiermee rondjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat, met wat ruimte ertussen. Kneed de restjes weer tot een samenhangend geheel en duw dit weer uit op het aanrecht. Steek net zolang rondjes uit het deeg tot het op is.

Scones serveren

Bak de scones 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Vers zijn ze het aller-lekkerst. Clotted cream is o.a. te koop bij Marks & Spencer, maar ook een lik gezouten roomboter is hartstikke lekker.

Scones die overblijven snijd je de ochtend daarna doormidden en rooster je even in de broodrooster. Je kunt ze ook heel goed invriezen en op een later moment weer even in de oven oppiepen.

Craisins

‘Craisins’ van Ocean Spray zijn gedroogde cranberries die nieuw in Nederland op de markt zijn. Ze zijn er in twee varianten; de originele, puur gedroogde cranberries, maar ook die met bessensap. En met die laatste maakte ik een variatie op deze bosbessen scones

Bron: dit recept is mijn versie van de scones uit het Great British Bake-off bakboek

Gepubliceerd op 21 maart 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!