Smulpaapje kookt! – Blueberry scones



Het deeg is in nog geen kwartiertje gemaakt en met nog geen 15 minuten in de oven kun je dus eigenlijk in een half uur al genieten van je zelfgebakken scones.

Eet ze vers uit de oven met clotted cream en jam (zoals de Engelsen traditioneel tijdens hun afternoon tea doen) of met een goede lik roomboter en je zelfgemaakte aardbeienjam. Het wordt hoe dan ook smullen, want ze zijn me toch lekker!

Voor ongeveer 10 scones

250g zelfrijzend bakmeel
50g suiker
50g koude boter, in blokjes
3el yoghurt, aangevuld met melk
1 ei

Variatiemogelijkheiden:
75g rozijnen of,
75g Craisins met bessensap *) of,
50g chocolade chips of,
75g gedroogde abrikozen

Verwarm je oven voor op 220C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Deeg voor scones

Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en doe hier de boterblokjes bij. Met je vingers verkruimel je de boter in het meel. Dit doe je tot je een zanderig meel overhoudt en alle boter in het meel is opgenomen.

Schep 3 eetlepels yoghurt in een maatbeker en schenk hierbij zoveel melk tot je aan 100ml komt. Het ei klop je hierin los. Giet dit bij je meel/botermengsel en roer door tot het bijna samenkomt. Als je vulling gebruikt mag dat er nu bij en met je handen maak je er een samenhangend deeg van.

Scones bakken

Haal dit uit de kom en met je handen duw je het deeg tot ruim een centimeter dikte. Pak een glas van 3-6 cm doorsnee (bijv een longdrinkglas) en steek hiermee rondjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat, met wat ruimte ertussen. Kneed de restjes weer tot een samenhangend geheel en duw dit weer uit op het aanrecht. Steek net zolang rondjes uit het deeg tot het op is.

Scones serveren

Bak de scones 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Vers zijn ze het aller-lekkerst. Clotted cream is o.a. te koop bij Marks & Spencer, maar ook een lik gezouten roomboter is hartstikke lekker.

Scones die overblijven snijd je de ochtend daarna doormidden en rooster je even in de broodrooster. Je kunt ze ook heel goed invriezen en op een later moment weer even in de oven oppiepen.

Craisins

‘Craisins’ van Ocean Spray zijn gedroogde cranberries die nieuw in Nederland op de markt zijn. Ze zijn er in twee varianten; de originele, puur gedroogde cranberries, maar ook die met bessensap. En met die laatste maakte ik een variatie op deze bosbessen scones

Bron: dit recept is mijn versie van de scones uit het Great British Bake-off bakboek

Gepubliceerd op 21 maart 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!