Smulpaapje kookt! – Blueberry scones



Het deeg is in nog geen kwartiertje gemaakt en met nog geen 15 minuten in de oven kun je dus eigenlijk in een half uur al genieten van je zelfgebakken scones.

Eet ze vers uit de oven met clotted cream en jam (zoals de Engelsen traditioneel tijdens hun afternoon tea doen) of met een goede lik roomboter en je zelfgemaakte aardbeienjam. Het wordt hoe dan ook smullen, want ze zijn me toch lekker!

Voor ongeveer 10 scones

250g zelfrijzend bakmeel
50g suiker
50g koude boter, in blokjes
3el yoghurt, aangevuld met melk
1 ei

Variatiemogelijkheiden:
75g rozijnen of,
75g Craisins met bessensap *) of,
50g chocolade chips of,
75g gedroogde abrikozen

Verwarm je oven voor op 220C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Deeg voor scones

Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en doe hier de boterblokjes bij. Met je vingers verkruimel je de boter in het meel. Dit doe je tot je een zanderig meel overhoudt en alle boter in het meel is opgenomen.

Schep 3 eetlepels yoghurt in een maatbeker en schenk hierbij zoveel melk tot je aan 100ml komt. Het ei klop je hierin los. Giet dit bij je meel/botermengsel en roer door tot het bijna samenkomt. Als je vulling gebruikt mag dat er nu bij en met je handen maak je er een samenhangend deeg van.

Scones bakken

Haal dit uit de kom en met je handen duw je het deeg tot ruim een centimeter dikte. Pak een glas van 3-6 cm doorsnee (bijv een longdrinkglas) en steek hiermee rondjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat, met wat ruimte ertussen. Kneed de restjes weer tot een samenhangend geheel en duw dit weer uit op het aanrecht. Steek net zolang rondjes uit het deeg tot het op is.

Scones serveren

Bak de scones 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Vers zijn ze het aller-lekkerst. Clotted cream is o.a. te koop bij Marks & Spencer, maar ook een lik gezouten roomboter is hartstikke lekker.

Scones die overblijven snijd je de ochtend daarna doormidden en rooster je even in de broodrooster. Je kunt ze ook heel goed invriezen en op een later moment weer even in de oven oppiepen.

Craisins

‘Craisins’ van Ocean Spray zijn gedroogde cranberries die nieuw in Nederland op de markt zijn. Ze zijn er in twee varianten; de originele, puur gedroogde cranberries, maar ook die met bessensap. En met die laatste maakte ik een variatie op deze bosbessen scones

Bron: dit recept is mijn versie van de scones uit het Great British Bake-off bakboek

Gepubliceerd op 21 maart 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.