Smulpaapje kookt! – Blueberry scones



Het deeg is in nog geen kwartiertje gemaakt en met nog geen 15 minuten in de oven kun je dus eigenlijk in een half uur al genieten van je zelfgebakken scones.

Eet ze vers uit de oven met clotted cream en jam (zoals de Engelsen traditioneel tijdens hun afternoon tea doen) of met een goede lik roomboter en je zelfgemaakte aardbeienjam. Het wordt hoe dan ook smullen, want ze zijn me toch lekker!

Voor ongeveer 10 scones

250g zelfrijzend bakmeel
50g suiker
50g koude boter, in blokjes
3el yoghurt, aangevuld met melk
1 ei

Variatiemogelijkheiden:
75g rozijnen of,
75g Craisins met bessensap *) of,
50g chocolade chips of,
75g gedroogde abrikozen

Verwarm je oven voor op 220C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Deeg voor scones

Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker en doe hier de boterblokjes bij. Met je vingers verkruimel je de boter in het meel. Dit doe je tot je een zanderig meel overhoudt en alle boter in het meel is opgenomen.

Schep 3 eetlepels yoghurt in een maatbeker en schenk hierbij zoveel melk tot je aan 100ml komt. Het ei klop je hierin los. Giet dit bij je meel/botermengsel en roer door tot het bijna samenkomt. Als je vulling gebruikt mag dat er nu bij en met je handen maak je er een samenhangend deeg van.

Scones bakken

Haal dit uit de kom en met je handen duw je het deeg tot ruim een centimeter dikte. Pak een glas van 3-6 cm doorsnee (bijv een longdrinkglas) en steek hiermee rondjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat, met wat ruimte ertussen. Kneed de restjes weer tot een samenhangend geheel en duw dit weer uit op het aanrecht. Steek net zolang rondjes uit het deeg tot het op is.

Scones serveren

Bak de scones 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Vers zijn ze het aller-lekkerst. Clotted cream is o.a. te koop bij Marks & Spencer, maar ook een lik gezouten roomboter is hartstikke lekker.

Scones die overblijven snijd je de ochtend daarna doormidden en rooster je even in de broodrooster. Je kunt ze ook heel goed invriezen en op een later moment weer even in de oven oppiepen.

Craisins

‘Craisins’ van Ocean Spray zijn gedroogde cranberries die nieuw in Nederland op de markt zijn. Ze zijn er in twee varianten; de originele, puur gedroogde cranberries, maar ook die met bessensap. En met die laatste maakte ik een variatie op deze bosbessen scones

Bron: dit recept is mijn versie van de scones uit het Great British Bake-off bakboek

Gepubliceerd op 21 maart 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.