Smulpaapje kookt bloemkoolmosterdsoep met geitenkaascroutons
Zonde is het om restjes groente weg te gooien. Met een halve, op het oog verlepte bloemkool maak je al een heerlijke soep.
En als je er dan ook nog eens deze heerlijke geitenkaascroutons bijmaakt dan heb je in ‘no time’ een verrassende soep, die ook nog eens budgetvriendelijk is.
Voor 4 personen (als bijgerecht)
+/- 600g bloemkool, in floretten
1ui, gesnipperd
1 el olijfolie
1liter groentebouillon
Dijon of grove mosterd
Voor de croutons
Olijfolie
sneetjes brood naar keuze (wij gebruikten Speltbrood)
2 handjes geitenkaas (Wij kozen voor een variant met tomaat en olijf)
Zelfgemaakte soep
Verhit in een grote soeppan de olijfolie en fruit het uitje daar zachtjes een minuut of vijf aan. Doe de bloemkoolroosjes erbij en schep even om. Dan de bouillon erbij, zodanig dat de roosjes onder water staan. Laat koken tot de bloemkool goed gaar is. Met een staafmixer de soep glad pureren. Breng daarna op smaak met de mosterd en zout en peper.
Geitenkaascroutons
Verwarm de gril van je oven voor op 200C.
Je kunt deze croutons natuurlijk met iedere soort kaas maken, maar deze geitenkaas gaat heel goed met de romige smaak van de soep. Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak het brood daarin, om en om, goudbruin. Rasp in de tussentijd een goede hoeveelheid kaas. Als het brood goudbruin is doe je op iedere boterham wat kaas en schuif je ze onder de gril, een minuut of 4/5 is voldoende om de kaas lekker te laten smelten. Serveer de croutons bij de soep.
Gepubliceerd op 8 maart 2014