Bloemkool met blauwe kaassaus



Bloemkool is een van de favoriete groenten van onze kleuter. Gewoon zo, kort gekookt, uit het vuistje. Of lekker uit de oven, met een kaassaus en puree. Ik vind weinig zo typisch ‘comfort food’ als groente met kaassaus in combinatie met puree. Jammie! Uiteraard geef ik aan deze klassieker wel weer mijn eigen twist.

Voor vier personen

1 bloemkool, schoongemaakt en in gelijke roosjes gesneden
1 portie klassieke bechamelsaus
100g blauwe kaas, zoals bijvoorbeeld Gorgonzola
Aardappelpuree – zie basisrecept
Bechamelsaus op basis van roomboter, bloem en melk

Ingevette ovenschotel en de oven voorverwarmen op 200C

Bloemkool met kaassaus

Kook de bloemkool in ruim, gezouten water beetgaar. Ik hou ervan als groente nog een beetje bite hebben, dus hou meestal een minuut of vijf aan. Kook liever iets te kort dan te lang. Giet af en laten even uitstomen. In die tijd maak je de klassieke bechamelsaus volgens mijn basisrecept. Als je saus klaar is voeg je er de in stukken gesneden blauwe kaas aan toe. Roer tot de kaas is gesmolten.

Bloemkool uit de oven

Doe de bloemkool in de ovenschaal en giet er de blauwe kaassaus over heen. Wil je het écht lekker dan kun je over de bovenkant zelfs nog wat geraspte kaas sprenkelen, voor een mooi kaaskorstje. Zet in de oven tot de bovenkant begint te verkleuren.

Eigentijdse Hollandse keuken

Serveer de bloemkoolschotel met lekker zelfgemaakte aardappelpuree. Lekker erbij is bijvoorbeeld deze gehaktmuffin. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 25 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.