Smulpaapje kookt! – Bloemkool curry



Uit het heerlijke no nonsense vega kookboek van Vegatopia maakte ik deze verrassende bloemkoolcurry. Wij maakten ‘m iets milder, door geen chili te gebruiken. Toch bleef ‘ie heerlijk van smaak.

Gecombineerd met zelfgemaakte raita (een Indiase yoghurtdip) en natuurlijk papadums werd het een heerlijke Indiase maaltijd. Ga je mee op smaakavontuur?

Voor 2 volwassenen en 1 kind

(het recept is oorspronkelijk voor 2 personen, maar bleek ruim genoeg voor ons drietjes)

1 flinke tomaat (ongeveer 150g)
1 bloemkool, in kleine roosjes
2el neutrale olie
1teen knoflook
80g Basmatirijst (wij gebruikten zilvervlies)
40g gedroogde rode linzen (wij gebruikten Puy linzen)
1tl zout
1el citroensap
350ml water
1/2 tl kurkuma
1 kaneelstokje

Voor het specerijenoliemengsel (de Tarka)

8 kardemompeulen
12 hele blanke amandelen (of 2 el gehakte amandelen) wij gebruikten amandelschaafsel
1/2 rode peper (die wij niet gebruikten)
3el neutrale olie
1/2 tl komijnzaad (wij gebruikten 1/4 tl gemalen komijn)

Voor de raita

1/2 kleine rode ui
handje verse munt (hoeveelheid naar smaak)
100ml Griekse yoghurt
zout & peper

Zo maak je de pilao

Ontvel de tomaat door ‘m aan de bovenkant gekruisd in te snijden. Giet er kokend water over en laat even staan. Het velletje laat na een minuutje heel makkelijk los. Snijd de tomaat in blokjes. Verhit de olie en fruit de knoflook heel kort (10 seconden), tomaat erbij en op hoog vuur samen een minuutje bakken. Bloemkool, rijst, linzen, zout en citroensap er nu ook bij. Doorroeren en het water, samen met de kurkuma en het kaneelstokje bij de groente doen. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen (met deksel op de pan) Roer regelmatig even door.

Voor de Tarka

Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en hak de amandelen grof. Snijd de peper fijn (als je die gebruikt). Wl je wel peper gebruiken maar niet te scherp eten, verwijder dan de zaadjes uit de chilipeper (en was heel goed je handen daarna!). Tegen de tijd dat de pilao bijna gaar is verhit je de neutrale olie in een steelpan en bak je hierin, op redelijk hoog vuur, de peper, kardemomzaadjes, komijn en gehakte amandelen in maximaal 2 minuten goudbruin.

Bloemkool curry

Haal het kaneelstokje uit de pilao. Met de tarka met de pilao (ik zou de kardemomzaadjes er nu uit halen), roer alles goed door en serveer meteen.

Raita

Voor de raita meng je alle ingredienten en roer je die goed door. Het lekkerst is het om deze alvast van te voren klaar te maken, zodat de smaken kunnen intrekken.

Gepubliceerd op 20 april 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!