Smulpaapje kookt! – Bloemkool curry

Uit het heerlijke no nonsense vega kookboek van Vegatopia maakte ik deze verrassende bloemkoolcurry. Wij maakten ‘m iets milder, door geen chili te gebruiken. Toch bleef ‘ie heerlijk van smaak.
Gecombineerd met zelfgemaakte raita (een Indiase yoghurtdip) en natuurlijk papadums werd het een heerlijke Indiase maaltijd. Ga je mee op smaakavontuur?
Voor 2 volwassenen en 1 kind
(het recept is oorspronkelijk voor 2 personen, maar bleek ruim genoeg voor ons drietjes)
1 flinke tomaat (ongeveer 150g)
1 bloemkool, in kleine roosjes
2el neutrale olie
1teen knoflook
80g Basmatirijst (wij gebruikten zilvervlies)
40g gedroogde rode linzen (wij gebruikten Puy linzen)
1tl zout
1el citroensap
350ml water
1/2 tl kurkuma
1 kaneelstokje
Voor het specerijenoliemengsel (de Tarka)
8 kardemompeulen
12 hele blanke amandelen (of 2 el gehakte amandelen) wij gebruikten amandelschaafsel
1/2 rode peper (die wij niet gebruikten)
3el neutrale olie
1/2 tl komijnzaad (wij gebruikten 1/4 tl gemalen komijn)
Voor de raita
1/2 kleine rode ui
handje verse munt (hoeveelheid naar smaak)
100ml Griekse yoghurt
zout & peper
Zo maak je de pilao
Ontvel de tomaat door ‘m aan de bovenkant gekruisd in te snijden. Giet er kokend water over en laat even staan. Het velletje laat na een minuutje heel makkelijk los. Snijd de tomaat in blokjes. Verhit de olie en fruit de knoflook heel kort (10 seconden), tomaat erbij en op hoog vuur samen een minuutje bakken. Bloemkool, rijst, linzen, zout en citroensap er nu ook bij. Doorroeren en het water, samen met de kurkuma en het kaneelstokje bij de groente doen. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen (met deksel op de pan) Roer regelmatig even door.
Voor de Tarka
Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en hak de amandelen grof. Snijd de peper fijn (als je die gebruikt). Wl je wel peper gebruiken maar niet te scherp eten, verwijder dan de zaadjes uit de chilipeper (en was heel goed je handen daarna!). Tegen de tijd dat de pilao bijna gaar is verhit je de neutrale olie in een steelpan en bak je hierin, op redelijk hoog vuur, de peper, kardemomzaadjes, komijn en gehakte amandelen in maximaal 2 minuten goudbruin.
Bloemkool curry
Haal het kaneelstokje uit de pilao. Met de tarka met de pilao (ik zou de kardemomzaadjes er nu uit halen), roer alles goed door en serveer meteen.
Raita
Voor de raita meng je alle ingredienten en roer je die goed door. Het lekkerst is het om deze alvast van te voren klaar te maken, zodat de smaken kunnen intrekken.
Gepubliceerd op 20 april 2015