Smulpaapje kookt! – Bloemkool amandelsoep met salie
Het is niet een alledaagse combinatie bloemkool en amandel. Toch werkt het wonderwel, dat zul je proeven als je deze soep maakt.
En door de salie krijgt het net die aardse smaak die in dit jaargetijde zo lekker is.
Voor minstens 6 personen
1 rode ui
2 tenen knoflook
100g blanke amandelen
1kg bloemkool (diepvries)
1,5L groentebouillon
sap van ½ citroen
1el roomkaas
verse salie
olijfolie
Bloemkoolsoep
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan. Fruit hierin, 5 minuutjes, op zacht vuur de ui en knoflook aan. Bloemkoolroosjes (bevroren en al) en de bouillon erbij en dan aan de kook brengen. Vuur nu terug en 5-10 minuten zachtjes laten koken, tot de bloemkool gaar is.
Rooster in de tussentijd in een droge, verwarmde pan de amandel, tot ze goudbruin kleuren. Haal uit de pan en laat even afkoelen.
Amandelen in de soep
Als de bloemkool gaar is gaan de amandelen bij de soep en met een staafmixer (of in delen in de blender) pureer je de soep helemaal glad. Hou je van een beetje bite, dan iets korter. Breng nu op smaak met wat roomkaas, voor smeuïgheid en doe het citroensap erbij voor een frisse noot. Nog wat zout en peper en je bent er bijna!
Gefrituurde salie
In een eetlepel hete olie bak je nu in de koekenpan de salieblaadjes aan. Maximaal een minuut per kant. Haal ze dan voorzichtig uit de olie en laat uitlekken op wat keukenpapier. Snijd in dunne reepjes. Schenk de soep in lekker diepe kommen, garneer met de gefrituurde salie en geniet!
Gepubliceerd op 11 februari 2015