Smulpaapje kookt! – Mango & Ricotta bladerdeegtaartje
Een paar dagen koken met een aantal bevriende foodbloggers, zoals wij onlangs in Hof van Saksen deden, levert een heleboel inspiratie op.
Het mooie en heerlijke aspergetaartje van Francesca Kookt bijvoorbeeld inspireerde mij tot een zoete variant. En voìla, een nieuw recept was geboren!
Voor vier personen
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
4el ricotta
1el agavesiroop (of gebruik honing)
munt, naar smaak fijngehakt
Verse mango, in reepjes
Optioneel: (kokosbloem)suiker
Het is zó gemaakt
Verwarm de oven voor op 200C. Bedek een bakblik met bakpapier en leg daar de plakjes bladerdeeg op. Snijd, zonder dat je helemaal door het deeg heensnijdt, het deeg voorzichtig in. Laat ongeveer een centimeter aan alle kanten vrij. Je maakt als het ware een vierkant binnen in het deeg.
Meng de ricotta, agavesiroop en munt goed door elkaar en bestrijk hier het binnenste vierkant mee. De randen laat je vrij. Hier boven op leg je een paar reepjes mango. Als je wilt besprenkel je het geheel met wat kokosbloemsuiker. Dat karameliseert de mango nog wat meer en geeft de randen die straks om hoog komen nog wat extra zoetigheid. Zet het bakblik in de oven en bak de pakketjes ongeveer 10 minuten, tot het deeg mooi goudbruin kleurt. Serveer direct uit de oven, eventueel met nog een lekkere lepel dikke yoghurt of ricotta erbij.
Variatie
Natuurlijk kun je alle soorten vers zacht fruit hiervoor gebruiken. Varieer bijvoorbeeld eens met wat plakjes rijpe peer of in de zomer met aardbeien, bosbessen of frambozen.
Gepubliceerd op 10 april 2014