Smulpaapje kookt! – Bietjesharingsalade



In Zweden is salade met bietjes en haring vast onderdeel van de Kersttafel, maar ik vond het nieuwe haringseizoen dé gelegenheid om een variant op deze salade te maken.

En dan zonder de aardappels, zoals de Zweden doen maar lekker licht en dus ideaal voor bijvoorbeeld bij de lunch, of als voorgerecht.

Wat heb je nodig

225g geraspte bietjes
500ml water
200g suiker
125ml rodewijnazijn
5 laurierblaadjes
6-10 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 ui, gesnipperd
1 appel, in kleine blokjes
3 haringen (Hollandse Nieuwe bijvoorkeur), fijngesneden
125ml zure room
2el verse dille, fijngesneden
2el verse bieslook, fijn gesneden

Zo maak je de bietjesharingsalade

Meng het water met de suiker, azijn, laurier, kruidnagel, kaneel, ui en appel en doe daar de bietjes doorheen. Even goed mengen en nu 2 uur, afgedekt laten staan. Giet daarna af, verwijder alle kruidnagels en doe in een grote kom.

Hollandse Nieuwe op z’n best

Hierbij gaat nu de zure room, dille en bieslook. Meng dit alles goed en breng op smaak met zout en peper. Als laatste nu de haring erbij en nog een keer goed mengen. Het allerlekkerst is de salade als je die even een nachtje in de koelkast laat staan, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Serveer met een toastje bij de borrel, of als vissalade bij de lunch. Heerlijk op geroosterd brood of op een geroosterde bagel.

Bietjesharingsalademetbagel_web.jpg

 

Gepubliceerd op 15 juli 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.