Smulpaapje kookt! – Arabisch kipstoofpotje met aubergine & sinaasappel



Een stoofpotje klinkt als lang op het vuur en dus lang in de keuken, maar dit is een snelle variant. Die staat dus gewoon in minder dan een half uur op tafel. Barstensvol ongekend lekkere smaken.

Wil je nóg meer smaak, maak ‘dan de dag/avond ervoor klaar. Hoef je alleen maar op te warmen en couscous te maken, en klaar ben je!

Voor vier personen

250g couscous
½ tl oranjebloesemwater (Souqlijn van Nadia & Merijn)
60g feta, verkruimeld
2tenen knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1el neutrale olijfolie
400g kippendijen, in blokjes gesneden
1 aubergine, in blokjes gesneden
200ml kippenbouillon
2 sinaasappels (rasp van 1, 100ml sap, partjes van beiden)
4 kardemompeulen, gekneusd
½ tl gemberpoeder
½ – 1 el Za’ atar (Souqlijn van Nadia & Merijn)
zout & peper
1el maïzena

Snelle kip

Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Daarna verkruimel je er de feta door en sprenkel je de oranjebloesem erover. Goed mengen, zout en peper erbij en klaar. Zet in de tussentijd een hapjespan op het vuur met een goede eetlepel olie en fruit hier de ui en knoflook vijf minuutjes zachtjes in aan. Vuur nu iets hoger, aubergine erbij en een paar minuutjes meebakken. Dan mag de kip erbij en ook die bak je vijf minuutjes aan.

Arabische smaakmakers

Alle smaakmakers mogen er nu bij, bouillon, sinaasappelsap en –rasp, kardemompeulen, gemberpoeder, Z’atar en zout en peper. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur terug tot het lekker pruttelt. Laat het zo, met een deksel op de pan, tien minuutjes pruttelen. Je kip is dan gaar, maar nog lekker mals. Maak de saus aan met de maïzena, proef en kijk of je nog wat zout, peper en/of Za’atar erbij wilt doen. Als het lukt vis dan de kardemompeulen eruit, die zijn niet lekker als je er op bijt. Maak het af met schijfjes sinaasappel. En leg er ook nog wat ter garnering op de couscous. Eet smakelijk!
 

Gepubliceerd op 22 maart 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.