Smulpaapje kookt! – Appeltaartje met amandelspijs
Dat het zó makkelijk is om zelf amandelspijs te maken is een fijne verrassing. Want als je denkt dat amandelspijs alleen lekker is in een kerststol heb je duidelijk deze taartjes nog niet gemaakt.
En wil je een versie maken die iets vriendelijk is qua calorieën? Ook op brood is dit echt een onweerstaanbaar taartje!
Voor 4 -6 bladerdeegtaartjes
100g blanke amandelen
50g kristalsuiker
50g roomboter
2 eidooiers (gebruik de eiwitten om bijvoorbeeld deze kipburgers te maken!)
½ tl vanille extract
1 appel, gewassen en in plakjes gesneden
gemalen kaneel, naar smaak
4 – 6 blaadjes bladerdeeg (ontdooid) of 4 boterhammen(naar keuze)
Bakplaat met bakpapier. Oven voorverwarmen op 175C
Zo maak je zelf amandelspijs
Blancheer de amandelen twee minuten in kokend water en giet af. Doe ze in een keukenmachine met de suiker, boter, eidooiers en vanille en draai tot pasta. Geen keukenmachine? Het kan ook met een staafmixer. Zorg dan wel voor een ruime kom.
Bladerdeegtaartjes met appel
Leg de plakjes bladerdeeg (velletje van de onderkant verwijderd) en snijd (niet helemaal door!) een vierkant in het bladerdeeg. Smeer de amandelpasta in het binnenste vierkant. Hoe dik je dat wilt bepaal je zelf. Beleg met de plakjes appel en bestrooi met wat kaneel. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taartjes 20-25 minuten, tot het bladerdeeg rondom mooi gerezen en goudbruin is.
Broodtaartjes met appel
Gebruik je brood in plaats van bladerdeeg dan smeer je de boterham in met de amandelpasta, leg je de schijfjes appel erop en bestrooi je ook met kaneel. Deze versie bak je maximaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Lekker met een kop zelfgemaakte Chai erbij!
De smaak van het bakken te pakken? Hier vind je nog meer bakinspiratie!
Gepubliceerd op 7 januari 2015