Smulpaapje kookt! – Appeltaartje met amandelspijs



Dat het zó makkelijk is om zelf amandelspijs te maken is een fijne verrassing. Want als je denkt dat amandelspijs alleen lekker is in een kerststol heb je duidelijk deze taartjes nog niet gemaakt.

En wil je een versie maken die iets vriendelijk is qua calorieën? Ook op brood is dit echt een onweerstaanbaar taartje!

Voor 4 -6 bladerdeegtaartjes

100g blanke amandelen
50g kristalsuiker
50g roomboter
2 eidooiers (gebruik de eiwitten om bijvoorbeeld deze kipburgers te maken!)
½ tl vanille extract
1 appel, gewassen en in plakjes gesneden
gemalen kaneel, naar smaak
4 – 6 blaadjes bladerdeeg (ontdooid) of 4 boterhammen(naar keuze)

Bakplaat met bakpapier. Oven voorverwarmen op 175C

Zo maak je zelf amandelspijs

Blancheer de amandelen twee minuten in kokend water en giet af. Doe ze in een keukenmachine met de suiker, boter, eidooiers en vanille en draai tot pasta. Geen keukenmachine? Het kan ook met een staafmixer. Zorg dan wel voor een ruime kom.

Bladerdeegtaartjes met appel

Leg de plakjes bladerdeeg (velletje van de onderkant verwijderd) en snijd (niet helemaal door!) een vierkant in het bladerdeeg. Smeer de amandelpasta in het binnenste vierkant. Hoe dik je dat wilt bepaal je zelf. Beleg met de plakjes appel en bestrooi met wat kaneel. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de taartjes 20-25 minuten, tot het bladerdeeg rondom mooi gerezen en goudbruin is.

Broodtaartjes met appel

Gebruik je brood in plaats van bladerdeeg dan smeer je de boterham in met de amandelpasta, leg je de schijfjes appel erop en bestrooi je ook met kaneel. Deze versie bak je maximaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Lekker met een kop zelfgemaakte Chai erbij!

De smaak van het bakken te pakken? Hier vind je nog meer bakinspiratie!

Gepubliceerd op 7 januari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd