Smulpaapje kookt! – Klassieke appeltaart met een Italiaanse twist



Een tijdje terug maakte ik met een deel van de oogst van onze appelboom bij de Olmenhorst al een heerlijke appelcake. Maar de ultieme appeltaart stond nog niet op Smulpaapje. Nu wel.

Want dit is de klassieke appeltaart, met de knapperigste korst, de lekkerste vulling en nog een stiekem decadent laagje amandelspijs. Waar wacht je op?!

Nodig voor het korstdeeg

175g bloem
½ tl zout
1el suiker
110g koude boter, in blokjes
60ml koud water

Nodig voor de frangipane (amandelspijs)

100g suiker
110g amandelschaafsel (of amandelmeel)
1 ei
1tl vanille

Nodig voor de vulling

1kg appels (Elstar) – je houdt ongeveer 500g appelschijfjes over
100g rozijnen, geweld in appelsap of rum
100g walnoten, grofgehakt
2el suiker
1tl gember + 1tl kaneel
2el jam (ik gebruikte de mangojam van Niven, maar abrikoos kan ook)

Springvorm, ingevet – oven voorverwarmen 175C (hetelucht)

Korstdeeg voor de appeltaart

Meng de bloem, zout en suiker. De boter mix je daar (met een keukenmachine of mixer) doorheen tot je kruimels krijgt (het lijkt op zand). Dan gaat er,  beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Maak hier een pakketje van, wikkel het in plastic folie en leg het een uur weg in de koelkast. Dit zorgt dat het deeg stevig wordt en dat je het kunt uitrollen. Ik heb natuurlijk amper geduld hiervoor, dus legde het een half uurtje in de vriezer.

Zo maak je frangipane

Het amandelschaafsel blitz je in een keukenmachine (of met staafmixer) tot je amandelmeel hebt. Je kunt amandelmeel overigens ook kant en klaar kopen. Bij het amandelmeel gaat de suiker. Mix dat nog 1-2 minuten. Dan het ei en de vanille erdoor mixen, tot je een textuur krijgt die lijkt op amandelpasta. Doe het in een bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast.

Geen appeltaart zonder appels

Wel de rozijnen in het vocht van je keuze. Net genoeg zodat ze onder komen te staan. Schil alle appels. Ik gebruikte hiervoor Elstars. Maar iedere stevige zoet/zure appel werkt prima. Klokhuis eruit en de appels in schijfjes. De appelschijfjes gaan samen de walnoten, suiker, gember en kaneel in een kom. Tot slot de rozijnen bij, die je eerst goed laat uitlekken

Klassieke appeltaart met een twist

Het gekoelde deeg rol je op een bebloemd aanrecht uit en bedek er de bodem en zijkanten van je ingevette springvorm mee. Je amandelspijs gaat op de bodem, verdeel dat gelijkmatig en daar bovenop gaat de appelvulling.

Appeltaart bakken

Bak de appeltaart 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Gaat het met de rozijnen en appels te snel qua temperatuur dek de vulling dan af met wat aluminiumfolie, zorg wel dat de deegrand vrij blijft zodat dat gaar kan worden. Haal de taart, als die mooi goudbruin kleurt uit de oven en bestrijk de randen met wat losgeroerde mangojam. De jam is ook lekker over de vulling heen trouwens. Laat in de vorm afkoelen en serveer zo vers mogelijk!

 

Gepubliceerd op 31 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.