Smulpaapje kookt! – Klassieke appeltaart met een Italiaanse twist



Een tijdje terug maakte ik met een deel van de oogst van onze appelboom bij de Olmenhorst al een heerlijke appelcake. Maar de ultieme appeltaart stond nog niet op Smulpaapje. Nu wel.

Want dit is de klassieke appeltaart, met de knapperigste korst, de lekkerste vulling en nog een stiekem decadent laagje amandelspijs. Waar wacht je op?!

Nodig voor het korstdeeg

175g bloem
½ tl zout
1el suiker
110g koude boter, in blokjes
60ml koud water

Nodig voor de frangipane (amandelspijs)

100g suiker
110g amandelschaafsel (of amandelmeel)
1 ei
1tl vanille

Nodig voor de vulling

1kg appels (Elstar) – je houdt ongeveer 500g appelschijfjes over
100g rozijnen, geweld in appelsap of rum
100g walnoten, grofgehakt
2el suiker
1tl gember + 1tl kaneel
2el jam (ik gebruikte de mangojam van Niven, maar abrikoos kan ook)

Springvorm, ingevet – oven voorverwarmen 175C (hetelucht)

Korstdeeg voor de appeltaart

Meng de bloem, zout en suiker. De boter mix je daar (met een keukenmachine of mixer) doorheen tot je kruimels krijgt (het lijkt op zand). Dan gaat er,  beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Maak hier een pakketje van, wikkel het in plastic folie en leg het een uur weg in de koelkast. Dit zorgt dat het deeg stevig wordt en dat je het kunt uitrollen. Ik heb natuurlijk amper geduld hiervoor, dus legde het een half uurtje in de vriezer.

Zo maak je frangipane

Het amandelschaafsel blitz je in een keukenmachine (of met staafmixer) tot je amandelmeel hebt. Je kunt amandelmeel overigens ook kant en klaar kopen. Bij het amandelmeel gaat de suiker. Mix dat nog 1-2 minuten. Dan het ei en de vanille erdoor mixen, tot je een textuur krijgt die lijkt op amandelpasta. Doe het in een bakje en zet dit tot gebruik in de koelkast.

Geen appeltaart zonder appels

Wel de rozijnen in het vocht van je keuze. Net genoeg zodat ze onder komen te staan. Schil alle appels. Ik gebruikte hiervoor Elstars. Maar iedere stevige zoet/zure appel werkt prima. Klokhuis eruit en de appels in schijfjes. De appelschijfjes gaan samen de walnoten, suiker, gember en kaneel in een kom. Tot slot de rozijnen bij, die je eerst goed laat uitlekken

Klassieke appeltaart met een twist

Het gekoelde deeg rol je op een bebloemd aanrecht uit en bedek er de bodem en zijkanten van je ingevette springvorm mee. Je amandelspijs gaat op de bodem, verdeel dat gelijkmatig en daar bovenop gaat de appelvulling.

Appeltaart bakken

Bak de appeltaart 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Gaat het met de rozijnen en appels te snel qua temperatuur dek de vulling dan af met wat aluminiumfolie, zorg wel dat de deegrand vrij blijft zodat dat gaar kan worden. Haal de taart, als die mooi goudbruin kleurt uit de oven en bestrijk de randen met wat losgeroerde mangojam. De jam is ook lekker over de vulling heen trouwens. Laat in de vorm afkoelen en serveer zo vers mogelijk!

 

Gepubliceerd op 31 oktober 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.