Appeloliebollen, net even anders dan de traditionele oliebollen



Oud en nieuw. Nog zo’n moment in december vól tradities. Appelbeignets, oliebollen met of zonder rozijntjes. De frituurpan mag geoorloofd nog één keer uit de kast voordat straks de sobere maanden weer beginnen. Smulpaapje gaat mee in die traditie.

Appeloliebollen! Een combi van appelbeignets en traditionele oliebollen. Nèt even wat anders, maar supermakkelijk. En zelfgemaakt is natuurlijk altijd het allerlekkerst

Appeloliebollen

Voor deze appeloliebollen letten we eventjes een keer niet op het feit dat ze eigenlijk niet ècht heel gezond zijn. Ze zijn wel ongelofelijk lekker, en daarmee een echte verwennerij voor oudjaarsavond. Wij vonden ze zonder caramelsaus eigenlijk lekkerder. Maar voor de echte snoepkonten onder ons doe je er gewoon lekker een schepje over heen!

Voor ongeveer 25 appeloliebollen heb je nodig

150ml melk
50 boter, in kleine stukjes gesneden
400g bloem
7g droge gist
50g suiker
½ tl kaneel
1 ei, losgeklopt
1 appel, geraspt

Daarnaast heb je nog nodig

Frituurpan of gebruik een pan met stevige bodem en zonnebloemolie
1 tl kaneel en 50g suiker om ze na het frituren door heen te rollen
Karamelsaus – gekocht of zelfgemaakt (zie einde recept)

Hoe maak je het oliebollendeeg?

Verwarm op laag vuur de melk in een pannetje en voeg de boter toe. Haal van het vuur en laat de boter zachtjes smelten en de melk in de tussentijd weer afkoelen. In een grote kom doe je de bloem, gist, suiker, kaneel en een halve theelepel zout. Goed door elkaar mengen. In het midden een kuiltje maken en het melk/botermengsel er in gieten. Daarbij het ei en de appel. Met een houten lepel alles goed mengen. Doe het deeg nu op een schoon aanrecht en kneed het met je handen door tot je een goed gemengd deeg hebt. In een schone kom een klein beetje olie doen en de kom ermee invetten. Doe daar het deeg in, dek af met huishoudfolie en laat het op een warme plek rijzen, tot het in volume verdubbeld is. Reken hier zeker twee uur voor!

Oliebollen rollen

Zorg dat je een tweetal bakplaten of schotels hebt waar je straks de oliebollen op kunt leggen. Vet deze licht in. Haal het deeg nu uit de kom en kneed de lucht er even uit. Neem een stukje deeg, ongeveer ter grootte van een walnoot en rol hier een balletje van. Leg op de bakplaat en maak iets plat met de muis van je hand. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de oliebollen is, ze rijzen straks nog een keer! Als je alle deeg hebt opgerold dek je de balletjes af met wat ingevet huishoudfolie en laat je ze nog een minuut of dertig staan.

Vers gebakken het allerlekkerst

Zet alles nu klaar om te frituren. Meng de suiker en kaneel in een kommetje en zet een bord klaar met wat keukenpapier erop. Daar kunnen de oliebollen straks even op uitlekken als ze net uit de frituur komen. Frituurpan aan tot 180C of verhit een grote pan met stevige bodem en daarin een liter zonnebloemolie. Zorg dat de pan niet tot de nok toe vol zit!

Doe maximaal 3-4 oliebollen tegelijkertijd in de frituur(pan). Ze hebben ongeveer 4-5 minuten nodig om goudbruin te bakken. Blijf er altijd bij! Draai ze halverwege voorzichtig om, zodat ze aan alle kanten even mooi gebakken zijn. Even uit laten lekken en dan gauw door het suiker/kaneelmengsel rollen.

Met of zonder karamel, het is aan jou!

Als je alle appeloliebollen hebt gefrituurd en je wilt karamelsaus erin of erover doen maak dan een klein gaatje in de bollen. Gebruik hiervoor een satéprikker of iets dergelijks. Doe wat karamelsaus in een spuitzak en spuit kleine hoeveelheden in de appeloliebollen. Hoe dieper je het gat hebt gemaakt, hoe meer karamel erin kan!

Zelf karamel maken

Je kunt behalve gekochte karamel ook heel makkelijk zelf karamelsaus maken. Koop hiervoor een blikje gecondenseerde melk (of dulce de leche) en zet het dichte blikje in een pan met licht kokend water. Deksel op de pan en dan minstens 2 tot 3 uur laten staan op laag vuur. Zorg dat de deksel goed op de pan blijft. Na 3 uur heb je dan een heerlijke zelfgemaakte karamel, die je voor deze appeloliebollen kunt gebruiken. Gebruik je niet alles? In de koelkast blijft de karamel nog zeker een aantal dagen goed!

Gelukkig Nieuwjaar!

Smulpaapje wenst je een prachtige oudejaarsavond en een spetterend begin van 2014, met heel veel smakelijke dagen in het nieuwe jaar!!

Gepubliceerd op 28 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!