Smulpaapje kookt! – Appelchips
Vandaag is Linda Peek gastredacteur van Smulpaapje kookt. Op haar blog – Lekker eten met Linda – informeert en inspireert Linda je gezond maar vooral ook lekker te eten. Altijd met als vertrekpunt verse en pure ingrediënten, maar het gemak wordt zeker niet vergeten.
In deze speciale editie van Smulpaapje kookt laat Linda je zien hoe makkelijk (en lekker!) het is om zelfs chips te maken. En er komt geen frituurpan aan te pas!
Gezond snacken
Chips, wie is er niet gek op? Ook al weet ik dat het slecht voor mij is, ik blijf er gek op. Om het "leed" te verzachten maak ik vaak zelf chips uit de oven. Lang niet zo vet en zonder onnodige troep. Ook nog eens erg makkelijk, goedkoop en zo klaar gemaakt. Eén ‘aar’, je hebt geduld nodig. Deze chippies gaan minimaal 90 minuten in de oven. Ach, geen straf want ondertussen ruikt het hele huis naar verse appeltaart.
De schijfjes appel besprenkel ik met appelsap. Daardoor komt de zoete smaak van appel beter uit en hoef je er geen suiker aan toe te voegen. Ideaal toch? Jij en je kids kunnen met gerust hart van snoepen van de zelfgemaakte chips.
Wat heb je nodig (voor 2 bakplaten:)
1 appel (Elstar)
2 eetlepels appelsap (zonder toegevoegd suiker)
theelepel kaneel
extra nodig: bakpapier, mandoline of goede rasp
Zo maak je de appelchips
Verwarm de oven op 100 graden (hete lucht)
Was de appel en snijd in schijven met een mandoline of goede rasp. Je kunt de appel ook snijden met een scherp mes, zorg dat je mooie dunne plakken snijdt. Ik laat de schil bewust zitten, want dat geeft zo’n mooi effect. Je kunt ervoor kiezen om het klokhuis te verwijderen. Ik heb niet gedaan en de pitjes er na het raspen uitgewipt.
Smaak versterken
Doe de appelsap en kaneel in een kom en meng goed. Appelschijfjes erbij en zorg dat alles goed vochtig is van het sap. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat,. De appel kan blijven plakken aan het bakpapier en stukgaan als je ze eraf trekt. Zorg dus dat ze goed los van elkaar liggen. Bij mij zijn de chips na 90 minuten klaar. Echter, elke oven is anders dus misschien mogen ze bij jou nog wel tot 30 minuten langer. Zijn ze mooi droog en lekker gebruind van kleur? Dan zijn ze klaar om af te afkoelen.
Tips
- Naast lekker snacken kan je de appelchips ook bij een toetje serveren met een bolletje (bananen)ijs. Of doe ze in leuke zakjes of bakjes als traktatie. Ik stop ze ook graag als extra-tje in de lunchtrommel van de kinderen.
- Voor de chips kun je ook citroensap gebruiken (in plaats van appelsap) dan krijg je een fris zure smaak. Of vervang de kaneel door koekkruiden.
- In plaats van appel- of citroensap kun je ook een paar druppels biologische diksap aan 2 eetlepels water toevoegen en dat gebruiken.
Gepubliceerd op 9 maart 2014