Smulpaapje kookt! – Appelchips



Vandaag is Linda Peek gastredacteur van Smulpaapje kookt. Op haar blog – Lekker eten met Linda – informeert en inspireert Linda je gezond maar vooral ook lekker te eten. Altijd met als vertrekpunt verse en pure ingrediënten, maar het gemak wordt zeker niet vergeten.

In deze speciale editie van Smulpaapje kookt laat Linda je zien hoe makkelijk (en lekker!) het is om zelfs chips te maken. En er komt geen frituurpan aan te pas!

 

Gezond snacken

Chips, wie is er niet gek op? Ook al weet ik dat het slecht voor mij is, ik blijf er gek op. Om het "leed" te verzachten maak ik vaak zelf chips uit de oven. Lang niet zo vet en zonder onnodige troep. Ook nog eens erg makkelijk, goedkoop en zo klaar gemaakt. Eén ‘aar’, je hebt geduld nodig. Deze chippies gaan minimaal 90 minuten in de oven. Ach, geen straf want ondertussen ruikt het hele huis naar verse appeltaart.

De schijfjes appel besprenkel ik met appelsap. Daardoor komt de zoete smaak van appel beter uit en hoef je er geen suiker aan toe te voegen. Ideaal toch? Jij en je kids kunnen met gerust hart van snoepen van de zelfgemaakte chips.

Wat heb je nodig (voor 2 bakplaten:)

1 appel (Elstar)
2 eetlepels appelsap (zonder toegevoegd suiker)
theelepel kaneel
extra nodig: bakpapier, mandoline of goede rasp

Zo maak je de appelchips

Verwarm de oven op 100 graden (hete lucht)

Was de appel en snijd in schijven met een mandoline of goede rasp.  Je kunt de appel ook snijden met een scherp mes, zorg dat je mooie dunne plakken snijdt. Ik laat de schil bewust zitten, want dat geeft zo’n mooi effect. Je kunt ervoor kiezen om het klokhuis te verwijderen. Ik heb niet gedaan en de pitjes er na het raspen uitgewipt.

Smaak versterken

Doe de appelsap en kaneel in een kom en meng goed. Appelschijfjes erbij en zorg dat alles goed vochtig is van het sap. Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat,. De appel kan blijven plakken aan het bakpapier en stukgaan als je ze eraf trekt. Zorg dus dat ze goed los van elkaar liggen. Bij mij zijn de chips na 90 minuten klaar. Echter, elke oven is anders dus misschien mogen ze bij jou nog wel tot 30 minuten langer. Zijn ze mooi droog en lekker gebruind van kleur? Dan zijn ze klaar om af te afkoelen.

Tips

  • Naast lekker snacken kan je de appelchips ook bij een toetje serveren met een bolletje (bananen)ijs. Of doe ze in leuke zakjes of bakjes als traktatie. Ik stop ze ook graag als extra-tje in de lunchtrommel van de kinderen.
  • Voor de chips kun je ook citroensap gebruiken (in plaats van appelsap) dan krijg je een fris zure smaak. Of vervang de kaneel door koekkruiden.
  • In plaats van appel- of citroensap kun je ook een paar druppels biologische diksap aan 2 eetlepels water toevoegen en dat gebruiken.

 

 

Gepubliceerd op 9 maart 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.