Smulpaapje kookt! – Appelcake met pecannoten



We hebben een eigen appelboom die ieder jaar kílo’s Elstars geeft, dus in deze tijd van het jaar maak ik wat vaker een appeltaart, of een appelcake. Zoals deze met pecannoten en gekarameliseerde appeltjes.

Je kunt ‘in een springvorm bakken, maar met net zo veel gemak in een cakeblik. Waar je ‘ook inbakt het resultaat is heerlijk!

Voor de cake

100g roggemeel
150g bloem
1tl kaneel
1tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
200g zachte boter
50g suiker
75g bruine basterdsuiker
2 eieren
100ml slagroom
100g pecannoten, grofgehakt

Voor de vulling

500g appelschijfjes (je hebt dus wat meer appels nodig, die je schilt en waar je het klokhuis uit haalt. Ik gebruikte 6 Elstars in totaal)
1tl gemberpoeder
50g boter
½ el (truffel) honing

Oven voorverwarmen op 175C – springvorm (ingevet)

Appelcake met noten

In een kom gaat de bloem, roggemeel, kaneel, bakpoeder, bakingsoda. Even goed mengen. Met een handmixer (of Kitchenaid) mix je de boter en beide suikers een aantal minuten. Dan een voor een de eieren erbij en tot slot de slagroom. Het bloemmengsel hier nu beetje bij beetje bijdoen tot je een mooi egaal beslag hebt.

Gekarameliseerde appeltjes

Verhit een koekenpan met de boter. De appelschijfjes bestrooi je met de gember, even goed husselen. Bak de appelschijfjes nu 5-8 minuten en in de laatste minuten gaat de honing erbij. Giet het overtollig vocht af.

Cake met appel en noten

Vet een springvorm (of cakeblik) goed in en giet hier 1/3 van het beslag in. Bedek met een laagje appelschijfjes en de helft van de noten. Rest van het beslag erover heen, goed gelijk strijken (bijvoorbeeld met een spatel of paletmes) en nog een laagje appelschijfjes en noten. Bak de cake 35 minuten in de voorverwarmde oven. Bak je de cake in een cakeblik reken dan op 55-60 minuten. Check met een satéprikker (die er schoon uit moet komen) of je cake gaar is. Houd ook de appeltjes in de gaten, verkleuren die te snel dek de bovenkant dan af met een stukje aluminiumfolie. Laat in het blik afkoelen, voor je ‘eruit haalt en in punten snijdt.

Gepubliceerd op 24 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.