Smulpaapje kookt! – Appelcake met pecannoten



We hebben een eigen appelboom die ieder jaar kílo’s Elstars geeft, dus in deze tijd van het jaar maak ik wat vaker een appeltaart, of een appelcake. Zoals deze met pecannoten en gekarameliseerde appeltjes.

Je kunt ‘in een springvorm bakken, maar met net zo veel gemak in een cakeblik. Waar je ‘ook inbakt het resultaat is heerlijk!

Voor de cake

100g roggemeel
150g bloem
1tl kaneel
1tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
200g zachte boter
50g suiker
75g bruine basterdsuiker
2 eieren
100ml slagroom
100g pecannoten, grofgehakt

Voor de vulling

500g appelschijfjes (je hebt dus wat meer appels nodig, die je schilt en waar je het klokhuis uit haalt. Ik gebruikte 6 Elstars in totaal)
1tl gemberpoeder
50g boter
½ el (truffel) honing

Oven voorverwarmen op 175C – springvorm (ingevet)

Appelcake met noten

In een kom gaat de bloem, roggemeel, kaneel, bakpoeder, bakingsoda. Even goed mengen. Met een handmixer (of Kitchenaid) mix je de boter en beide suikers een aantal minuten. Dan een voor een de eieren erbij en tot slot de slagroom. Het bloemmengsel hier nu beetje bij beetje bijdoen tot je een mooi egaal beslag hebt.

Gekarameliseerde appeltjes

Verhit een koekenpan met de boter. De appelschijfjes bestrooi je met de gember, even goed husselen. Bak de appelschijfjes nu 5-8 minuten en in de laatste minuten gaat de honing erbij. Giet het overtollig vocht af.

Cake met appel en noten

Vet een springvorm (of cakeblik) goed in en giet hier 1/3 van het beslag in. Bedek met een laagje appelschijfjes en de helft van de noten. Rest van het beslag erover heen, goed gelijk strijken (bijvoorbeeld met een spatel of paletmes) en nog een laagje appelschijfjes en noten. Bak de cake 35 minuten in de voorverwarmde oven. Bak je de cake in een cakeblik reken dan op 55-60 minuten. Check met een satéprikker (die er schoon uit moet komen) of je cake gaar is. Houd ook de appeltjes in de gaten, verkleuren die te snel dek de bovenkant dan af met een stukje aluminiumfolie. Laat in het blik afkoelen, voor je ‘eruit haalt en in punten snijdt.

Gepubliceerd op 24 oktober 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd