Smulpaapje kookt! – Amaretti koekjes uit de Zilveren Lepel (Dolci)



Dit recept uit de Zilveren Lepel Dolci dat ik reviewde bezorgde me wel wat hoofdbrekens. De eiwitten moeten namelijk echt héél goed stijf zijn, om te zorgen dat de koekjes mooi luchtig en bros bakken.

Maar wanneer dat goed lukt heb je ook wel echt een authentiek Italiaans koekje. Eet ze overigens wel snel op – tja, hoe moeilijk zal dat zijn – want dit zijn geen bewaarkoekjes.

 

Voor één bakplaat vol

75g amandelmeel
55g suiker
2 eiwitten
120g poedersuiker
klein scheutje vanille extract

Bakplaat met bakpapier – spuitzak – oven voorverwarmen op 180C

Amaretti koekjes

Het amandelmeel en de suiker mix je in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot alles goed fijn is gemalen. Klop daarna de twee eitwitten zodanig stijf dat de pieken rechtop blijven staan. Het makkelijkst gaat dit in een Kitchenaid, maar ook met een handmixer gaat het prima. Daarna lepel voor lepel de poedersuiker erbij, terwijl je blijft mixen. Als alles is opgenomen en mooi glanzend is het vanille extract erbij en dan beetje bij beetje de amandel/suikermix, terwijl je blijft mixen.

Italiaanse koekjes van amandel

Doe het beslag in een spuitzak en spuit er hoopjes van op de bakplaat. Laat er wel wat ruimte tussen. Bestrooien met poedersuiker en even een kwartiertje laten staan. Bak ze vervolgens in 15 minuten goudbruin en gaar. Gaat het te hard, dan snel de temperatuur terug. Anders krijg je gebarsten bovenkanten. Kop thee zetten, koekje erbij en genieten maar!

Gepubliceerd op 14 oktober 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.