Smulpaapje kookt! – Amandelcake met thee gemaakt
Dat je met mooie thee meer kunt dan er alleen een lekker kopje thee mee zetten liet ik al eerder zien. Maar dat was wat mij betreft pas het begin. Want je kunt er ook geweldig mee bakken.
Puur op basis van de geur van de amandelthee van Dilmah borrelde dit recept op, dat uiteindelijk zelfs mijn eigen verwachtingen overtrof. Wie durft het ook aan?
Voor één cake (ongeveer 12 plakken)
7g amandelthee (Dilmah) (= inhoud van 4 zakjes)
75ml slagroom
225g zachte roomboter
150g suiker
4 eieren
35g amandelmeel
5g bakpoeder
150g bloem
Optioneel: geschaafde amandelen
Cakeblik, ingevet of voorzien van bakpapier. Oven voorverwarmen op 180C
Amandelthee als uitgangspunt
Doe de slagroom in een pannetje en doe daar de thee bij. Je hebt ongeveer vier zakjes nodig. Verwarm dit tot lichaamstemperatuur (je moet je vinger dus nog in de slagroom kunnen doen zonder je te verbranden) Zet het vuur dan uit en laat het 10 minuutjes trekken
Cakebeslag
In die tijd mix je de boter en suiker tot een crémig geheel, waarna je er een voor een de eieren bij doet terwijl je blijft mixen. Schraap tussentijds de wanden schoon, zodat alles goed wordt opgenomen. Meng dan bloem, bakpoeder en amandelmeel en doe dit mengsel beetje bij beetje bij het boter/eiermengsel terwijl de mixer draait, maar mix niet te lang. Zo behoud je de luchtigheid in de cake. Tot slot roer je de gezeefde slagroom erdoor.
Amandelcake met thee
Doe dit beslag in je cakeblik, strijk glad en bestrooi met geschaafde amandelen. Bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot je er een satéprikker schoon in en uit kunt halen. (tijden kunnen namelijk per oven variëren, dus controleer dit altijd even voor je de cake eruit haalt)
Laat even afkoelen voor je de cake uit het blik haalt, snijd daarna in plakken en serveer – natuurlijk – met een kopje amandelthee van Dilmah. Ultiem genieten!
Gepubliceerd op 21 februari 2015