Aardbeien jamEr is eigenlijk niks lekkerder dan zelfgemaakte jam. Zo aan het eind van de zomer is het aanbod ook nog eens gigantisch en de prijs dus lekker laag. Een prima moment om heel veel aardbeien in te slaan.

Met die aardbeien maken we deze hele eenvoudige, maar smakelijk jam. Aardbeien/muntjam zelfs. Moet je zeker een proberen. Ik leg je uit hoe je dat doet.

Zelfgemaakte aardbeienjam met munt

Meer dan een flinke hoeveelheid vers fruit en wat geleisuiker heb je niet nodig. Zelfs qua tijd hoef je het niet te laten. En een paar lege potjes heeft iedereen wel in huis. Dus wat let je?!

Voordat je kunt beginnen

Zorg dat je minimaal vier of vijf, schone en gesteriliseerde potjes hebt. Heb je die niet, bewaar dan de komende tijd wat potjes, van groente bijvoorbeeld of lege pindakaaspotten.

Heb je een vaatwasser dan kun je ze steriliseren door ze een vol programma mee te laten draaien (inclusief de deksel). Maar het kan ook op de ouderwetse manier; breng een grote pan water aan de kook en laat de potjes en deksels daarin een kwartier uitkoken. Zet daarna de potjes omgekeerd op een droge theedoek en laat afkoelen. Dan is het nu tijd om jam te maken.

Je hebt nodig

Een ruime kilo aardbeien, schoongemaakt en kroontjes verwijderd
500g geleisuiker speciaal (hiermee wordt de suiker niet zo mierzoet)
klein bosje munt, naar smaak. Heel fijn gesneden
grote pan

Zo maak je zelf aardbeienjam

Snij de aardbeien in vieren en in de pan meng je ze met de geleisuiker. Goed mengen, zodat alles onder de suiker zit. Zet de pan nu op het vuur en breng alles aan de kook. Op het moment dat het kookt zet je een kookwekker op 3 minuten. Roer af en toe even door. Als de drie minuten voorbij zijn stamp je met een aardappelpuree stamper (of met een lepel of vork) de aardbeien iets kleiner. Zo heb je straks wel de textuur in de jam, maar niet van die grove stukken.

Je bent al bijna klaar!

Als laatste de fijngesneden munt erbij, even door doorroeren en dan giet je de potjes tot iets onder de rand vol. Kijk uit, het mengsel is echt gloeiend heet. Je kunt het hele mengsel ook in een maatbeker gieten en daarmee de potjes vullen. Deksel er nu goed opdraaien en de potjes op de kop zetten. Hiermee trekt het potje vacuum en kun je de jam langer bewaren. Als de potjes zijn afgekoeld draai je ze terug om en kun je ze nog maanden tot een jaar, donker, bewaren.

Variatie

Varieer ook eens met ander fruit en/of andere kruiden. Meloen en dragon zijn heerlijk. Maar een combinatie van bramen en peer is ook verrukkelijk. Je eet op deze manier de hele winter je eigen, zomerse, zelfgemaakte jam. Veel plezier!

Kinderen kunnen meehelpen

Al vanaf jonge leeftijd kunnen ze met dit recept meehelpen. Laat ze bijvoorbeeld de kroontjes van de aardbeien “peuteren”. Wat oudere kinderen kunnen met een niet al té scherp mes ook meehelpen met het in stukjes snijden van de aardbeien. Een leuke manier om ze te betrekken bij wat je maakt. En natuurlijk tussendoor wel ook wat aardbeitjes proeven!

Gepubliceerd op 5 augustus 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.