Smulpaapje kookt! – 3x met amandelmelk

In de week die ik nu maar zal bestempelen tot experimenteren super healthy recepten maakte ik ook mijn eigen amandelmelk. Dat is echt super simpel en als je van amandelmelk houdt zó gedaan.
Ik zeg met nadruk, als je er van houdt. Want hoe simpel ook, ik ben nog steeds geen fan. Dat gezegd hebbende, het leidde wel weer tot een tweetal verrassende én lekkere receptjes. Lees gauw verder!
Amandelmelk zelf maken
Zoals ik al zei, het maken zelf is een eitje. Op basis van een recept uit my new roots maakte ik mijn eigen amandel melk door eerst 250g blanke amandelen een dag (of nacht) in ruim water te weken. Daarna giet je ze af en doe je ze met 1L koud schoon water in een blender. Goed blenden. Daarna giet je alles in een kaasdoek (of schone panty!) die je in een zeef boven een grote kom hangt. Je vangt de amandelmelk op, die je evt nog wat zoet met ahornsiroop of vanille, en zet ‘daarna koud weg. Wat overblijft is amandelpulp.
Amandelpulp, wat doe je ermee?
Die amandelpulp is nog vochtig, ondanks dat je alle vocht er zo veel mogelijk uit hebt geknepen. Maar die pulp is ook veel te kostbaar om weg te gooien. Amandelen zijn namelijk duur. En een recent mislukte oogst helpt daar niet bij. Spreid alle pulp uit op een bakblik met bakpapier en droog het een aantal uren in een oven die je op 50C houdt.
Check regelmatig hoe het er mee staat en hussel het wat om, zodat alles goed kan drogen. Je kunt hier zo maar 5 uur mee bezig zijn. Doe het amandelmeel, wat het nu geworden is in een luchtdicht doosje. Je kunt het op deze manier goed bewaren. Maar je kunt er natuurlijk ook meteen deze goddelijke, suikervrije amandelkoekjes van maken!
Milkshake met amandelmelk
Omdat ik amandelmelk puur gewoon echt niet lekker vindt bedacht ik er iets anders mee. Een milkshake! Hiervoor vries je één grote banaan in. Doe dat overigens zónder schil en niet zoals ik deed met, want dan het is bijna onmogelijk ‘daarna bevroren te gebruiken en laat dat nou net de bedoeling zijn. Anyway….
De bevroren banaan (zonder schil dus!), amandelmelk, zo’n 750ml (ik heb van die liter toch een glas gewoon geprobeerd) en een aantal lekkere zoete aardbeien (stuk of 5-10, afhankelijk van de grootte) gaan tegelijkertijd in de blender. Lekker mixen en door de bevroren banaan wordt je melk meteen koud en een shake. Zo simpel is het. Zo lekker is het ook. Zo wel 😉 Ook bij onze kleuter viel dit enorm goed in de smaak. Ik gaf een glas vol in een thermosbeker (zodat het ook koud blijft) mee naar school. Weer eens wat anders dan gewone melk. Aanradertje dus!
Wat maak jij met amandelmelk
Ik ben overigens wel benieuwd nu. Wie maakt er nog meer z’n eigen amandelmelk en waar gebruik jij het nog meer voor? Laat je een reactie achter? Wie weet overtuigt het me wel toch eens vaker amandelmelk te maken. Want voor nu blijft het een eenmalig experiment 😉
Gepubliceerd op 30 juni 2015
1 reactie
Hi! Ik maak bijna wekelijks 1 of 2 een fles Amandelmelk. Omdat ik geen duur pak met bijna geen Amandelen (2,5 % in een pak) wil kopen en dan ook nog de natuur belast met plastic en zelf ook de giftige stoffen binnen krijg. Kortom… Ja ik maak het en maak er elke ochtend een smoothie van met groenten en wat fruit. En vaak in de avond warme kurkumamelk. Warme Amandelmelk met verse Kurkuma, gember, een draai peper en een theelepel Ahornsiroop. Super healthy!