Smulpaapje kookt! – 3x met amandelmelk



In de week die ik nu maar zal bestempelen tot experimenteren super healthy recepten maakte ik ook mijn eigen amandelmelk. Dat is echt super simpel en als je van amandelmelk houdt zó gedaan.

Ik zeg met nadruk, als je er van houdt. Want hoe simpel ook, ik ben nog steeds geen fan. Dat gezegd hebbende, het leidde wel weer tot een tweetal verrassende én lekkere receptjes. Lees gauw verder!

Amandelmelk zelf maken

Zoals ik al zei, het maken zelf is een eitje. Op basis van een recept uit my new roots maakte ik mijn eigen amandel melk door eerst 250g blanke amandelen een dag (of nacht) in ruim water te weken. Daarna giet je ze af en doe je ze met 1L koud schoon water in een blender. Goed blenden. Daarna giet je alles in een kaasdoek (of schone panty!) die je in een zeef boven een grote kom hangt. Je vangt de amandelmelk op, die je evt nog wat zoet met ahornsiroop of vanille, en zet ‘daarna koud weg. Wat overblijft is amandelpulp.

Amandelpulp, wat doe je ermee?

Die amandelpulp is nog vochtig, ondanks dat je alle vocht er zo veel mogelijk uit hebt geknepen. Maar die pulp is ook veel te kostbaar om weg te gooien. Amandelen zijn namelijk duur. En een recent  mislukte oogst helpt daar niet bij. Spreid alle pulp uit op een bakblik met bakpapier en droog het een aantal uren in een oven die je op 50C houdt.

Check regelmatig hoe het er mee staat en hussel het wat om, zodat alles goed kan drogen. Je kunt hier zo maar 5 uur mee bezig zijn. Doe het amandelmeel, wat het nu geworden is in een luchtdicht doosje. Je kunt het op deze manier goed bewaren. Maar je kunt er natuurlijk ook meteen deze goddelijke, suikervrije amandelkoekjes van maken!

Milkshake met amandelmelk

Omdat ik amandelmelk puur gewoon echt niet lekker vindt bedacht ik er iets anders mee. Een milkshake! Hiervoor vries je één grote banaan in. Doe dat overigens zónder schil en niet zoals ik deed met, want dan het is bijna onmogelijk ‘daarna bevroren te gebruiken en laat dat nou net de bedoeling zijn. Anyway….

De bevroren banaan (zonder schil dus!), amandelmelk, zo’n 750ml (ik heb van die liter toch een glas gewoon geprobeerd) en een aantal lekkere zoete aardbeien (stuk of 5-10, afhankelijk van de grootte) gaan tegelijkertijd in de blender. Lekker mixen en door de bevroren banaan wordt je melk meteen koud en een shake. Zo simpel is het. Zo lekker is het ook. Zo wel 😉 Ook bij onze kleuter viel dit enorm goed in de smaak. Ik gaf een glas vol in een thermosbeker (zodat het ook koud blijft) mee naar school. Weer eens wat anders dan gewone melk. Aanradertje dus!

Wat maak jij met amandelmelk

Ik ben overigens wel benieuwd nu. Wie maakt er nog meer z’n eigen amandelmelk en waar gebruik jij het nog meer voor? Laat je een reactie achter? Wie weet overtuigt het me wel toch eens vaker amandelmelk te maken. Want voor nu blijft het een eenmalig experiment 😉

 

Gepubliceerd op 30 juni 2015


1 reactie

  1. Simone schreef:

    Hi! Ik maak bijna wekelijks 1 of 2 een fles Amandelmelk. Omdat ik geen duur pak met bijna geen Amandelen (2,5 % in een pak) wil kopen en dan ook nog de natuur belast met plastic en zelf ook de giftige stoffen binnen krijg. Kortom… Ja ik maak het en maak er elke ochtend een smoothie van met groenten en wat fruit. En vaak in de avond warme kurkumamelk. Warme Amandelmelk met verse Kurkuma, gember, een draai peper en een theelepel Ahornsiroop. Super healthy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…