Parmigiana di melanzana



Een lichtere variant van de rijke Italiaanse ovenschotel met aubergine en mozzarella, dit is mijn versie van Parmigiano melanzana

Deze rijke Italiaanse ovenschotel staat nou niet echt bekend om z’n calorie-arme karakter. Maar tijdens een recente kookmiddag, met een elftal leuke foodies bij elkaar in kookschool Keizer Culinair, staken we de koppen bij elkaar.

Het resultaat is deze heerlijke, lichtere versie die je zowel als feestelijk voorgerecht, of als hoofdmaaltijd kunt serveren.

Voor zes personen als hoofdmaaltijd
Voor 12 personen als voorgerecht

Voor de tomatensaus

Scheut neutrale olijfolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode ui, gesnipperd
3 verse tomaten, in blokjes
1 pak Sugo basilicum (basistomatensaus)
1tl gedroogde tijm
1tl gedroogde oregano
verse basilicum, klein bosje
zout en peper

Voor de kruidenolie

meng lekkere olijfolie met (naar smaak) oregano, tijm, zout en peper

Verder heb je nog nodig

3 aubergines, in dikke plakken (24 plakken)
keukenzout
3 bolletjes mozzarella, in dunne plakjes
geraspte Parmezaanse kaas

Oven voorverwarmen op 200C – Grote ovenschaal

Parmigiano melanzana

Parmigiana di melanzana

Begin voor de Parmigiana di melanzana met de tomatensaus, aangezien die de meeste tijd vraagt. Hiervoor fruit je de ui en knoflook gedurende 10 minuten in wat olie aan, ze mogen lekker wat kleur krijgen. De tomatenblokjes erbij, even meebakken en dan de sugo erbij gieten. Tijm en oregano toevoegen en goed doorroeren. Alles aan de kook brengen en een half uurtje op laag vuur lekker laten pruttelen met nu ook de verse basilicum erin, tot de saus mooi is ingekookt. Op smaak brengen met zout en peper.

Kruidenolie voor extra smaak

Snijd in de tussentijd de plakken aubergine en bestrooi die met zout. Dit laat je even staan, zodat het meeste vocht uit de aubergine getrokken wordt door het zout. Na half uurtje, als je saus klaar is, de aubergine afspoelen en droogdeppen. Zet op dat moment een grillpan op het vuur om goed heet te laten worden. Heb je geen grillpan, dan volstaat een gewone koekenpan ook. Bestrijk de aubergine aan beide kanten met de kruidenolie en bak in de hete pan tot de aubergine gaar is en mooi verkleurd. Doe dit met alle plakken aubergine.

Parmigiano melanzana

Nu is het een kwestie van stapelen. Begin met een plak aubergine, daarop een plakje mozzarella. Schepje tomatensaus erover. Nog een plakje aubergine, mozzarella, tomatensaus. Tot slot geraspte Parmezaanse kaas erover. Zet dit in de voorverwarmde oven, tot de Parmezaanse kaas gesmolten is en alles door en door warm is. Je kunt ook een minuut of vijf de grill aanzetten van de oven.

Serveer op mooie bordjes. Heb je eventueel nog wat saus over, serveer dit dan ernaast. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 4 december 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!