Zoete aardappellasagne



Dit is zo’n gerecht waarbij ik zelf werd verrast het resultaat en hoe toegankelijk qua smaak het voor iedereen is. Een fijne balans tussen het zoete van de aardappel en de pit van de cayenne. Niet te pittig, niet te zoet, precies goed!

En wat zo fijn is, maak ‘in het weekend of de avond ervoor alvast klaar en je hebt doordeweeks je handen vrij, terwijl je ‘heel gemakkelijk afbakt in de oven.

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

Neutrale olijfolie
1ui, gesnipperd
2 wortels, fijngesneden
300g rundergehakt
2 blikken gepelde tomaten (ik gebruikte Manzano tomaten)
1 laurierblad
zout en versgemalen peper
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
mespunt cayenne peper
1 grote zoete aardappel, in niet te dikke plakjes (ongeveer 600g)
200g geraspte belegen kaas

Basissaus voor de lasagne

Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui en wortel daarin zachtjes aan, een minuut of vijf. Dan het gehakt erbij, vuur iets hoger en rul bakken. Bestrooi met de nootmuskaat, gember, paprikapoeder, zout en per en cayenne en bak even mee. Dan de blikken tomaat, met sap, erbij en langzaam aan de kook brengen. De saus laat je nu ongeveer een half uur pruttelen. Het vocht verdampt daardoor en je krijgt een dikkere, smaakvolle saus. Proef en check of er genoeg zout en peper inzit, anders bij kruiden.

Zoete aardappel lasagne

Verhit, terwijl je saus pruttelt, de oven voor op 200C en vet een grote ovenschaal met wat olie in. Beleg de bodem met plakjes zoete aardappel. Schep daarover de helft van de saus en verspreid gelijkmatig. Daarop nog een laag zoete aardappelplakjes en eindig met de saus. Bedek de saus met de geraspte kaas. Bak de lasagne 20-30 minuten in de oven. Hij is klaar als de kaas goudbruin en gesmolten is en de zoete aardappel gaar (check door in te prikken met een vork). Laat heel even afkoelen, voor je serveert.

Efficiënt koken

Maak je de ovenschotel voor de tijd klaar en serveer je ‘later laat dan de saus goed afkoelen en bouw dan de laagjes op. Bestrooi pas met de gesmolten kaas op het moment dat je ‘in de oven afbakt. Zet dan de temperatuur op 175C en trek er ongeveer 45 minuten voor uit.

Gepubliceerd op 1 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.