Zoete aardappellasagne



Dit is zo’n gerecht waarbij ik zelf werd verrast het resultaat en hoe toegankelijk qua smaak het voor iedereen is. Een fijne balans tussen het zoete van de aardappel en de pit van de cayenne. Niet te pittig, niet te zoet, precies goed!

En wat zo fijn is, maak ‘in het weekend of de avond ervoor alvast klaar en je hebt doordeweeks je handen vrij, terwijl je ‘heel gemakkelijk afbakt in de oven.

Voor een grote ovenschaal (4-6 personen)

Neutrale olijfolie
1ui, gesnipperd
2 wortels, fijngesneden
300g rundergehakt
2 blikken gepelde tomaten (ik gebruikte Manzano tomaten)
1 laurierblad
zout en versgemalen peper
½ tl nootmuskaat
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
mespunt cayenne peper
1 grote zoete aardappel, in niet te dikke plakjes (ongeveer 600g)
200g geraspte belegen kaas

Basissaus voor de lasagne

Verhit in een hapjespan de olie en fruit de ui en wortel daarin zachtjes aan, een minuut of vijf. Dan het gehakt erbij, vuur iets hoger en rul bakken. Bestrooi met de nootmuskaat, gember, paprikapoeder, zout en per en cayenne en bak even mee. Dan de blikken tomaat, met sap, erbij en langzaam aan de kook brengen. De saus laat je nu ongeveer een half uur pruttelen. Het vocht verdampt daardoor en je krijgt een dikkere, smaakvolle saus. Proef en check of er genoeg zout en peper inzit, anders bij kruiden.

Zoete aardappel lasagne

Verhit, terwijl je saus pruttelt, de oven voor op 200C en vet een grote ovenschaal met wat olie in. Beleg de bodem met plakjes zoete aardappel. Schep daarover de helft van de saus en verspreid gelijkmatig. Daarop nog een laag zoete aardappelplakjes en eindig met de saus. Bedek de saus met de geraspte kaas. Bak de lasagne 20-30 minuten in de oven. Hij is klaar als de kaas goudbruin en gesmolten is en de zoete aardappel gaar (check door in te prikken met een vork). Laat heel even afkoelen, voor je serveert.

Efficiënt koken

Maak je de ovenschotel voor de tijd klaar en serveer je ‘later laat dan de saus goed afkoelen en bouw dan de laagjes op. Bestrooi pas met de gesmolten kaas op het moment dat je ‘in de oven afbakt. Zet dan de temperatuur op 175C en trek er ongeveer 45 minuten voor uit.

Gepubliceerd op 1 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.