Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte visbouillon



Soms blijken gerechten die op je bucketlist om te koken staan vele malen makkelijker dan je had bedacht. Visbouillon maken is er zo eentje. In amper een half uur heb je een enórme pan met verse visbouillon klaar.

Dus mijn tip, word vrienden met je visboer, sla die graten op de kop en je bent voor eeuwig verpest!

Voor  ruim 2 liter visbouillon

1,35 kg viskoppen en graat
300g garnalen schillen en koppen
2,5L water
1el witte peperkorrels
1 bleekselderij, in stukken
3 takjes bladselderij
1 winterwortel, in stukken
1 ui, in stukken
groene topjes van 1 venkel
(wild garlic) zout
 

Basis voor visbouillon

Van mijn visboer kreeg ik zonder probleem twee prachtige graten en koppen mee, eentje van een kabeljauw, de andere een heilbot. Kijk je visboer lief aan en reken op iets minder dan 1,5 kg aan vis. Omdat wij dat weekend Hollandse garnalen hadden gepeld deed ik die er ook nog bij. Maar dat hoeft niet.

Grote pan soep

Pak nu de grootste (soep)pan die je hebt en doe daar álle ingrediënten in. Breng aan de kook en laat het een half uurtje langzaam trekken op laag vuur. Pak een schone (grote) pan, zet daar een vergiet op en giet alles af. Wat je overhoudt is een prachtige visbouillon, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als basis voor vissoep, maar ook voor risotto of paella.

Gepubliceerd op 25 april 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?