Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte pizza



Is er iets meer Italiaans dan pizza? Nee hé? Meestal val je hiervoor terug op een diepvriespizza of maak je het deeg uit een pakje uit de supermarkt. Best jammer eigenlijk.

Wat nou als ik je vertel dat je dat pizzadeeg supermakkelijk ook zelf kunt maken? En dat zelfgemaakte pizza echt zóveel lekkerder is. Dit is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver, dat wij thuis altijd gebruiken. En het is echt onovertroffen. Probeer het maar eens!

Voor 2 grote pizza’s

500g 00′ bloem (Italiaanse bloem, speciaal voor pizza) *)
7g gist
½ tl zout
½ el suiker
325ml handwarm water
2el olijfolie
Spierkracht

*) alternatief is 400g reguliere bloem en 100g semolina

Pizzadeeg

Meng de suiker, olie en gist in het water en laat heel even staan. Doe de bloem op je werkblad en maak in de bloem een kuiltje. In het midden giet je het watermengsel. Meng dat vanuit het midden langzaam, tot dat alles in het deeg is opgenomen. Nu komt het aan op spierkracht. Kneed het deeg, keer op keer, tot het elastisch voelt en niet meer aan het aanrecht plak. Je zult de neiging hebben bloem op je werkblad te willen strooien, beheers je en probeer dit zo min mogelijk te doen. De sleutel zit ‘echt in het blijven kneden. Trek hier een minuut of tien voor uit. Doe dit in een kom die je lichtjes heb ingewreven met olie en zet het een uur weg, tot het verdubbeld is in volume.

Zelf pizza maken

Nu je deeg klaar is haal je het uit de kom en verdeel je het over je bakplaat of je pizzasteen. Natuurlijk wil je het ook met wat lekkers beleggen. Doe dat met mate. In tegenstelling tot in Nederland eten de Italianen hun pizza het liefst zo puur mogelijk. De basis is natuurlijk altijd tomatensaus. Je kunt deze saus daar ook super goed voor gebruiken.

Beleg je favoriete pizza

Daarover heen kun je eventueel wat geraspte kaas of mozzarella doen. Dan heb je de klassieker de Margerita al te pakken. Mijn persoonlijke favoriet is om ‘als Margerita te bakken en er daarna rauwe Italiaanse ham, rucola en wat basilicumolie over te doen. Maar de mogelijkheden zijn legio. Wat is jouw favoriet?

 

Gepubliceerd op 3 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.