Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte pizza



Is er iets meer Italiaans dan pizza? Nee hé? Meestal val je hiervoor terug op een diepvriespizza of maak je het deeg uit een pakje uit de supermarkt. Best jammer eigenlijk.

Wat nou als ik je vertel dat je dat pizzadeeg supermakkelijk ook zelf kunt maken? En dat zelfgemaakte pizza echt zóveel lekkerder is. Dit is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver, dat wij thuis altijd gebruiken. En het is echt onovertroffen. Probeer het maar eens!

Voor 2 grote pizza’s

500g 00′ bloem (Italiaanse bloem, speciaal voor pizza) *)
7g gist
½ tl zout
½ el suiker
325ml handwarm water
2el olijfolie
Spierkracht

*) alternatief is 400g reguliere bloem en 100g semolina

Pizzadeeg

Meng de suiker, olie en gist in het water en laat heel even staan. Doe de bloem op je werkblad en maak in de bloem een kuiltje. In het midden giet je het watermengsel. Meng dat vanuit het midden langzaam, tot dat alles in het deeg is opgenomen. Nu komt het aan op spierkracht. Kneed het deeg, keer op keer, tot het elastisch voelt en niet meer aan het aanrecht plak. Je zult de neiging hebben bloem op je werkblad te willen strooien, beheers je en probeer dit zo min mogelijk te doen. De sleutel zit ‘echt in het blijven kneden. Trek hier een minuut of tien voor uit. Doe dit in een kom die je lichtjes heb ingewreven met olie en zet het een uur weg, tot het verdubbeld is in volume.

Zelf pizza maken

Nu je deeg klaar is haal je het uit de kom en verdeel je het over je bakplaat of je pizzasteen. Natuurlijk wil je het ook met wat lekkers beleggen. Doe dat met mate. In tegenstelling tot in Nederland eten de Italianen hun pizza het liefst zo puur mogelijk. De basis is natuurlijk altijd tomatensaus. Je kunt deze saus daar ook super goed voor gebruiken.

Beleg je favoriete pizza

Daarover heen kun je eventueel wat geraspte kaas of mozzarella doen. Dan heb je de klassieker de Margerita al te pakken. Mijn persoonlijke favoriet is om ‘als Margerita te bakken en er daarna rauwe Italiaanse ham, rucola en wat basilicumolie over te doen. Maar de mogelijkheden zijn legio. Wat is jouw favoriet?

 

Gepubliceerd op 3 september 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.