Smulpaapje kookt! – Zelf getrokken kippenbouillon



Soms lijken recepten een inkoppertje, maar is het handig ze online en dus bij de hand te hebben. Want zeg nou zelf, zelfgemaakte kippenbouillon, daar kan toch echt níks tegen op.

Het recept voor een Oosterse variant deelde ik al met jullie. De klassieker onder de kippenbouillons staat vanaf nu óók online.

Nodig voor ongeveer 2 liter soep

1 scharrelkip van 1½ kg
2 stengels prei
1 bosje lente-ui
1 ui
2-4 teentjes knoflook
witte peperkorrels, 6-8  korrels
stukje gember, geschild (ongeveer 2 cm)
1 winterwortel, geschild, in grove stukken gesneden
stokjes van een bosje peterselie, grof gehakt
2 laurierblaadjes
optioneel: foelie, naar smaak en 1 stengel citroengras (gekneusd)

De basis voor goede kippenbouillon

De smaak van je bouillon hangt voor bijna 100% af van de kwaliteit van je kip. Natúúrlijk koop je geen plofkippen, maar op z’n minst een scharrelkip. En ja, daar betaal je voor. Mijn kip kostte uiteindelijk bijna € 15. Maar realiseer je dat je met dit recept niet alleen soep hebt, maar ook kippenvlees dat je straks voor minstens 3 andere gerechten kunt gebruiken. Teruggerekend valt het dan dus alleszins mee!

Zelfgemaakte kippenbouillon

Goed, tijd om bouillon te maken. Snijd de stengel prei in de lengte doormidden en was het zand uit de toppen door het onder een lopende kraan te houden. Snijd ‘daarna in grove stukken, tot bijna aan het eind (alleen het kontje en de donkergroenste bovenkant gebruik je niet). Pel de knoflook en ui en snijd die ook in grove stukken.

Hoe lang moet kippenbouillon trekken

Doe alle ingrediënten nu in de grootste (soep) pan die je hebt. Was de kip goed af onder koud water en doe die bij de groente. Giet hier nu zoveel water overheen dat de kip helemaal onder komt te staan. Pan op het vuur, aan de kook brengen en dan het vuur lager zetten zodat het borrelt maar niet meer kookt. Laat dit zo 2-3 uur staan.

Veelzijdig recept

In die tijd kan de kip smaak afgeven, is het vlees gaar en je soep bijna klaar. Haal de kip uit de soep, verwijder het vel en pluk ál het vlees van de botten. Je kunt die botten nog terug in de bouillon doen om nog meer smaak af te geven. Breng op smaak met zout & versgemalen zwarte peper.

Kippensoep

Met het gare kippenvlees kun je nu een heleboel andere gerechten maken, je hebt genoeg. Doe in ieder geval wat kippenvlees in de soep, voordat je die opdient. Maar maak bijvoorbeeld ook:

kip met rijst uit de oven – het recept vind je hier
kippenragout met rijst – het recept vind je hier
saoto soep – het recept vind je hier
kippenpasteitjes – recept binnenkort online
 

Gepubliceerd op 14 maart 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!