Smulpaapje kookt! – Zalmkroketjes
Als ik íets feestelijk en lekker vind zijn het zelfgemaakte kroketjes. Als je geen gelegenheid hebt om ze te maken (borrel, lunch of misschien zelfs wel voor kerst?!) bedenk er dan maar eentje, want je weet echt niet wat je proeft!
Voor 12-16 kleine kroketjes
90 roomboter
75g bloem
300ml visbouillon
1-2 el verse bieslook, fijngesneden
¼ tl cayennepoeder
zout & peper
200g zalm, kleine blokjes
2 blaadjes gelatine
2 eiwitten, losgeklopt
Panko broodkruim
Frituurpan of grote pan met zonnebloemolie
Zelf zalmkroketten maken
Doe de blaadjes gelatine in een kommetje koud water en laat even staan. Smelt ondertussen de roomboter in een grote pan, maar zorg dat ‘ie niet kleurt. Daar de bloem bij en goed roeren. Bak dit even een minuutje, om de bloemsmaak kwijt te raken.
Dan gaat er scheutje voor scheutje de bouillon bij. Anders dan bij een saus voor bijvoorbeeld ragout houd je een dikkere substantie over. Die breng je op smaak met cayenne, zout en peper. Roer er tenslotte de blokjes zalm door. Ze garen meteen door de warmte. Als laatste de bieslook erdoor en de gelatineblaadjes, die je uitknijpt om het vocht kwijt te raken. Roer goed door tot de gelatine helemaal is opgelost.
Doe alles nu in een grote schaal en laat afkoelen. Zet het vervolgens minstens een nacht in de koelkast. Het moet allemaal goed opstijven, zodat je er straks makkelijker kroketjes van kunt draaien. Je kunt het ook rustig al anderhalve dag van te voren maken.
Zalmkroket of bitterbal?
Als je zover bent dat je de kroketten wilt serveren neem je het mengsel uit de koelkast en schep je er de hoeveelheid uit, ter grootte van een kleine kroket. Draai dit tussen je handen in de juiste vorm. Je zou er ook bitterballen van kunnen maken. Heel feestelijk bij een borrel!
Als je alles hebt gedraaid tot kroketten komt het paneergedeelte. Hiervoor heb je twee kommen en een grote schaal nodig. In één kom klop je de eiwitten los (met de eidooiers kun je weer heerlijk zelf mayo maken, om straks erbij te serveren!). In de andere kom doe je een goede lading Panko kruim. Dompel de kroketjes nu in het eiwit en daarna in het Panko en druk goed aan. Alles moet goed omhuld zijn, zodat er tijdens het frituren straks niks uit kan lekken. Herhaal dit tot alle kroketten gepaneerd zijn.
Gezond frituren
Wij hebben thuis (bewust) geen frituurpan, dus ik frituur in zonnebloemolie. Dit verhit je in een pan met dikke bodem. Hoe je weet dat je olie heet genoeg is? Neem een broodkruimel en laat dit in de olie vallen. Als ‘ie meteen weer omhoog komt en gaat kleuren in je olie heet genoeg.
Frituur niet meer dan 2-3 kroketjes tegelijk, anders koelt de olie teveel af. Zorg dat je kroket mooi rondom goudbruin is. Haal met een schuimspaan uit de olie, laat even uitlekken en leg dan op een paar velletjes keukenpapier. Eventueel kun je ze warm houden in een voorverwarmde oven.
Feestelijk voorgerecht
Serveer deze kroketjes met (zelfgemaakte) citroenmayonaise (zie ons recept voor zelfgemaakte mayonaise!) en wat sneetjes geroosterd witbrood. Overigens ook lekkers als lunchgerecht, maak dan wat grotere kroketten.
Gepubliceerd op 11 november 2014