Smulpaapje kookt! – Zalm encroute met spinazie en mosterdsaus



De ster van het vis kerstmenu is deze zalm encroûte. Indruk maken, zonder dat je heel veel fratsen uit hoeft te halen, wie wil dat niet.

Met dit recept, dat behoorlijk fool proof is, kan dat!

Voor 4 personen

Zak spinazie (450g),
4 stukken zalmfilet, liefst wat dikker en zonder huid
1 ei, losgeklopt
9 velletjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

Voor de mosterdsaus

35g boter
3el bloem
300ml Halfvolle melk
1,5el Dijonmosterd
Zout en peper

Voorbereiding

Je kunt een groot aantal onderdelen van dit gerecht ’s ochtends al klaarmaken. De spinazie wok je in een heel klein beetje olie, tot ‘ie volledig geslonken is. Doe de spinazie in een vergiet en druk iedere druppel vocht eruit. Het is belangrijk dat alle vocht eruit is. Wil je het zeker weten, knijp de spinazie dan als laatste nog een keer met je handen uit. Zet apart

Mosterdsaus

Voor de saus smelt je de boter, zonder te laten verkleuren. Daar gaat de bloem bij, goed roeren zodat ‘ie volledig door de boter is opgenomen. Bak dit een minuutje aan. Dan, scheutje voor scheutje de melk erbij. Goed roeren, zodat je geen klontjes krijgt. De saus dikt door de warmte in. De saus is goed als ‘ie aan de achterkant van je lepel blijft zitten, hij moet in ieder geval niet te dun zijn. Dus liever wat minder melk erbij als je niet zeker bent. Tot slot de mosterd er door roeren en op smaak brengen met wat zout en peper. Ook dit kun je allemaal ’s ochtends doen. Laat de saus afkoelen, dek af en zet in de koelkast

Zalm encroûte

Verwarm je oven voor op 200C en beleg een bakplaat met bakpapier. Op de bakplaat leg je 4 ontdooide plakjes bladerdeeg. In het midden eerst de (rauwe!) zalm, zorg dat er om heen voldoende ruimte over is. Bestrijk de buitenruimte met wat losgeklopt ei. Op de zalm gaat spinazie en daarop de mosterdsaus. Dek dit alles af met nog een plakje bladerdeeg. Sluit de randen goed af en vouw de buitenste randen naar binnen. Met een vork kun je het eventueel nog wat vaster maken. Bestrijk nu alles met de rest van het losgeklopt ei

 Vis met sterren

Ter versiering kun je eventueel uit het laatste plakje bladerdeeg met een koekjessteker nog sterren steken. Versier daar de bovenkant mee. Uiteraard smaakt het er niet minder om als je dat niet doet.

Serveren

De vis bak je nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Qua timing is het handig om de vis in de oven te schuiven als je aan het voorgerecht begint. In de laatste vijf minuten kook je de pasta en broccoli. Zo is alles tegelijkertijd klaar en kun je aan tafel.

Gepubliceerd op 5 december 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…