Zachte pretzels



Dit recept stond al een tijdje op mijn ‘bak-het-list’. In Amerika aten we ze eerder dit jaar, maar ook in Duitsland worden deze snacks met regelmatig gegeten. Het blijkt ook nog eens super makkelijk te zijn om zelf te maken, al vraagt het vormen van de daadwerkelijk krakeling wat oefening.

Je kunt ze zo eten, als snack warm uit de oven. Maar belegd met een lik zoute boter en boerenkaas is het een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht.

Voor ongeveer 12 pretzels heb je nodig

300g bloem
2el suiker
7g gist
¾ tl zout
225ml handwarme melk
Om te bestrijken 1 ei losgeklopt met 1el water
Topping: maanzaad, sesamzaad, honing losgeroerd met wat mosterd, gedroogde ui

Deeg voor de pretzels

Meng de bloem, suiker, gist en zout en maak een kuiltje in het midden. Giet daar de handwarme melk bij. Met een houten lepel meng je alles nu goed door tot het één geheel vormt. Bestrooi je werkblad met wat bloem en kiep daar het deeg op. Kneed dit stevig door, minstens vier minuten, zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen. Blijft je deeg te plakkerig dan heel klein beetje bloem per keer erbij, niet te veel en te vaak!

Pretzelsongebakken_web.jpg

Klassieke krakeling

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plastic folie, minstens 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Laat die stukjes nog een keer vijf minuten, afgedekt met folie, rijzen. Daarna rol je ieder balletje deeg in een lange sliert, kijk of het je lukt om minstens 40-45 cm aan sliert te rollen. Die leg je in een omgekeerde U, de uiteinden leg je naar binnen. Zo krijg je de klassieke krakeling vorm. Leg de krakelingen op een vel bakpapier, op de bakplaat en laat ze nog een keer 15 minuten rusten. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Verse pretzels

Bestrijk iedere krakeling met wat van het losgeklopte eimengsel en garneer met de pretzels met de topping van jouw keuze. Kies je voor het honing/mosterd mengsel gebruik dan geen eimengsel, maar kwast de pretzel hiermee in. Je kunt ze natuurlijk ook naturel laten. Bak ze daarna in 15 minuten goudbruin. De pretzels kun je prima een paar dagen bewaren, om ze op te piepen verwarm je ze een minuut of vijf in een op 150C voorverwarmde oven.

 

Gepubliceerd op 12 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.