Zachte pretzels



Dit recept stond al een tijdje op mijn ‘bak-het-list’. In Amerika aten we ze eerder dit jaar, maar ook in Duitsland worden deze snacks met regelmatig gegeten. Het blijkt ook nog eens super makkelijk te zijn om zelf te maken, al vraagt het vormen van de daadwerkelijk krakeling wat oefening.

Je kunt ze zo eten, als snack warm uit de oven. Maar belegd met een lik zoute boter en boerenkaas is het een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht.

Voor ongeveer 12 pretzels heb je nodig

300g bloem
2el suiker
7g gist
¾ tl zout
225ml handwarme melk
Om te bestrijken 1 ei losgeklopt met 1el water
Topping: maanzaad, sesamzaad, honing losgeroerd met wat mosterd, gedroogde ui

Deeg voor de pretzels

Meng de bloem, suiker, gist en zout en maak een kuiltje in het midden. Giet daar de handwarme melk bij. Met een houten lepel meng je alles nu goed door tot het één geheel vormt. Bestrooi je werkblad met wat bloem en kiep daar het deeg op. Kneed dit stevig door, minstens vier minuten, zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen. Blijft je deeg te plakkerig dan heel klein beetje bloem per keer erbij, niet te veel en te vaak!

Pretzelsongebakken_web.jpg

Klassieke krakeling

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plastic folie, minstens 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Laat die stukjes nog een keer vijf minuten, afgedekt met folie, rijzen. Daarna rol je ieder balletje deeg in een lange sliert, kijk of het je lukt om minstens 40-45 cm aan sliert te rollen. Die leg je in een omgekeerde U, de uiteinden leg je naar binnen. Zo krijg je de klassieke krakeling vorm. Leg de krakelingen op een vel bakpapier, op de bakplaat en laat ze nog een keer 15 minuten rusten. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Verse pretzels

Bestrijk iedere krakeling met wat van het losgeklopte eimengsel en garneer met de pretzels met de topping van jouw keuze. Kies je voor het honing/mosterd mengsel gebruik dan geen eimengsel, maar kwast de pretzel hiermee in. Je kunt ze natuurlijk ook naturel laten. Bak ze daarna in 15 minuten goudbruin. De pretzels kun je prima een paar dagen bewaren, om ze op te piepen verwarm je ze een minuut of vijf in een op 150C voorverwarmde oven.

 

Gepubliceerd op 12 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.