Zachte pretzels



Dit recept stond al een tijdje op mijn ‘bak-het-list’. In Amerika aten we ze eerder dit jaar, maar ook in Duitsland worden deze snacks met regelmatig gegeten. Het blijkt ook nog eens super makkelijk te zijn om zelf te maken, al vraagt het vormen van de daadwerkelijk krakeling wat oefening.

Je kunt ze zo eten, als snack warm uit de oven. Maar belegd met een lik zoute boter en boerenkaas is het een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht.

Voor ongeveer 12 pretzels heb je nodig

300g bloem
2el suiker
7g gist
¾ tl zout
225ml handwarme melk
Om te bestrijken 1 ei losgeklopt met 1el water
Topping: maanzaad, sesamzaad, honing losgeroerd met wat mosterd, gedroogde ui

Deeg voor de pretzels

Meng de bloem, suiker, gist en zout en maak een kuiltje in het midden. Giet daar de handwarme melk bij. Met een houten lepel meng je alles nu goed door tot het één geheel vormt. Bestrooi je werkblad met wat bloem en kiep daar het deeg op. Kneed dit stevig door, minstens vier minuten, zodat de gluten hun werk kunnen gaan doen. Blijft je deeg te plakkerig dan heel klein beetje bloem per keer erbij, niet te veel en te vaak!

Pretzelsongebakken_web.jpg

Klassieke krakeling

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plastic folie, minstens 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke stukken. Laat die stukjes nog een keer vijf minuten, afgedekt met folie, rijzen. Daarna rol je ieder balletje deeg in een lange sliert, kijk of het je lukt om minstens 40-45 cm aan sliert te rollen. Die leg je in een omgekeerde U, de uiteinden leg je naar binnen. Zo krijg je de klassieke krakeling vorm. Leg de krakelingen op een vel bakpapier, op de bakplaat en laat ze nog een keer 15 minuten rusten. Verwarm in die tijd je oven voor op 220C.

Verse pretzels

Bestrijk iedere krakeling met wat van het losgeklopte eimengsel en garneer met de pretzels met de topping van jouw keuze. Kies je voor het honing/mosterd mengsel gebruik dan geen eimengsel, maar kwast de pretzel hiermee in. Je kunt ze natuurlijk ook naturel laten. Bak ze daarna in 15 minuten goudbruin. De pretzels kun je prima een paar dagen bewaren, om ze op te piepen verwarm je ze een minuut of vijf in een op 150C voorverwarmde oven.

 

Gepubliceerd op 12 september 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.