Smulpaapje kookt! – Verse springrolls met garnalen & met kip en mango



Verse loempia’s, die je niet frituurt maar zó uit de hand opeet. Dat zijn springrolls. Met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Ook een top manier om restjes vlees of kip op te maken.

Ik geef je mijn twee favorieten vullingen voor een zomerse, lichte maaltijd!

springrolls 2017 Smulpaapje

Vulling van de springrolls

Garnalen met avocado springrolls

125g cocktailgarnalen
1-2 avocado’s, in reepjes
komkommer, in reepjes
rijstvermicelli, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing

Kip met mango & munt springrolls

1 gerookte kipfilet, in reepjes
1 grote mango, in reepjes
1 wortel, julienne (of dunne plakjes)
verse munt (alleen de blaadjes)
rijstvermicelli, gekookt volgens de gebruiksaanwijzing

Rijstvellen 19×19 vierkant (toko)

Voor de dipsaus bij de springrolls

Sap van 1 limoen (2el sap)
1el vissaus (toko of AH)
25-50ml water
1el suiker
1 teentje knoflook, geraspt
optioneel: rode chilipeper, geraspt of in fijne ringetjes

Zelf springrolls maken

Eigenlijk is het meeste werk alle ingrediënten snijden. Doe dit dan ook voordat je de springrolls wilt maken en vullen. De rijstvermicelli, daar heb je maar een of twee matjes van nodig. Week die in kokend water tot ze helemaal zacht zijn en giet daarna af en laat goed uitlekken.

Rijstvellen gebruiken

De rijstvellen week je in heet water tot ze helemaal zacht zijn. Truc is wel om ze recht te houden, want zodra je er kreukels in krijgt blijft het aan elkaar plakken of scheuren ze. Leg ze daarna op een schone theedoek en doe de vulling naar keuze erop. Dat doe je net als met sushi, net iets van de rand, zodat je ze goed op kunt rollen. Het is verder een kwestie van snel werken nu, omdat de rijstvellen anders aan de theedoek gaan plakken. Rol ze zo strak mogelijk op en leg op een glazen plank of op een bord. Hou er wat ruimte tussen, zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken

Dipsaus bij de springrolls

Hiervoor meng je alle ingrediënten, roer je goed tot de suiker is opgelost en proef je. Heel belangrijk om te proeven. Té vol van smaak, dan klein beetje meer water erbij. Té zuur van de limoen, dan nog beetje extra suiker toevoegen. Tot het helemaal naar smaak is.

Lichte maaltijd

Serveer de springrolls met de dipsaus. Lekker als lichte maaltijd, of als je ze wat kleiner snijdt als lunch- of borrelhapje. Maak ze ook eens om mee te nemen in je lunchtrommel. Zorg dat dat je ze met wat vochtig keukenpapier afdekt, zodat ze niet teveel uitdrogen.

Gepubliceerd op 25 juli 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!