Smulpaapje kookt! – Tuinbonen & erwtjessoep



Al eerder schreef ik over het boek My new roots van Sarah Britton. Tijdens haar boekpresentatie was dit een van de eerste gerechtjes die ze liet proeven. Instant geluk. Diepe, rijke smaken. Ultiem comfort food wat mij betreft. En wat blijkt. Super simpel te maken!

Omdat tuinbonen en erwtjes nu in het seizoen zijn gebruikte ik verse, maar het boek geeft aan dat het ook prima met diepvries kan. Dat scheelt weer doppen 😉 Ik maakte deze soep overigens ’s ochtends en vond ‘zo lekker dat het uiteindelijk mijn ontbijt werd 😉

Voor vier personen (als voorgerecht)

250g tuinbonen (netto opbrengst) vers of diepvries
250g doperwten (netto opbrengst) vers of diepvries
675ml groentebouillon
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, grof gehakt
1el olie (het boek beveelt kokosolie aan, ik gebruikte neutrale olijfolie)
rasp ½ citroen + 1el sap
verse dragon, fijngesneden *)

Tuinbonen dubbeldoppen

Breng een pan water aan de kook en kook de tuinbonen hier 2 minuten in. Giet het water af en spoel de tuinbonen met ijskoud water af. Haal het buitenste, grijze vliesje van de tuinbonen (dubbeldoppen noemen ze dat). De binnenste, groene, kern van de tuinboon wip je er nu heel makkelijk uit.

Soep als comfort food

Zet nu een soeppan op het vuur en verwarm de olie. Fruit hierin de knoflook en ui 5 minuutjes aan. Dan de tuinboontjes erbij (hou er een paar achter ter garnering) en de bouillon. Breng aan de kook en laat 8 minuten zachtjes pruttelen. Dan de erwtjes erbij en nog even 2 minuten laten koken. Doe de rasp en het sap van de citroen erbij, als ook de dragon. Begin matig met hoeveel dragon je erbij doet. Het heeft een sterke anijssmaak, die snel te overheersend wordt. Je kunt beter nog wat toevoegen, dan dat je soep te veel naar dragon smaakt.

Puur genieten

Giet dit alles nu in een blender (of pak een staafmixer) en pureer tot een gladde soep en breng op smaak met zout en peper. Wil je toch nog wat extra dragon, voeg dat toe en blend de soep nogmaals. Serveer meteen!

*) Restjes opmaken

Dragon koop je vaak in een redelijk bosje. Je houdt van de dragon uit dit recept dus over. Niet weggooien. Een goede reden om deze hartige gehaktmuffins te maken!

Gepubliceerd op 19 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!