Smulpaapje kookt! – Zelfgemaakte tortilla’s



Grijp jij in de supermarkt ook altijd automatisch naar de kant en klare (wrap) tortilla’s. Wij ook. Tot nu! In New York aten we onlangst de luchtigste tortilla’s denkbaar. Ter plekke in het restaurant gemaakt. Héérlijk!

Dat moet toch ook thuis te doen zijn dacht ik nog? En dat is het. En vele malen makkelijker dan je denkt. Wat helemaal fijn is dat je ze voor meer kunt gebruiken dan alleen Mexicaans eten. Lees maar!

Voor 16 tortilla’s

450g bloem
5g zout
7g bakpoeder
80ml zonnebloemolie
250ml warm water

Tortilla’s zelf maken

Meng bloem, zout en bakpoeder goed door elkaar. Daar gaat de olie en het water bij. Heb je een handmixer met deeghaken, gebruik die. Een keukenmachine á la Kitchenaid kun je ook gebruiken, maar zorg dat die stevig genoeg is. Van de mijne (helaas geen echte Kitchenaid) is de platte haak erdoor gebroken. Uiteraard kun je ook met de handen kneden (wat ik moest doen, nadat de haak was afgebroken) maar dan heb je wel spierballen nodig.

Deeg voor tortilla’s

Het resultaat is hoe dan ook een bal elastisch deeg. Dat breek je nu door de helft. En die twee helften ieder ook weer door de helft. En zo ga je door tot je 16 stukjes deeg hebt. Draai daar balletjes van en plat die met de palm van je hand. Goed plat. Leg op een schaal/plank en dek af met een schone theedoek. Laat 15 minuten rusten.

Rollen maar

Verhit een grote koekenpan alvast op hoog vuur, terwijl je met een deegroller van de balletjes platte tortilla’s rolt. Doe dit op een goed bebloemd aanrecht, met idem deegroller zodat ze niet vastplakken. Doe dit tot alle balletjes plat zijn. Leg ze overigens niet uitgerold op elkaar, maar naast elkaar, anders plakken ze aan elkaar vast!

Verse tortilla’s

Als de pan goed warm is doe je de eerste erin. Eén minuut bakken, tot de onderkant mooi gekleurd is en wat goudkleurige puntjes heeft. Omdraaien en de andere kant nog een halve minuut. Gaat het te hard en krijg je zwarte puntjes zet dan het vuur iets lager. Duurt het te lang voor ze verkleuren, dan iets hoger vuur. Hoe langer je bezig bent hoe heter de pan, hou daar rekening mee.

Tips

Je hebt nu de lekkerste tortilla’s ooit. Makkelijk hé? En het mooie is, wat je niet meteen gebruikt voor de maaltijd, vries je heel makkelijk in voor later. En nog een tip: je kunt deze tortilla’s voor nog veel meer gebruiken. Wat dacht je ervan om deze tonijnwraps vanaf nu te maken met verse tortilla’s. Of maak deze NYC geinspireerde El Pastor tortilla’s

Gepubliceerd op 21 mei 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.