Smulpaapje kookt! – Tomatengroente soep met gehaktballetjes (ook tips voor vega versie)



Een zelfgemaakte tomatengroente soep, is er iets Hollandser? Toch kun je deze rijk gevulde soep ook heel makkelijk een Italiaanse twist geven.

En al naar gelang je bouillon is hij heel simpel tot een vegetarische soep te maken. Een recept dus waar je alle kanten mee op kunt.

tomaten groentesoep 2017 Smulpaapje

Voor een grote pan tomatengroentesoep

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
40g boter
30g bloem
1el tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes met sap (of gepelde tomaten)
600g boerensoepgroente
2 bouillonblokjes (rund of groente)
1L water

Optioneel: 300g gehakt, tot balletjes of stukjes (gare) kip – voor vega versie 1 blik kikkererwten á 400g (afgespoeld en uitgelekt)

De basis voor zelfgemaakte tomatensoep

Deze tomatengroentesoep begint met de bekende basis van uit en knoflook. Fruit deze een minuut of vijf aan in de boter. Dan de bloem erbij en een minuutje meebakken. Datzelfde daarna met de tomatenpuree, hiermee haal je het zure van de tomatenpuree eraf. Nu de tomatenblokjes erbij. Wil je een Italiaanse variant, kies dan voor tomatenblokjes met basilicum erdoor of voeg dit zelf toe. Het water en de bouillon erbij en alles aan de kook brengen. Daarna het vuur wat zachter en de soepgroente erbij. Kies je voor een vleesvariant en wil je er gehaktballetje door, dan mogen die op dit punt er ook bij. Voor de vegaversie voeg je nu de kikkererwten toe.

Efficiënt koken

Laat de soep nu 10-15 minuten pruttelen op halfhoog vuur. Proef en breng vervolgens op smaak met ruim versgemalen zwarte peper, een beetje zout en eventueel nog wat basilicum als je voor de Italiaanse variant gaat. Dien op met lekker vers brood. De soep zit zó bomvol groente dat hij met gemak als maaltijdsoep gegeten kan worden. Dit is overigens ook een soep die zich heel goed laat invriezen. Zorg dan wel dat de soep helemaal is afgekoeld voordat je ‘m in porties invriest.

 

Gepubliceerd op 13 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.